Cum putem îmbunătăți viața sexuală - metode simple și eficiente

©

Autor:

Cum putem îmbunătăți viața sexuală - metode simple și eficiente

Viața sexuală se poate modifica semnificativ pe parcursul vieții, cu precădere după vârsta de 50 de ani, din cauza modificărilor hormonale și a schimbărilor corporale, ce pot determina diminuarea dorinței sexuale. Incapacitatea de a avea o viață sexuală obișnuită reprezintă o problemă serioasă ce poate afecta sănătatea psihică a unei persoane. În absența unei condiții de sănătate asociate, majoritatea problemelor sexuale pot fi depășite. Anumite strategii și modificări ale stilului de viață pot ajuta semnificativ la îmbunătățirea vieții sexuale. (1, 2)

Comunicați mai mult cu partenerul

Lipsa de comunicare în cuplu reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale unei vieți sexuale nesatisfăcătoare. Viața sexuală de cuplu nu începe în pat, iar latura emoțională este esențială pentru a putea obține plăcere în timpul actului sexual. Abilitățile de comunicare sunt importante nu doar pentru ca relația de cuplu să funcționeze, ci și pentru o experiență sexuală mai nuanțată și mai satisfăcătoare. (1, 2, 3)

Stabilirea unui dialog reprezintă primul pas pentru o viață sexuală mai bună și pentru îmbunătățirea legăturii emoționale. Dacă lipsa de comunicare sau comunicarea deficitară este problema, puteți încerca următoarele abordări:

 • găsiți întotdeauna momentul potrivit pentru a vorbi (problemele sexuale de cuplu nu pot fi discutate decât într-un cadru intim, împreună cu partenerul - atunci când ambii parteneri sunt de acord, problemele pot fi discutate cu un psihoterapeut specializat pe terapia sexuală);
 • evitați să criticați performanțele sexuale ale partenerului și optați mai degrabă pentru o comunicare deschisă, în care partenerul nu este învinovățit;
 • dacă apar schimbări fizice care scad dorința sexuală sau determină apariția durerilor în timpul actului sexual (precum uscăciunea mucoasei vaginale), comunicați acest lucru partenerului. (1, 2, 3)


Concentrați-vă pe menținerea intimității emoționale și fizice

În cazul cuplurilor tinere, atmosfera este adesea neglijată. Cu ajutorul unui decor romantic puteți îmbunătăți viața sexuală, lucru confirmat de cercetări din domeniu. Pentru menținerea unei legături emoționale și fizice, puteți, de asemenea, exersa tehnici de focalizare senzorială, utilizate preponderent de către terapeuții sexuali în cadrul ședințelor de terapie. Astfel de tehnici, ce presupun atingerea partenerului în funcție de preferințele sale, pot ajuta la restabilirea intimității fizice. (1, 2)

Încercați tehnici de relaxare

Exercițiile de respirație profundă sau anumite practici de mindfulness pot spori plăcerea din timpul actului sexual. Într-un studiu realizat de o echipă de cercetători canadieni, femeile care sufereau de disfuncții sexuale cauzate de anxietate și-au crescut semnificativ capacitatea de reacție sexuală cu ajutorul tehnicilor mindfulness. (2, 4, 6)

Un alt studiu, condus de cercetători din India, în colaborare cu oamenii de știință de la Spitalul General Massachusetts și de la Universitatea Harvard, arată că yoga poate îmbunătății tonusul mușchiului pelvian și stimula starea de spirit, ceea ce determină o îmbunătățire a funcției sexuale. (4, 7)

Încercați exercițiile Kegel

Folosite de regulă pentru prevenirea episoadelor de incontinență urinară, exercițiile Kegel pot îmbunătății performanțele sexuale. Exercițiile Kegel pot întări mușchii pelvini, sprijini organele pelvine și îmbunătăți circulația sângelui către podeaua pelviană și vagin. Deși beneficiile pe plan sexual sunt mai nuanțate pentru femei, exercițiile pot fi utile inclusiv pentru bărbați, deoarece ar putea ajuta la întârzierea ejaculării. (2, 8, 9)

Informați-vă mai mult

Folosiți resursele de care dispuneți, inclusiv online, pentru a vă informa cu privire la noi poziții și strategii sexuale. Exersați noile poziții sexuale împreună cu partenerul de cuplu și concentrați-vă asupra celor care provoacă plăcere în mod egal. (2, 4)

Folosiți lubrifiant

Uscăciunea vaginală, frecventă în special la femeile aflate la menopauză sau în perioada perimenopauzei, poate face sexul dureros și neplăcut. Lubrifiantul poate preveni o astfel de situație, ducând la o îmbunătățire evidentă a vieții sexuale. Deoarece uscăciunea vaginală poate să apară inclusiv la femeile tinere, lubrifiantul poate fi util inclusiv pentru cuplurile tinere. (2, 4)

Notați-vă fanteziile și încercați-le împreună

Explorarea fanteziilor reprezintă o experiență nouă pentru ambii parteneri, care poate contribui la creșterea încrederii și a dorinței sexuale. În cazul persoanelor care formează un cuplu de o perioadă lungă de timp, entuziasmul ar putea fi recăpătat prin experimentarea fanteziilor în timpul actului sexual. Astfel, sexul nu va mai fi o rutină, experiențele fiind unele noi. (2, 5)

Renunțați la tutun

Fumatul reprezintă un important factor de risc pentru hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare, care cauzează probleme erectile. O meta-analiză efectuată de o echipă internațională de cercetători din Italia, Austria și SUA, a arătat că renunțarea la fumat poate îmbunătăți viața sexuală, deoarece reduce disfuncția sexuală. (5, 10)

Rămâneți activ fizic

Stilul de viață influențează sănătatea fizică și psihică, iar evitarea sedentarismului este esențială pentru o viață sănătoasă și pentru a putea avea o activitate sexuală normală. Activitatea fizică regulată reduce factorii de risc cardiovasculari și poate îmbunătăți funcția sexuală și sănătatea generală. În plus, activitatea fizică îmbunătățește condiția fizică și implicit încrederea unei persoane în propriul său corp. (2, 5)

Adresați-vă medicului sau terapeutului

Atunci când există probleme de natură sexuală care nu pot fi remediate, vizita la medic nu trebuie evitată. În cazul bărbaților, teama de expunere a problemelor sexuale poate agrava situația. În schimb, vizita la medic este aproape întotdeauna suficientă pentru identificarea și remedierea problemei. Atunci când problema este una de cuplu, luați în considerare consilierea. Un psihoterapeut sexual poate ajuta la îmbunătățirea semnificativă a vieții sexuale, în special a persoanelor tinere, la care componenta emoțională reprezintă principala cauză a disfuncției sexuale și a libidoului scăzut. (2, 5, 6)


Data actualizare: 06-09-2021 | creare: 06-09-2021 | Vizite: 1254
Bibliografie
(1) Tips to Improve Your Sex Life, https://www.helpguide.org/harvard/tips-to-improve-your-sex-life.htm
(2) 11 ways to help yourself to a better sex life, https://www.health.harvard.edu/healthbeat/11-ways-to-help-yourself-to-a-better-sex-life
(3) For Better Sex, 8 Tips No Couple Should Go Without, https://www.healthline.com/health/healthy-sex/improve-sex-life-couples
(4) 9 Natural Ways to Boost Your Sex Life, https://www.everydayhealth.com/sexual-health/natural-ways-boost-sex-life
(5) How men can improve their sexual performance, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322338
(6) Mindfulness-Based Sex Therapy Improves Genital-Subjective Arousal Concordance in Women With Sexual Desire/Arousal Difficulties, https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-015-0689-8
(7) Yoga in Female Sexual Functions, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1743609515329143
(8) Kegels: The 30-second exercise that can improve incontinence and sex, https://www.uchicagomedicine.org/forefront/womens-health-articles/kegels-the-30-second-exercise-that-can-improve-incontinence-and-sex
(9) Pelvic floor (kegel) exercises for Men, https://onlinedoctor.lloydspharmacy.com/uk/mens-health-advice/kegels-exercises-for-men
(10) The Link Between Cigarette Smoking and Erectile Dysfunction: A Systematic Review, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405456915000206
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum să ai o viață sexuală fericită în cuplu, potrivit științei
 • O viața sexuală activă ne ajută să fim mai sănătoși și mai performanți la locul de muncă
 • Cât ar trebui să aștepte un cuplu stabil până să aibă relații intime?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum