De ce apar monturile?

©

Autor:

De ce apar monturile?
Monturile piciorului (hallux valgus) reprezintă o deformare apărută la nivelul labei piciorului, produsă prin deplasarea osului de la baza degetului mare (metatarsian) spre interior.

Se consideră adesea în mod greșit că monturile reprezintă o creștere în volum a osului sau articulației sau chiar o excrescență (crescătură) osoasă sau cartilaginoasă, însă aceste prezumții sunt greșite.

Monturile reprezintă o problemă deopotrivă medicală, funcțională și estetică; acestea provoacă durere, uneori chiar dificultăți la deplasare și fac dificilă alegerea unor pantofi potriviți.
Mai mult, fricțiunea dintre protuberanța montului și încălțăminte determină umflarea, inflamarea locală și apariția bătăturilor.

Cauza propriu-zisă, directă, a apariției monturilor nu este pe deplin înțeleasă de specialiștii ortopezi, deși în mod popular, monturile sunt aproape întotdeauna corelate greșit cu purtarea unor pantofi incomozi.

Cu toate acestea, există o serie de factori favorizanți ai formării monturilor:
  • se crede că există o anumită  componentă genetică a monturilor, constând într-o dezvoltare anormală a osului, încă de la naștere.
  • monturile par a se moșteni din mamă în fiică în aproximativ jumătate din cazuri
  • s-a constatat că monturile apar mai des la femei (în peste 90% din cazuri), fapt care ar putea fi explicat prin laxitatea ligamentară determinată hormonal
  • existența unor afecțiuni inflamatorii precum artrita reumatoidă
  • anumite traume ale labei piciorului
  • purtarea încălțămintei strâmte, rigide, incomode pe termen lung (aceasta nu e o cauză exclusivă, ci doar agravantă, pe fondul unei predispoziții).

E important de precizat că monturile necesită observație ortopedică și că ele nu pot fi vindecate altfel decât prin intervenția chirugicală.
Există însă o serie de măsuri nechirugicale care pot să țină sub control evoluția monturilor, care vor fi indicate numai de medicul ortoped.

Remediile naturiste locale (comprese și aplicații de plante, tincturi ș.a.), la fel ca și ortezele nu au o eficiență dovedită.
Având în vedere că monturile nu sunt niște „crescături”, așa cum am mai precizat, ele nu pot regresa prin „tratarea” cu diverse substanțe; mai mult, toate aceste leacuri „băbești” pot provoca iritații și arsuri locale.

Vă recomandăm să parcurgeți articolul specializat despre monturi, pentru a afla informații complete despre formarea, evoluția și tratarea monturilor de la picioare.

Data actualizare: 10-07-2018 | creare: 22-10-2014 | Vizite: 5506
Bibliografie
Bunions, link: https://www.medicinenet.com/bunions/page2.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Monturile la picioare - de ce apar și cum se tratează?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum