5 HTP - efecte secundare

19-10-2010
Drragos
Nu este medic/terapeut
Drragos
Salut, as vrea sa ma ajuti si pe mine daca se poate. Ma regasesc si eu in simptomele depresiei pe langa care se mai adauga si probleme mari de memorie, concentrare foarte slaba, gandire lenta etc... si am inceput sa ma documentez despre acest 5 HTP din post-urile tale, deoarece am vazut ca cunosti acest produs. Am inceput si eu un tratament cu acest 5 HTP, am inceput cu cate o capsula pe zi, seara pe stomacul gol inainte de cina.Am luat timp de 4 zile dupa care am intrerupt tratamentul pentru ca imi provoca insomnie.Dupa ce am intrerupt tratamentul am ramas cu un tiuit permanent in urechi (cred ca este vorba depsre tinnitus) si nu stiu ce sa ma mai fac.Am citit pe net cum ca acest 5 HTP te poate trata de acest tiuit dar poate avea efecte secundare grave :

"5 HTP could be the drug that silences the ringing in your ears... but it doesn come without any downsides."

Spune-mi te rog ce sa fac, ma tot gandesc sa incep din nou tratamentul cu 5 htp.Dar nu sunt in postura de a lua singur o decizie.Astept un raspuns.
Cu respect, Dragos.
46 comentarii 12 Înainte ›
0
20-10-2010, ora 14:41
elly04
Nu este medic/terapeut
elly04
buna ziua am si eu o problema cam de 1 an de zile am ca o flegma in gat si imi vine mereu sa scuip, senztii de sufocare si dureri de mana dreapta, tin sa mentionez ca am fost fumatoare si m-am lasat.Stiti cumva despre ce ar pute fi vorba ca sunt foarte speriata.
0
21-10-2010, ora 10:53
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Stimate d-rule/d-nule Drragos,

5-htp-ul, în mod normal, NU se administrează fără avizul unui medic terapeut, de pildă, pentru că el poate fi asociat, chiar şi din greşeală, cu anumite medicamente sau suplimente care pot crea interferenţe negative (unele pot fi sau sunt nesesizabile, adică uşoare şi lipsite de severitate, în cel mai pozitiv caz, sau sesizabile / foarte sesizabile, adică destul de complexe şi cu un grad de severitate ridicat / foarte ridicat, în cel mai negativ caz). Şi totuşi, 5-htp-ul este comercializat pe piaţa suplimentelor alimentare, ca fiind un remediu administrabil şi fără prescripţie medicală, dar asta nu înseamnă că administrarea se poate face oricum şi oricând.
Din fericire, 5-htp-ul, ca şi substanţă, este prezent în mod normal în organismul fiecărei fiinţe umane şi nu numai, pentru că ori este transformat din L-triptofan, un aminoacid esenţial ingerat prin diferite alimente, în cantitate şi concentraţie optime, prin procese biochimice moleculare, ori este ingerat ca atare prin intermediul anumitor alimente, el fiind precursorul direct al serotoninei (5-hidroxitriptaminei - 5HT) - cel mai important neurotransmiţător al creierului. Deci, ţinând cont de acest principiu al naturaleţii sale, 5-htp-ul NU poate dăuna organismului uman decât în două situaţii:
1) Când administrarea lui se face simultan cu alte medicamente, care fac parte din clasa celor neuro-psihiatrice (antidepresive, anxiolitice, timoleptice, neuroleptice, analeptice, simpatomimetice, psihotrope, antihistaminice etc.) sau cu alte suplimente alimentare care au proprietăţi psihoactive, în mod inadecvat şi fără aviz medical, fără a ţine cont de precauţii şi contraindicaţii (şi când administrarea lui se face simultan cu alcool, tutun şi diferite droguri!);
2) Când administrarea se face în cantiţăţi şi concentraţii mari care ar putea mări sau măresc clar riscul major de hipersecreţie serotoninică şi hipermetabolizare, ceea ce ar putea conduce sau conduc clar la producerea cel puţin a uneia dintre următoarele indispoziţii, să le numesc aşa: insomnie, anxietate, hiperprosexie (exagerarea atenţiei), hiperreflectivitate (exagerarea reflexelor), anorexie (suprimarea apetitului alimentar), vomismente, greaţă profundă etc.
ATENŢIE! - Prin cantitate şi concentraţie mare se poate înţelege chiar şi o jumătate de capsulă sau o singură capsulă, ca de altfel chiar şi doar câteva miligrame, nu neapărat o cantitate mai mare de o capsulă, ca de altfel şi de peste 25-50-75-100 mg. Numai organismul dvs. ştie cât de mare este sau poate fi o cantitate, pentru că doar el dispune de mecanismele fiziologice care decelează (disting), colectează şi transformă 5-htp-ul ingerat, nu şi dvs., persoana care-l luaţi din diferite motive.
_
Dvs. cum aţi luat acest produs? (daţi-mi mai multe informaţii, decât cele pe care deja mi le-aţi dat).
L-aţi luat singur sau l-aţi luat împreună cu alte medicamente? (precizaţi care medicamente, dacă este cazul).
Tinnitusul a apărut strict după încetarea administrării de 5-htp, sau aţi mai avut probleme şi independent de administrarea acestuia? A fost prezent şi în timpul administrării?
Cum se manifestă ţiuitul respectiv? (rapid sau lent?) Ca un cracment? (ca frecarea aerului când pătrunde în ceva, ca un foşnet, ca o trosnire etc.?).
Cum adică vă provoacă insomnie? Fiţi mai explicit! (adormiţi greu, adormiţi dar vă treziţi în repetate rânduri, aveţi un somn insuficient, lipsit de profunzime etc.?).
Cu insomnia aţi mai avut probleme şi înainte de administrarea 5-htp-ului? Dacă da, se manifesta aşa cum se manifestă şi după încetarea administrării de 5-htp?
Din a câte zi de administrare a 5-htp-ului - din cuprinsul celor 4 - aţi început să observaţi problemele redate în mesajul de mai sus? Din prima noapte? De când?
.
" Am citit pe net cum ca acest 5 HTP te poate trata de acest tiuit dar poate avea efecte secundare grave "
- Poate avea efecte secundare grave, dar doar cu condiţia administrării eronate!
_
Vă rog să-mi răspundeţi la întrebări, după putinţă şi cunoştinţă, iar eu vă voi da câteva sfaturi în funcţie de răspunsurile dvs.


Toate cele bune şi însănătoşire grabnică.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
În speranţa că v-am putut fi de folos, cu plăcere şi deferenţă,
Mister Nick ;)
0
21-10-2010, ora 11:06
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Stimată d-ră/d-nă Elly04,

Simptomatologia dvs., parţial expusă în mesajul de mai sus, poate trăda existenţa multor afecţiuni, de la cele de ordin respirator şi gastrologic până la cele de natură combinativo-complexă. Nu vă poate spune nimeni cu certitudine de ce anume suferiţi, dacă nu mergeţi la un consult şi dacă nu faceţi nişte investigaţii specifice.
Consultaţi un medic internist pentru a fi examinată integral, pentru a fi diagnosticată şi tratată corespunzător.
_

Sugestie:
Contactaţi-o pe d-na doctor Ţigănişteanu Constanţa
DR. ŢIGĂNIŞTEANU CONSTANŢA - Medic internist
Tel. mobil: 0751.030.553 (tel. personal)
Tel. fix: 021.313.05.70
CENTRUL MEDICAL EUROSANITY
Calea Plevnei, nr. 44, Sector 1, Bucureşti,
Tel. mobil al clinicii: 0723.313.213
Tel. fix al clinicii: 021/ 311.54.54
_



Toate cele bune şi însănătoşire grabnică.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Cu respect,
Nick
0
21-10-2010, ora 18:14
Drragos
Nu este medic/terapeut
Drragos
Produsul l-am luat singur, fara alte medicamente simultan (doar magneziu) dupa un tratament scris de dvs. pe forum la sectiunea despre 5-htp, acela fiind:

"Primele 5 zile - o singura capsula de 5-htp administrata cu 30 de minute înainte de cina (pe stomacul gol);
Urmatoarele 5 zile - o capsula de 5-htp administrata cu 30 de minute înainte de micul dejun si una administrata cu 30 de minute înainte de cina.
Dupa cele 10 zile: Dimineata, o capsula de 5-htp (cu 30 de minute înainte de micul dejun), la prânz, o gelula de omega 3 si o gelula de CoQ10 în ulei de catina Forte (de la Hofigal; administreaza-le concomitent dupa masa, cu minim 50 ml de apa), iar seara ia o capsula de 5-htp (cu 30 de minute înainte de cina).
Daca te vei simti bine (mai mult ca sigur asa te vei simti), continua sa iei tratamentul timp de 3 luni fara discontinuare, asa cum ai început sa-l iei dupa cele 10 zile de initiere.
În primele 5 zile s-ar putea sa ai unele reactii adverse de adaptare la 5-htp, cum ar fi: ameteala, greata, senzatie de voma, durere de cap, dar sunt tranzitorii si dispar la fel de repede cum au aparut."

Tinnitus-ul l-am sesizat dupa incetarea tratamentului, nu mai stiu exact daca a fost prezent in timpul tratamentului, doar m-am trezit cu el pur si simplu.Aud un sunet subtire, un fluierat foarte ascutit ce il aud in continu si ma "zgarie" pe creier.Am mai patit astfel de cazuri doar cand ieseam noaptea tarziu dintr-un club sau ceva de genu dar imi trecea dupa un somn.

Insomnia a aparut chiar din prima zi a administrarii, ma simteam ca si cum as bea o gramada de cafele, parca aveam energie cand ma puneam in pat, nu puteam adormii nicicum.N-am avut probleme cu insomnia inainte, chiar din contra, dormeam mult mai mult de cand a inceput starea asta depresiva.Dupa intreruperea tratamentului am putut dormii mai bine.

Am mari probleme de concentrare si memorie, uit multe cuvinte, te rog sa ma scuzi daca am facut vreo greseala.
0
21-10-2010, ora 23:46
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Nu recomand 5HTP ca supliment alimentar, nu e OK pentru sistemul nervos si poate interfera cu anumite medicamente cum sunt antidepresivele, iar rezultatul moate fi chiar si mortal.
0
22-10-2010, ora 00:38
Drragos
Nu este medic/terapeut
Drragos
Va multumesc pentru sfat domnul doctor, tocmai azi am fost la psihiatru si mi-a prescris coaxil, alprazolam si piracetam.Nici el nu era prea incantat de 5 htp, nu stiu ce sa zic, din cate am auzit este unu dintre cei mai buni psihiatri de la mine din oras.
0
24-10-2010, ora 17:32
angels30
Nu este medic/terapeut
angels30
Buna!
Sufar de atac de panica de 5 ani, insa iau medicament de 3 ani arketis si alprazolam, dar inca nu simt in stare sa lucrez sa merg cu masina, si nici sa merg departe de casa.Va rog frumos spuneti mi daca o sa mai fiu cum eram?Pot sa iau medicamentulmai mult timp?Orcum sunt mai bine decat nu luam medicamentele.Astept un raspuns, multumesc.
0
26-10-2010, ora 21:22
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Stimate d-rule/d-nule Drragos,

Mă bucur că aţi consultat un medic psihiatru!
Administraţi-vă tratamentul prescris respectând indicaţiile date şi NU mai luaţi 5-htp, ca de altfel niciun alt preparat naturist cu proprietăţi psihoactive, pentru a evita total eventualele reacţii adverse rezultate dintr-o interacţiune cu potenţial variabil de a fi inadecvată.
Nu mai are rost să vă ofer alte explicaţii privitoare la 5-htp, din cauza faptului că aţi ales calea alopată, pe care o parcurgeţi şi o veţi parcurge prin luarea tratamentului antidepresiv (Coaxil), anxiolitic (Alprazolam) şi nootropic (Piracetam). Deci...
Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă sănătate trupească şi sufletească.



Cu respect, dorindu-vă însănătoşire grabnică,
Nick
P.S. - Menţineţi o legătură strânsă cu medicul psihiatru. Raportaţi-i orice reacţie adversă persistentă, orice efect pozitiv apărut etc., pentru a beneficia de suport complex din partea dânsului, ca de altfel şi de orice potenţială ajustare a prescripţiei şi nu numai.
0
26-10-2010, ora 21:44
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Angels30,

Medicul care v-a prescris medicaţia a depistat cauza care stă la baza producerii atacurilor de panică?
De ce nu vă simţiţi în stare să lucraţi, să mergeţi cu maşina şi să mergeţi departe de casă? Din cauza efectelor negative pe care le au medicamentele - Arketisul şi Alprazolamul - asupra dvs.? Din cauza manifestărilor intensive ale atacurilor de panică? Care sunt manifestările care vă împiedică să vă simţiţi în stare? Încercaţi să daţi mai multe detalii! (detaliile respective mă vor ajuta pe mine să (încerc să)vă ajut).
_
O să mai fiţi cum eraţi, dar doar dacă luaţi sau veţi lua medicaţia adecvată şi dacă aveţi sau veţi avea credinţă!
Puteţi să luaţi medicaţia actuală mai mult timp, dar doar dacă medicul dvs. curant aprobă respectivul interval de timp. Ar fi indicat să vă reconsultaţi cu medicul respectiv, pentru a vă reexamina, pentru a-i oferi şansa să reobserve şi să reanalizeze statusul stării dvs. mentalo-psihice şi pentru a vi se reevalua necesitatea administrării medicaţiei curente (s-ar putea să aveţi nevoie de a ajustare!).
.
Să NU luaţi medicaţia mai mult timp decât cel recomandat de medic şi nici să nu măriţi frecvenţa de administrare, ca de altfel nici cantitatea sau concentraţia de medicament.
.




Toate cele bune şi însănătoşire grabnică.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Cu respect,
Nick
0
26-10-2010, ora 21:49
daria popescu
Nu este medic/terapeut
daria popescu
Cu mult respect pentru Domnul Nick.
Daca aveti legatura cu Filip Marius, transmitetii ca vreau sa vorbesc cu el 2 minute.
Multumim Tatalui pentru bunatatea lui fata de noi pacatosi, sa-i multumim cu cantece si rugaciuni, El merita totul de la noi sa ne dedicam total lui, Sa luptam impreuna Lupta cea Buna si vom primi cununa Viata vesnica alaturi de tatal.
0
27-10-2010, ora 15:46
angels30
Nu este medic/terapeut
angels30
Buna.
Multumesc mult pt raspuns.Simt rau din cauza boalei, si din cauza medicamentelor dar tot e mai bine decat fara medicamente.Inainte sa iau medicamentele nici din pat nu puteam sa ridic, ameteam, tremuram.Acum asi vreau sa lucrez, dar simt rau daca intru la un magazin, simt ca sufoc, daca nu ies.Cand pot sa vindec si cum?daca tot am ameteli, ce sa iau ca sa nu mai am?Cum o sa am o viata normala?
Cu mult respect
Brigitta
0
28-10-2010, ora 22:00
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Cum de n-am primit notificare ca sa raspuns la forum?...raspundeam mai devreme

@Drragos: psihiatrul are dreptate, asculta-l si ia medicatia asa cum trebuie si ai sa vezi ca vei fi bine.

@angels30: cat anumeparoxetina iei pe zi? Eu as propune o doza mai marisoara, desi dupa 3 ani ar fi fost oarecum cazulk sa cedeze, insa putem mari doza; ceea ce as propune psihiatrului. De asemenea recomand psihoterapie.
0
29-10-2010, ora 21:32
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Stimată d-ră/d-nă Daria Popescu,

Când voi intra în contact cu d-nul Filip Marius, îi voi transmite ce m-aţi rugat.
Dumnezeu să vă binecuvânteze cu tot ce aveţi nevoie sufleteşte şi trupeşte.
Cu iubire creştină şi respect,
Nick
_
2
29-10-2010, ora 21:37
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Stimată d-ră/d-nă Angels30,

Discutaţi cu psihiatrul dvs. şi rugaţi-l să vă reanalizeze simptomatologia şi să vă revizuiască medicaţia.
De asemenea, ar fi indicat să faceţi terapie cognitiv-comportamentală (în acest sens, consultaţi un psiholog).
În rest, nu uitaţi să vă îngrijiţi şi sufletul. Rugaţi-vă la Dumnezeu şi ţineţi post (sacroterapia, adică terapia cu post şi rugăciune, este foarte eficientă). Mergeţi la biserică şi discutaţi cu un preot duhovnic. Vă va ajuta foarte mult!
Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă sănătate fizico-mentalo-psiho-spirituală.
Cu iubire creştină şi respect,
Nick

_
0
29-10-2010, ora 23:01
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Si eu, ca si Mr.Nick recomand pentru depresivi si anxiosi sa se roage sau sa mediteze in jur de 30 minute pana la o ora pe zi. Ajuta nu numai psihicul, ci si inima afirma multi medici americani.

In schimb psihoticilor le recomand ferm sa fuga de orice element de religiozitate pentru ca poate da delir mistic.
0
30-10-2010, ora 14:28
daria popescu
Nu este medic/terapeut
daria popescu
Multumesc Nick, Dumnezeu sa te binecuvinteze si sa-ti dea cuvint, sa-i multumim pentru darurile care le primim de la el, indiferent ca e o boala, toate au un rol foarte important in viata, fiecare om e minune, sa-ne rugam si sa postim Tatalui nostru cel puternic, vesnic neinvins pe cand raul va pieri vesnic.
O rugaciune;Dumnezeule cel sfant, iti multumim pentru bunatatea ta fata de noi, iti multumim in mod special ca-ci tu inlaturi suferinta sufleteasca, depresii, anxietate, schizofrenie si multe altele boli sufletesti, iti multumim ca-ci tu ne asculti.Asta a fost partea cu multumirea iar cu cerinta e alta;Iti cer Tata cu toata credinta, inlatura orice durere sau suferinta din sufletul meu, alintal, amelioreazal, Doar ti-e pot sa-ti cer asta, doar Tu esti Creeatorul nostru si tuturor existentelor.Oricare suntem acceptati in fata lui Dumnezeu indiferent de religie, doar trebuie facut primul pas.

DrT., Dumnezeu nu face diferenta de boala, El ne pedepseste, poate o perioada, poate toata viata, sa deliram in intelegerea noastra cu Dumnezeu, El lasa asta cu anumite scopuri.
0
30-10-2010, ora 22:25
Drragos
Nu este medic/terapeut
Drragos
Timp de 10 zile am inceput sa iau tratamentul prescris de psihiatru, ma simt un pic mai bine ca inainte...sau cel putin seara is mai ok, dar problema e ca sunt intr-o oboseala continua psihica si fizica ce ma impiedica sa fac chiar si cel mai mic lucru din casa.. nu stiu daca starea asta este de la medicamentatie sau nu.. si inainte aveam o stare de moleseala dar acuma parca is "lovit" mai tare.Ar trebuii sa-mi fac griji ?
0
30-10-2010, ora 22:41
Drragos
Nu este medic/terapeut
Drragos
Apropo, iau dupamasa CoQ10 + Omega3 pe langa medicamentatia cu Coaxil, Alprazolam si Piracetam. Este vreo problema?
0
30-10-2010, ora 22:54
daria popescu
Nu este medic/terapeut
daria popescu
Dragos, oricare dintre noi care suntem la inceput de drum a suferintei sufletului, de la medicamente ai simtomele de oboseala, mai ales alprazolam;este din grupa benzodiapinelor, un drog destul sa te amioloreze, altii sa trateaza cu alcol, dar fiind in tratamentul acesta, evita complet alcolul, tigarile, daca poti si cafeua, daca o luai de la inceput pe alcol scapai pe alta parte.Dumnezeu sa fie cu tine, sa-ti amelioreze durerile sufletesti, luati si inveseliti-va inimile, acest este singele meu, e vorba de Cina Domnului.
0
31-10-2010, ora 19:44
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@Drragos: o sa iti treaca si starile astea mai neplacute in timp de vreo 2-3 saptamani. Alprazolamul, asa cum Daria spune, te moleseste; cu timpul il vei scoate dupa ce isi va face efectul Coaxilul.
0
31-10-2010, ora 20:02
daria popescu
Nu este medic/terapeut
daria popescu
Si eu sunt sub tratament cu Alprazolam, dupa 9 luni inca si acum am senzatia de oboseala, cu ajutorul celui de sus o sa iau un regim de alimentare natural si cantitatile de amidon si celuloza impreuna cu medicatia timp de 2 saptamini, daca va fi cu voia Tatalui incerc sa raresc doza sau scad.Dragos, cu ajutorul celui de sus vom birui pana la ultima pastila.
0
05-03-2011, ora 16:09
carlo_ro
Nu este medic/terapeut
carlo_ro
Si pana la urma a tinut cineva tramentul cu 5-htp macar 3 luni ?
S-a simtit bine cineva de la el ? Are efect da sau nu ?
1
07-03-2011, ora 04:08
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună dimineaţa!

Stimate drule/dle Carlo_ro, cunosc persoane care au luat 5-htp-ul timp de minim 3 luni de zile. Toate au avut parte de beneficii solide, deşi la începutul tratamentului au experimentat unele efecte adverse specifice perioadei de adaptare.
Şi eu am luat 5-htp, după ce m-am confruntat cu manifestările clinice ale tulburării de stres postraumatice, tulburare pe care am dobândit-o în urma a două şocuri, unul anafilactic şi unul clinic, ambele făcute în aceeaşi zi, la interval de câteva zeci de minute.
La începutul tratamentului, în primele 5 zile, am avut mici stări de ameţeală şi greaţă. După acest interval de timp au dispărut, lăsând în urmă doar beneficii. Pentru mine 5-htp-ul a fost o binecuvântare divină!
_
Numai bine,
Nick
0
09-03-2011, ora 19:42
Paven
Nu este medic/terapeut
Paven
Buna seara!

Cu toate ca sunt nou pe forum si este posibil ca topicul acesta sa nu fie cel mai potrivit pentru intrebarea pe care as dori sa o adresez domnului Nick, as fi foarte recunoscator daca domnia sa, m-ar putea lamurii in privinta catorva aspecte.

Asemenea d-rei Angels30, mi-a fost prescris Alprazolam... pentru Anxietate Sociala Severa, Atacuri de Panica, Ideatie Suicidala, Hipersensibilitate. Sunt la inceputul tratamentului si as dori sa stiu daca ar fi indicat, pe parcursul tratamentului anxiolitic, consumul mediu/ridicat de Nootropice precum Cafeina si Piracetamul (pentru imbunatatirea, stimularea concentratiei/memoriei/motivatiei, necesare mediului meu de activitate). Ar putea exista interferente negative, combinativo-complexe/paradoxale/contradictorii la nivel neurochimic intre activitatea GABA, Adenozinei, AMPA/ NMDA? Exista aici contraindicatii sau interactiuni de care ar trebui sa fiu constient, in mod special?

