Cele mai bune metode de a preveni infecțiile urinare

©

Autor:

Cele mai bune metode de a preveni infecțiile urinare

Infecțiile urinare apar în urma pătrunderii unui agent microbian la nivelul tractului urinar. În prezent, în practica medicală sunt înregistrate numeroase cazuri de infecții urinare, cu o incidență mai crescută în rândul femeilor. Aceasta s-ar putea datora faptului că uretra femeii este mai scurtă și germenii pot pătrunde mai ușor la nivelul tractului urinar.

Principala cauză a infecțiilor urinare sunt diferiți agenți microbieni care ajung la nivelul tractului urinar și determină iritarea și inflamarea mucoasei urinare. Printre factorii favorizanți ai infecțiilor urinare se numără:

 • scăderea imunității organismului,
 • abuzul de antibiotice,
 • lipsa igienei locale,
 • sondajul vezical îndelungat,
 • lenjeria confecționată din materiale sintetice,
 • alimentația necorespunzătoare,
 • utilizarea anumitor metode contraceptive precum diafragmele sau prezervativele cu spermicide,
 • malformații ale tractului urinar,
 • perioada premenopauzală sau perimenopauzală, etc.


Infecțiile urinare sunt ușor de identificat din punct de vedere clinic, deoarece prezintă un tablou clinic specific cu polachiurie, disurie, senzația de presiune pelvină, durere pelvină, urini tulburi, urât mirositoare, grețuri, vărsături, febră și frisoane.

Mod de prevenire a infecțíilor urinare

Tratate corespunzător, infecțiile urinare nu reprezintă un pericol pentru sănătatea tractului urinar. Este însă foarte important să cunoaștem anumite aspecte prin care putem preveni aceste afecțiuni.

În continuare vom prezenta câteva metode simple şi eficiente în prevenirea apariției infecțiilor urinare:

Principala metodă de a evita apariția infecțiilor urinare este menținerea igienei locale corespunzătoare. După fiecare urinare se recomandă ştergerea zonei genitale cu şervețele igienice dinspre anterior spre posterior, pentru a evita transferul bacteriilor de la nivelul anusului în regiunea genitală. Totodată, se recomandă schimbarea absorbantelor sau a tampoanelor cel puțin de două ori pe zi, în cazul femeilor aflate în perioada menstruației.

Specialiştii recomandă evitarea folosirii în regiunea genitală a săpunurilor sau a gelurilor de duş parfumate, a uleiurilor de corp, a pudrei de talc, a deodorantelor parfumate sau a spumantelor de baie, deoarece acestea pot determina iritarea mucoasei vaginale şi uretrale. În cazul în care se doreşte utilizarea unuia din produsele amintite anterior, trebuie ca produsul respectiv să prezinte un ph neutru şi să nu determine iritarea mucoasei genitale şi uretrale.

De asemenea, se recomandă evitarea spălării lenjeriei şi a hainelor cu înălbitori şi detergenți puternici, care pot irita mucoasa genitală şi uretrală.

Hidratarea corespunzătoare este un alt element important în prevenirea apariției infecțiilor urinare. Consumul crescut de apă favorizează diluarea urinei şi creşte frecvența urinărilor; în acest fel bacteriile sunt eliminate de la nivelul tractului urinar. Se recomandă consumarea unor cantități crescute de apă plată şi ceaiuri. Specialiştii recomandă consumul a cel puțin 1,5 de lichide pe zi. Sucul de măceşe este util pentru prevenirea infecțiilor urinare. Consumul de alcool sau de cafea poate facilita iritarea mucoasei uretrale şi vezicale. De asemenea, consumul ceaiului de merişoare şi a merişoarelor uscate sunt utile în prevenirea şi combaterea infecțiilor de tract urinar, deoarece împiedică ataşarea bacterilor la nivelul mucoasei şi a pereților tractului urinar.

Specialiştii recomandă folosirea toaletei de fiecare dată când este nevoie. Reținerea urinei şi amânarea actului micțional facilitează dezvoltarea şi multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar. Totodată, specialiştii recomandă urinarea după fiecare raport sexual pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în uretra feminină.

Infecțiile de tract urinar pot apărea şi în urma utilizării anumitor metode contraceptive precum diafragme, prezervative tratate cu spermicid şi prezervative nelubrefiate. Pentru a preveni apariția infecțiilor urinare se recomandă evitarea utilizării acestor produse.

Constipația poate reprezenta una dintre cauzele apariției infecțiilor urinare, în special în rândul copiiilor. Astfel, se recomandă combaterea precoce a constipației, mai ales în rândul celor mici.

Conform studiilor efectuate până în prezent, coacăzele sunt utile în combaterea infecțiilor de tract urinar. Coacăzele modifică aria de acțiune a unei anumite bacterii denumite Escherichia coli, împiedicând pătrunderea agentului microbian la nivelul tractului urinar. În acest fel, organismul are mai mult timp pentru eliminarea agenților microbieni, iar riscul de dezvoltare şi multiplicare a bacteriilor în organism este îndepărtat. Cu toate acestea, se recomandă evitarea consumului de coacăze de către persoanele cu litiază renală, boală cronică de rinichi sau anemie.

Menținerea unei flore vaginale echilibrate este utilă în combaterea infecțiilor de tract urinar. Flora vaginală conține numeroase bacterii naturale care asigură protecție împotriva diferiților agenți microbieni. Perturbarea florei vaginale poate favoriza apariția şi dezvoltarea bacteriilor la nivelul vaginului, cu risc crescut de apariție a infecțiilor urinare. Produsele utilizate pentru menținerea igienei intime, precum pudrele, spray-urile etc. pot determina apariția unor dezechilibre a florei vaginale normale. Consumarea produselor alimentare pe bază de lapte fermentat (iaurt, lapte bătut, etc.) care conțin numeroase bacterii probiotice, precum şi administrarea de probiotice pe cale medicamentoasă pe parcursul antibioterapiei, ajută la păstrarea unei flore vaginale echilibrate şi previne apariția infecțiilor urinare.

Îmbrăcămintea pe care o purtăm poate facilita sau preveni apariția infecțiilor urinare. Hainele lejere şi lenjeria intimă confecționată din fibre naturale împiedică dezvoltarea bacteriilor la nivelul tractului urinar. Spre deosebire de acestea, purtarea frecventă a hainelor strâmte şi a lenjeriei confecționate din materiale sintetice crează un mediu local care poate favoriza dezvoltarea bacteriilor la nivel genital şi apariția infecțiilor de tract urinar. [1], [2], [3]


Data actualizare: 18-01-2019 | creare: 18-01-2019 | Vizite: 2629
Bibliografie
1. How to Prevent Urinary Tract Infections or UTIs, link: https://www.everydayhealth.com/urinary-tract-infection/how-prevent-utis/
2. Urinary tract infection (UTI), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447
3. Best Ways to Help Prevent UTIs, link: https://www.webmd.com/women/guide/avoid-uti#1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Un simplu simplu obicei ar putea ajuta la evitarea infecțiilor urinare
 • Antibioticele are putea fi soluția pentru ameliorarea durerilor cronice ale vezicii urinare (Studiu)
 • De ce ibuprofenul nu este indicat în tratamentul infecțiilor urinare la femei?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum