Dacă vrei să reții mai bine, desenează informațiile

©

Autor:

Dacă vrei să reții mai bine, desenează informațiile

Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Waterloo, în urma unui studiu care a comparat mai multe strategii de memorare și ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul științific Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Participanții au primit liste de cuvinte care puteau fi ușor de desenat (de exemplu „măr”), apoi au avut la dispoziție câte 40 de secunde, fie pentru realizarea desenului, fie pentru scrierea cuvântului de mai multe ori. Apoi li s-a dat o sarcină care consta în clasificarea unor tonuri muzicale, activitate care facilita procesul de memorare a cuvintelor. În final li s-a solicitat participanților să își amintească liber cât mai multe cuvinte din lista inițială, timp de 60 de secunde.

S-a observat că participanții își aminteau până la de două ori mai multe cuvinte din cele care fuseseră desenate, comparativ cu cele scrise, fapt care i-a determinat pe cercetători să vorbească despre un „efect al desenării”.
În alte variante ale experimentului, scrierea cuvintelor era însoțită de realizarea unor efecte grafice la nivelul literelor, dar rezultatele au rămas aceleași și în aceste cazuri.

Faptul că desenarea s-a dovedit a fi cea mai eficientă strategie mnezică ar putea fi explicat de faptul că aceasta integrează informații vizuale, motorii și semnatice, ceea ce crește coeziunea informațiilor memorate. În plus, calitatea desenelor nu a avut nicio influență asupra memorării, ceea ce înseamnă că nu e necesar să ai talent artistic pentru a beneficia de „efectul desenării”.

 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 18-09-2022 | creare: 25-04-2016 | Vizite: 1231
Bibliografie
Need to remember something? Better draw it, study finds, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-need-to-remember-something-better.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  •