Va multumesc!
Cu mult respect,
Paven
0
10-03-2011, ora 10:07
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salve!

Stimate dle Paven,

Combinarea Alprazolamului cu un supliment/medicament care are acţiune nootropă/psihotropă, în special, este, de obicei, contraindicată, deoarece o astfel de asociere farmacologică are potenţial major de producere a unor interacţiuni farmacocinetice şi farmacodinamice neplăcute, unele dintre ele fiind destul de grave.
Şi totuşi, se permit unele asocieri, însă doar cu acordul medicului curant, în speţă a unui medic neuro-psihiatru care cunoaşte anamneza persoanei doritoare de o astfel de asociere, care cunoaşte suficient de mult statusul curent al sănătăţii fizico-mentalo-psihice a persoanei respective şi care este cu acord cu necesitatea prescrierii unui supliment/medicament din clasa nootropelor/psihotropelor, pe fondul preexistenţei unei benzodiazepine în schema terapeutică (necesitatea prescrierii trebuie să fie analizată din perspectiva raportului beneficii şi riscuri).
_
Consultaţi-vă cu medicul dv. curant şi NU luaţi nimic în plus faţă de ce vi s-a prescris, fără a beneficia de aviz medical (dacă medicul dv. curant vă va spune că puteţi combina alprazolamul cu piracetam sau orice altă substanţă asemănătoare ca şi mod de acţiune farmacologică, veţi putea face acest lucru, dar doar respectând indicaţiile medicului, adică luând piracetamul, de pildă, în cantitatea, concentraţia şi frecvenţa prescrise, nu altfel).
Ca şi fapt divers, NU aveţi voie să consumaţi, pe tot parcursul tratamentului, cofeină (din cafea, de pildă, pentru că veţi experimenta manifestări anxioase, printre altele), cafeină (din coca-cola, de pildă, pentru că veţi experimenta dureri de cap şi ameţeală, printre altele), alcool, tutun şi diverse preparate cu proprietăţi psihoactive.
_
Dumnezeu să vă binecuvânteze cu tot ce aveţi nevoie sufleteşte şi trupeşte.
Cu iubire creştină şi respect, dorindu-vă toate cele bune,
Nick
0
10-03-2011, ora 10:55
Paven
Nu este medic/terapeut
Paven
Salve!

Ca de obicei... raspunsuri ample, clare, detaliate, informative, utile. Va multumesc foarte mult, domnule Nick, pentru lamuriri, va voi urma sfaturile, alte intrebari nu mai am, decat eventual una optionala, legata mai mult de semantica.

Exista vreo diferenta substantiala intre termenii "cafeina" si "cofeina", ce le-ar putea distribui, ca substante psihoactive stimulente, separat, in diverse produse (cafea/Coca-cola/energizante/etc)? Sau cafeina este in esenta molecula/alcaloid comuna tuturor acestor tipuri de preparate, cofeina fiind doar un sinonim, in limba romana?

Va multumesc inca o data!
Cu multa stima si respect,
Paven
0
10-03-2011, ora 17:17
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salve!

Stimate dle Paven, cu multă şi deosebită plăcere v-am oferit un răspuns. Mă bucur că l-aţi considerat a fi amplu, clar, detaliat, informativ şi util :)
_
NU există nicio diferenţă biochimică între cofeină şi cafeină! Cofeina (sinonime ştiinţifice - cafeină, teină şi guaranină) este, aşa cum bine aţi menţionat şi dv., un alcaloid, o substanţă extrasă din diverse surse naturale, în cele mai tipice cazuri, adică din nucile de cola, frunzele arbustului de ceai, fructele de guarana, boabele de cafea etc., care se foloseşte în medicina alopată şi naturopată ca agent tonic pentru sistemul nervos, în principal (cofeina se poate obţine şi în mod sintetic!).
În posting-ul meu anterior v-am recomandat să nu consumaţi cofeină şi cafeină, printre altele, ceea ce, în mod sigur, v-a indus raţionamentul logic cum că cele 2 substanţe ar fi sau sunt diferite, de vreme ce eu le-am scris pe amândouă, în mod disociat, nemenţionând faptul că sunt sinonime. De fapt, am asociat cofeina cu cafeaua şi cafeina cu coca-cola, pentru că aşa sunt asociate ele în comerţ; pe prospectele produselor din cafea întotdeauna se precizează termenul de cofeină, iar pe prospectele unor băuturi precum coca-cola şi pepsi, fără doar şi poate, se precizează termenul de cafeină :-)
0
10-03-2011, ora 21:18
Paven
Nu este medic/terapeut
Paven
Salve d-le Nick,

