Curățarea și bandajarea unei răni - ghid practic și sfaturi utile
Autor: Teodorescu Mihai
Bandajarea corectă a unei răni reprezintă una dintre tehnicile de bază de prim-ajutor studiată de către persoanele din domeniul asistenței medicale, o tehnică care trebuie să fie cunoscută inclusiv de către persoanele fără pregătire medicală.
Rănile de la nivelul tegumentelor trebuie curățate și bandajate cât mai devreme posibil, pentru a reduce riscul de infecție și pentru a grăbi procesul de vindecare. Plăgile care nu sunt dezinfectate și bandajate pot să se infecteze, vindecarea pielii urmând să dureze mult mai mult. Totodată, în lipsa măsurilor de dezinfectare, o simplă zgârietură poate să se transforme într-o colonie pentru diverse specii microbiene.
Curățarea și bandajarea poate fi efectuată acasă, fără a fi necesară prezența la medic, atunci când tăietura sau zgârietura este una minoră. În cazul plăgilor de mari dimensiuni sau care sunt însoțite de hemoragii externe consistente, este necesară apelarea serviciului medical de urgență. (1) (2)
Care sunt pașii ce trebuie urmați în curățarea și bandajarea unei răni?
1. Igiena mâinilor este esențială înainte de a atinge o plagă deschisă, deoarece, în cazul în care mâinile nu sunt corect dezinfectate, există riscul ca bacteriile de pe piele să contamineze rana. Mâinile pot fi spălate cu săpun și apă sau dezinfectant pentru mâini. După spălarea mâinilor, dacă există posibilitatea, se recomandă folosirea unor mănuși medicinale de unică folosință. Pielea umană este colonizată de bacterii, însă acestea devin periculoase doar atunci când depășesc stratul protectiv (pielea) și pătrund în organism. Acest lucru se poate întâmpla cu ușurință atunci când la nivelul pielii apare o leziune. (2) (4) (5)
2. Înainte de bandajarea unei răni, este necesară curățarea acesteia. Acest proces este ușor de efectuat, însă în anumite cazuri poate fi dureros. Dacă durerea este una insuportabilă, este necesară prezența la medic. De asemenea, prezența la medic este necesară și dacă sângerarea este exagerată sau nu se oprește, dacă rana este adâncă și poziționată deasupra cotului sau genunchiului, pe cap, gât, piept, abdomen, pelvis sau spate ori dacă la nivelul plăgii există un obiect pătruns. În situațiile în care rana a fost cauzată de mușcătura unui animal sau a unui om, este vorba de o urgență și vizita la medic nu trebuie amânată. În cazul rănilor, o mică sângerare este considerată normală și nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. (2) (3)
3. Opriți sângerarea. Această etapă nu se aplică întotdeauna, deoarece tăieturile și rănile minore pot să nu prezinte sângerare sau sângerarea să se oprească de la sine. Atunci când există sângerare, este necesar ca aceasta să fie oprită înainte de a curăța rana. Este suficientă aplicarea unei presiuni mici asupra rănii pentru ca sângerarea să se oprească. Presiunea nu se aplică în mod direct cu mâna, ci folosind un tifon steril sau o cârpă curată. Aplicarea presiunii cu mâna reprezintă o soluție finală și se efectuează doar în cazul în care nu există niciun material steril la îndemână. Dacă hemoragia este severă și sângele începe să curgă prin materialul folosit, se folosesc alte cârpe curate, plasate peste materialul deja utilizat. Dacă este necesar, se aplică un garou. Totodată, se apelează serviciul de urgență și se așteaptă sosirea echipelor medicale.
4. Curățați rana cu apă curată de la robinet, prin menținerea sub jetul de apă. Pentru spălarea zonei din jurul rănii se poate folosi săpun, cu excepția cazurilor în care rana este la nivelul ochilor. Părțile mari de corpi străini din rană, care nu sunt eliminate după spălare, pot fi eliminate cu ajutorul unei pensete sterilizate (prin curățare cu alcool izopropilic). Rănile care nu pot fi spălate acasă trebuie văzute de către medic. (3) (4) (5)
5. Aplicați o cremă sau un unguent cu antibiotic. Pentru menținerea pielii umede și pentru sporirea protecției împotriva infecțiilor, poate fi aplicat un unguent sau o cremă cu antibiotic, însă doar cu recomandarea medicului. Dacă după utilizarea antibioticului apare o erupție cutanată, trebuie stopată utilizarea sa. (3) (4)
6. Bandajați rana. Acoperirea rănii este necesară doar dacă există posibilitatea ca aceasta să intre în contact cu îmbrăcămintea sau cu murdăria. Bandajele adezive pot fi folosite pentru acoperirea laceraților și a abraziunilor minore. Poate fi folosit, de asemenea, un bandaj, tifon sau tifon laminat. Bandajul aplicat trebuie schimbat când devine umed sau murdar, cel puțin o dată pe zi. Dacă bandajul nu poate fi îndepărtat fără durere, din cauza formări unei cruste, se recomandă plasarea zonei afectate sub un jet de apă caldă și îndepărtarea după înmuierea crustei. (3) (4) (5)
Sfaturi utile în curățarea și bandajarea unei răni:
- nu aplicați presiune asupra rănilor cu mâna goală, decât dacă nu există o altă opțiune;
- spălați întotdeauna mâinile înainte de curățarea unei răni;
- atunci când este necesară stoparea unei sângerări, aplicați presiune directă pe rană;
- îndepărtați hainele din zona înconjurătoare rănii, pentru a reduce riscul de intrare în contact a tegumentului afectat cu hainele, ceea ce ar compromite dezinfecția;
- nu îndepărtați obiectele înglobate în rană;
- pentru curățarea rănii, folosiți întotdeauna apă curată, evitând utilizarea peroxidului de hidrogen sau a iodului;
- nu folosiți unguent antibiotic, decât la recomandarea medicului sau a farmacistului;
- în cazul rănilor provocate de arsuri minore, țineți zona afectată sub jetul de apă, pentru un interval de 5-10 minute (temperatura apei trebuie să fie apropiată de temperatura corpului, și nu rece);
- urmăriți evoluția rănii și consultați medicul dacă rana nu se închide, este inflamată sau dacă apar scurgeri de puroi. (2) (3) (4) (5)
(2) How do I clean a wound? link: https://www.nhs.uk/common-health-questions/accidents-first-aid-and-treatments/how-do-i-clean-a-wound
(3) How to Properly Dress a Wound, link: https://www.verywellhealth.com/how-to-dress-a-wound-1298558
(4) How Should I Clean a Wound? link: https://www.webmd.com/first-aid/relieving-wound-pain
(5) Cuts and scrapes: First aid, link: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cuts/basics/art-20056711
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum