Când jobul tău face rău sănătății tale - meserii dăunătoare sănătății

©

Autor:

Când jobul tău face rău sănătății tale - meserii dăunătoare sănătății

Locurile de muncă care ar putea să nu pară periculoase pot duce, de fapt, la consecințe majore asupra sănătății. Chiar dacă ai o slujbă de birou, dacă angajarea ta se caracterizează prin nesiguranță economică, lipsă de echilibru între muncă și familie, orele lungi de lucru, un sentiment de a nu fi tratat în mod echitabil sau o lipsă de autonomie, stresul rezultat îți poate afecta sănătatea.

Și mai important este că stresul nu afectează doar sănătatea oamenilor în mod direct, ci are efecte asupra comportamentelor individuale relevante pentru sănătate. Spre exemplu, oamenii care sunt stresați au mai multe șanse să fumeze mai mult, să consume mai mult alcool, sunt mai susceptibili să consume droguri și vor depune mai puțin efort fizic. (1)

Cercetările arată că locurile de muncă stresante nu sunt benefice pentru angajatori. Mai clar, persoanele care se confruntă cu stresul la locul de muncă au mai multe șanse să renunțe sau să lucreze în timp ce sunt bolnavi. Și dincolo de un anumit punct, orele lungi de lucru de fapt dăunează productivității. (2)

Iată câteva semne că locul de muncă este toxic - și ce ar trebui să faci cu privire la acest lucru.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.

Lucrezi mai mult de opt ore pe zi

Cu excepția cazului în care lucrezi mai mult de opt ore pe zi ca urmare a propriilor preferințe, nu este indicat ca programul zilnic de muncă să depășească opt ore. Studiile au arătat că persoanele care lucrează de obicei ore lungi pe o perioadă extinsă au un risc mai mare de a se confrunta cu depresie. (3)

Modalitățile de a gestiona așteptările toxice de la locul de muncă includ acordarea de atenție propriilor nevoi, prin luarea de repaus de la locul de muncă.

Te simți anxios de-a lungul zilei de lucru

Anxietatea poate rezulta din numeroase lucruri în afara muncii, însă un mediu de lucru toxic poate declanșa niveluri nesănătoase de stres și de îngrijorare. Modalitățile de contracarare a acestor efecte includ obiceiurile sănătoase precum o rutină care încurajează somnul, igiena, o pauză sănătoasă de prânz în fiecare zi și exerciții fizice regulate.

Volumul tău de lucru este nerealist

Dacă întâmpini dificultăți în realizarea sarcinilor zilnice sau săptămânale de la locul de muncă, în ciuda celor mai bune eforturi, ai de-a face cu un volum de muncă nerealist într-un mediu de lucru toxic. Acest lucru poate duce la un nivel ridicat de anxietate și la sentimente depresive.

În acest caz se recomandă prioritizarea volumului de lucru pentru o zi sau o săptămână, definirea clară a unui program în care să ai timp liber sau să îți iei concediu. De asemenea, încercă să iei pauze și să participi la practici de meditație.

Există agresiuni, hărțuire și/sau sunt folosite apelative la adresa ta

Nu este doar o preocupare pentru copiii de pe terenul de joacă: hărțuirea și intimidarea altor persoane pot apărea și într-un mediu toxic de lucru. Acestea includ folosirea apelativelor, izbucnirile furioase și standardele comportamentale opresive. (4)

Dacă te afli într-o situație, cum ar fi aceasta, experții recomandă abordarea problemei și găsirea de ajutor din partea resurselor umane. Dacă, din anumite motive, consilierul nu răspunde, caută un sprijin legal sau modalități de abordare a problemei pentru a crește gradul de conștientizare și a obține un sentiment de abilitare.

Colegi de muncă care bârfesc

Bârfa este toxică oriunde, dar nu ar trebui să existe toleranță pentru ea la locul de muncă. Ascultând și contribuind la bârfe la locul de muncă poate stârni un sentiment de manipulare și eventual te poți simți presat în a spune lucruri cu care nu ești de acord. Încearcă să stai departe de bârfe la locul de muncă, abține-te de la comentariile negative și menține o mentalitate pozitivă. În schimb, poți începe prin a-ți complimenta colegii cu privire la etica muncii și abilitățile pe care le au la locul de muncă.

Ești presat să iei prânzul cu colegii de muncă

A fi invitat să mănânci cu ceilalți colegi este un lucru frumos – atâta timp cât invitația nu vine la pachet cu insulte în cazul în care tu ai alte planuri. În plus, consumând și comandând în mod constant prânzul la pachet, creează obiceiuri alimentare nesănătoase și favorizează consumul de ingrediente toxice.

Pentru a evita crearea unui mediu de lucru toxic pentru mintea și stomacul tău, se recomandă să împachetezi un prânz de acasă și să-l aduci cu tine la locul de muncă.

Șeful sau colegii au o moralitate scăzută

Atunci când interacțiunile negative sunt mai frecvente decât cele pozitive, acest lucru începe să devină dăunător. Apelând la scuze, la a da vina pe alții și a avea o lipsă de încrederea în conducere poate crea un mediu de lucru toxic.

Ești supus în mod constant criticilor

Dacă nu te simți în largul tău și manifești o stare de nervozitate atunci când trebuie să participi la conversații normale, în special în timpul întâlnirilor, este un semn al faptul că locul de muncă nu este unul benefic. De multe ori, această teamă este rezultatul unor critici anterioare. Dacă atunci când faci o sugestie sau o greșeală, rezultatul este o pedeapsă sau o critică, acesta poate înăbuși creativitatea, inovația și motivația.

Familia sau prietenii observă o diferență

Dacă prietenii și familia ta au făcut comentarii cu privire la starea ta de spirit sau la comportamentul tău de când te-ai angajat este un semnal de alarmă căruia ar trebui să-i acorzi atenție. Faptul că observă o schimbare negativă a stării de spirit sau a comportamentului tău constă în faptul că uneori efectele unui loc de muncă toxic pot fi mai evidente pentru alții decât pentru tine.

Simți că ai putea fi concediat în orice moment

Unele locuri de muncă se caracterizează printr-un nivel ridicat de incertitudine, fluctuație crescută și schimbare constantă, ceea ce face adesea angajații să se simtă neliniștiți și îngrijorați. Persistența sentimentului de îngrijorare poate provoca efecte adverse emoționale pe termen lung. O stare de spirit pozitivă este cel mai bun mod de a face față perioadelor incerte din viața noastră, iar, în acest mod, îți concentrezi energia asupra lucrurilor pe care le poți controla și care îți mențin sănătatea, cum ar fi dreptul de a mânca, exercițiile fizice, o calitate bună a somnului.

Nu ești niciodată cu adevărat în afara orelor de muncă

Deoarece avem mereu în apropiere laptop-urile de la locul de muncă sau smartphone-urile pe care le purtăm în buzunare șapte zile pe săptămână, sunt rare cazurile în care poți să-ți întrerupi programul după ce ai părăsit locul de muncă. Fiind pregătit să reacționezi în orice moment s-a dovedit a avea un impact asupra stării de spirit și a nivelului de energie. Stabilirea unor limite îți va permite să ai mai mult timp liber pentru a crește productivitatea la locul de muncă. (5)

Stresul de la locul de muncă este, de asemenea, legat de hipertensiune arterială, obezitate și chiar depresie. Oricare dintre acești factori face viața mai dificilă și chiar poate crește riscul de deces. Un studiu publicat în revista Management Science a analizat efectul a 10 surse de stres la locul de muncă și a constatat că toți aceștia contribuie la creșterea cheltuielilor pentru îngrijirea sănătății în rândul angajaților și mulți au un risc crescut de deces. (6)

Acești factori de stres la locul de muncă, care au fost legați de bolile cardiovasculare și de sănătatea mintală slabă, sunt responsabili pentru mai multe decese anual decât diabetul, Alzheimerul sau gripa, potrivit cercetătorilor. (7)

Cum poți preveni efectele negative exercitate de un loc de muncă asupra sănătății?

 • Formează relații pozitive.
 • Începe să faci exerciții fizice.
 • Mănâncă alimente sănătoase și nutritive.
 • Dormi suficient.
 • Prioritizează și organizează timpul.
 • Formează obieceiuri sănătoase. (8)


De asemenea, unele locuri de muncă implică mai mute riscuri asupra sănătății decât altele

Potrivit informațiilor de la Occupational Information Network, care au analizat șase factori de risc pentru sănătatea angajaților din 974 de locuri de muncă diferite: expunerea la contaminanți, expunerea la boli și infecții, expunerea la condiții riscante, expunerea la radiații, riscul unor arsuri minore, de tăieturi, de mușcături și de înțepături, și timpul petrecut așezat, sunt câteva consiții întâlnite la locurile de muncă cu un potențial crescut de a scurta durata de viață.

Cele mai importante dintre acestea includ:

 • Igientist dentar - curăță dinții și examinează zonele orale pentru semne de boală orală. Aceștia sunt expuși la boli și infecții, la radiații și petrec mult timp așezați.
 • Medic dentist - examinează, diagnostichează și tratează bolile, leziunile și malformațiile dinților și gingiilor. Aceștia sunt expuși la boli și infecții, la radiații și petrec mult timp așezați.
 • Asistent veterinar și îngrijitor de animale de laborator - examinează animalele de companie și alte animale pentru semne de boală sau rănire în laboratoare, spitale și clinici de animale. Aceștia sunt expuși la boli și infecții, la contaminanți și la arsuri minore, tăieturi, mușcături sau arsuri.
 • Tehnician de laborator dentar - construiesc și repară protezele totale sau parțiale. Aceștia sunt expuși la contaminanți și la boli și infecții.
 • Asistent dentar - ajutați medicii stomatologi și pregătesc pacienții pentru tratament și păstrează înregistrări. Aceștia sunt expuși la boli și infecții, la radiații și la contaminanți.
 • Asistentă medicală - administrează anestezia, monitorizează semnele vitale ale pacientului și supraveghează recuperarea pacientului din anestezie. Acestea sunt expuse la la boli și infecții, la contaminanți și la radiații.
 • Însoțitor de zbor - furnizează servicii personale pentru a asigura siguranța, securitatea și confortul pasagerilor în timpul zborului. Aceștia sunt expuși la contaminanți, la boli și infecții și la arsuri minore, tăieturi, mușcături sau înțepături. (9)

Data actualizare: 22-05-2019 | creare: 03-10-2018 | Vizite: 1044
Bibliografie
1. The health risks of a toxic workplace. Url: https://www.pri.org/stories/2018-05-22/health-risks-toxic-workplace
2. The Research Is Clear: Long Hours Backfire for People and for Companies. Url: https://hbr.org/2015/08/the-research-is-clear-long-hours-backfire-for-people-and-for-companies
3. Night Work and the Risk of Depression. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499504/
4. Sexual harassment in the work place: Its impact on gynecologic oncology and women's health.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29526475
5. 12 Signs Your Workplace Is Toxic. Url: https://www.rd.com/advice/work-career/toxic-workplace-signs/
6. The Relationship Between Workplace Stressors and Mortality and Health Costs in the United States. Url: https://pubsonline.informs.org/doi/10.1287/mnsc.2014.2115
7. Why Your Workplace Might Be Killing You. Url: https://www.gsb.stanford.edu/insights/why-your-workplace-might-be-killing-you
8. Coping with stress at work. Url: https://www.apa.org/helpcenter/work-stress.aspx
9. Jobs that are demaging to your heath. Url: https://www.independent.co.uk/life-style/the-37-jobs-that-are-most-damaging-to-your-health-a7708071.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Vrei să ai un somn de calitate? Lasă-ți munca la birou!
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.