Va multumesc pentru lamuririle in legatura cu cafeina, confuziile au fost minore, detaliile dumneavoastra mi-au reconfirmat cunostintele. Insa, cu riscut de a deveni pisalog sau focusat prea obsesiv pe detalii :), in urma unor noi confuzii aparute recent as mai avea o nelamurire. Mai devreme mi-ati spus intr-un mod foarte ferm: "Ca şi fapt divers, NU aveţi voie să consumaţi, pe tot parcursul tratamentului, cofeină (din cafea, de pildă, pentru că veţi experimenta manifestări anxioase, printre altele)".

Ar fi posibil sa detaliati ce anume ati incadra in sfera "printre altele". In consultatia cu medicul de astazi mi s-a spus concis, ca nu exista probleme in cosumul moderat (200-600mg) de cafeina, asociat tratamentului cu Alprazolam, luandu-se in considerare, probabil, si varsta (21) si trecutul complet lipsit de tratamente, de termen (scurt/lung) cu substante Psihotrope sau Benzodiazepine. Mentionez ca in cadrul tabloului tulburarilor de care sufar, in trecut, cafeina nu pare sa fi avut niciun rol in manifestarile anxioase, ci strict in ridicarea nivelelor de energie/concentratie/memorarea, accelerare etc. efecte pe care le-as portretiza ca fiind benefice pentru mine. De aceea insist ca decizia de a renunta sau nu la cafeina (in contextul Alprazolamului) sa fie cat mai rigid bazata pe argumente si justificare, intrucat in momentul acesta, ma aflu in fata a doua indicatii contradictorii si as prefera o intelegere a fenomenului in amploare sa. Orice lamurire e binevenita!

Va multumesc si imi cer scuze pentru eventualele aspecte "iritante" ale insistentelor.
Cu mult respect, si toate cele bune,
Paven
0
13-03-2011, ora 16:33
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salve!

Stimate dle Paven, nu sunteţi deloc pisălog :)
_
Chiar şi consumul moderat de cofeină(cafeină), pe fondul administrării unui anxiolitic ca alprazolam, are potenţial substanţial de producere a unor efecte adverse! Motivul principal?!
Cofeina, la nivelul creierului, în principal, are acţiune excitantă, stimulatoare, ea fiind un catalizator pozitiv, pe când alprazolamul are acţiune inhibativă (inhibitorie), el fiind un catalizator negativ. Ce se poate întâmpla la interacţiunea dintre 2 substanţe totalmente diferite, una stimulatoare de ceva din "altceva", iar alta inhibitoare de ceva tot din acelaşi "altceva"? Vă las pe dv. să deduceţi!

" Ar fi posibil sa detaliati ce anume ati incadra in sfera "printre altele". "
- Sfera "printre altele" conţine efecte adverse precum: agitaţie psihomotorie, dereglarea ritmului circadian (stare de veghe-somn), hiperexcitaţie sexuală, irascibilitate, nervozitate, manifestări depresive, tulburări la nivelul tractului digestiv: hipersalivaţie (sialoree, ptialism), greaţă, vărsături, dureri de stomac (gastralgii); tensiune arterială oscilatorie, ameţeli, confuzie mentală şi cefalee (dureri de cap).
Interacţiunea dintre cofeină şi alprazolam conţine toate condiţiile esenţiale de realizare a unor reacţii biochimice dăunătoare; acele reacţii pot determina apariţia unora dintre efectele adverse enumerate mai sus (Atenţie! Există probabilitatea ca acele reacţii să nu se producă, anulând astfel şi obligativitatea apariţiei vreunui efect advers enumerat sau nu).
_

" Mentionez ca in cadrul tabloului tulburarilor de care sufar, in trecut, cafeina nu pare sa fi avut niciun rol in manifestarile anxioase, ci strict in ridicarea nivelelor de energie/concentratie/memorarea, accelerare etc. efecte pe care le-as portretiza ca fiind benefice pentru mine ".
- În acest caz, fără doar şi poate, aveţi toate şansele din lume să nu experimentaţi efectele adverse specifice interferenţelor negative dintre cofeină şi alprazolanum :)
_

" De aceea insist ca decizia de a renunta sau nu la cafeina (in contextul Alprazolamului) sa fie cat mai rigid bazata pe argumente si justificare, intrucat in momentul acesta, ma aflu in fata a doua indicatii contradictorii si as prefera o intelegere a fenomenului in amploare sa. Orice lamurire e binevenita! "
- Eu aş renunţa la consumul de cofeină(cafeină), dacă aş fi în locul dv., însă fiecare om are în portofoliul vieţii lui liberul arbitru. Sunteţi liber să luaţi decizia pe care dv. o consideraţi ca fiind cea mai adecvată. Faceţi ce vă spune inima!
Am citit faptul că medicul v-a dat undă verde la consumul moderat de cofeină. Nu comentez, este recomandarea dânsului.
_


Cu respect şi iubire, răspunzându-vă cu deosebit de multă plăcere şi dorindu-vă toate cele bune,
Nick
0
15-03-2011, ora 03:27
Paven
Nu este medic/terapeut
Paven
Salve!

Stimate d-le Nick, va multumesc in mod deosebit, pentru rabdarea si smerenia cu care acceptati sa-mi lamuriti incertitudinile. In urma sfaturilor dumneavoastra si a cercetarilor facute, am decis, deocamdata, sa renunt complet la consumul de Cafeina pe intervalul in care urmez tratamentul cu Alprazolam, ca masura de precautie, INSA si din alte ratiuni...

"Cofeina, la nivelul creierului, în principal, are acţiune excitantă, stimulatoare, ea fiind un catalizator pozitiv, pe când alprazolamul are acţiune inhibativă (inhibitorie), el fiind un catalizator negativ. Ce se poate întâmpla la interacţiunea dintre 2 substanţe totalmente diferite, una stimulatoare de ceva din "altceva", iar alta inhibitoare de ceva tot din acelaşi "altceva"? Vă las pe dv. să deduceţi!"

Da, intr-adevar, actiunea unui stimulent, concomitenta cu actiunea unui depresor, ambele la nivelul Nevraxului, ar conduce spre concurenta si/sau anulare intre cele 2 efecte (Daca este vorba de anulare, problema ar deveni si "economica", deoarece efectele sedative ar fi diminuate sau complet anulate de catre efectele stimulatoare, ceea ce ar rezulta in risipa). Insa curios si interesant mi se pare, in particular, unicitatea si specificul interactiunii dintre Benzodiazepine (+Metaboliti) si Cofeina (+metaboliti).
Dupa cum este bine stiut, Benzodiazepinele actioneaza asupra receptorilor GABA-A (a neuronilor GABAergici), mai exact, intr-un situs al receptorului, complementar chimic DOAR Benzodiazepinelor (numit si Situs Benzodiazepin), avand ca urmare amplificarea efectului inhibitor (al legarii acidului Gamma-aminobutiric la receptor), prin cresterea frecventei deschiderii canalului de Cl- (hiperpolarizarea neuronilor prin influx de Cl- in spatiul intracelular).
Cafeina, in mod interesant, este un Antagonist nonselectiv al receptorilor de Adenozina, comportandu-se ca Inhibitor competitiv al acesteia. Din ceea ce am dedus eu, prin aceste mecanisme, Adenozina (responsabila pentru declansarea somnolentei, estomparea excitatiei etc.) este impiedicata in a transmite semnale asociate acestor stari... aspectul stimulator al cafeinei devenind astfel, doar o activitate mai crescuta a neurotransmitatorilor excitatori (Glutamat, Aspartat, Dopamina etc.), specifica starii de veghe, pe fondul absentei senzatiei de somnolenta declansata de Adenozina. Pentru ca o interactiune conflictuala sa existe intre activitatea inhibitorie a Alprazolamului si activitatea stimulatoare a Cafeinei, nu ar fi necesar un adaos de neurotransmitatori excitatori? In cazul in care acest "adaos" nu exista (desi este posibil sa existe prin alte mecanisme indirecte si/sau necunoscute), mai poate fi vorba de o "actiune stimulatoare" a Cafeinei, care sa interfereze cu activitatea GABA/anxiolitica? Sau este posibil ca efectul anxiolitic mediat de Alprazolam sa se manifeste pe un "plan" complet diferit si distinct de "planul" pe care ar exista in mod normal, o interactiune conflictuala intre un catalizator pozitiv si un catalizator negativ? Va rog sa ma corectati daca gresesc.

De asemenea, credeti ca sucul de Grapefruit ar avea un efect inhibitor asupra enzimelor responsabile de metabolizarea Alprazolamului, ce ar putea rezulta in efecte nedorite (si deci ar fi contraindicat)? Din cate am citit, "Grapefruitul contine naringina, bergamotina şi dihidroxibergamotina, care inhibă citocromul P450 izoforma CYP3A4 din intestin", adica cel responsabil pentru metabolismul Alprazolamului :-?.

In speranta ca nu am devenit insuportabil si stresant, :-/
Cu mult respect si dorindu-va numai bine,
Paven
Adaugă un comentariu / răspuns
46 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul