De ce este important sa mananci pește

De ce este important sa mananci pește

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși, numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care este digerată mult mai greu în stomac. Pentru a te bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă 1-2 porții pe săptămână.

Mai jos sunt principalele motive pentru care ar trebui să mănânci pește.

Peștele este bogat în substanțe nutritive

În teorie, orice tip de pește este bun pentru consum. Însă unii sunt mai buni decât alții, mai ales prin prisma grăsimilor bune conținute – somonul, tonul, păstrăvul, sardinele și macroul sunt cele mai benefice pentru organism. (2)

Peștele conține vitamina D, un element nutritiv atât de deficitar multora dintre noi. Vitamina D susține sănătatea oaselor, scade riscul de diabet de tip 2, scade tensiune arterială. O porție de pește (aproximativ 113 g) acoperă 100% din necesarul zilnic de vitamina D. (1)

Peștele protejează împotriva bolilor neurodegenerative

Una dintre consecințele îmbătrânirii este deteriorarea funcțiilor creierului. Acest lucru este perfect normal însă în cazul persoanelor cu risc de Alzheimer, consumul de pește poate amâna instalarea bolii. Studiile au arătat că oamenii care consumă pește săptămânal au o cantitate mai mare de materie cenușie în centrii creierului responsabili cu reglarea memoriei. (3, 4)

Peștele scade riscul de astm la copii

Astmul apare ca urmare a inflamațiilor căilor respiratorii, iar boala continuă să devină tot mai comună, mai ales la copii. (5)

Studiile recente au arătat că peștele, consumat regulat, scade riscul de astm cu până la 24% la copii. Totuși, este bine de știut că cercetătorii nu au avut aceleași rezultate la adulți. (6)

Peștele scade riscul de atac de cord și atac vascular cerebral

Atacul de cord și atacul vascular cerebral sunt printre cele mai comune cauze ale mortalității premature. Cercetătorii spun că acizii grași din pește sunt benefici pentru inimă iar rezultatele confirmă aceste afirmații. (7)

Studiile arată că persoanele care consumă carne de pește au un risc mai mic de a avea atac de cord, atac vascular cerebral sau alte probleme cardiovasculare.

Într-un studiu de mari dimensiuni (peste 40.000 de voluntari) oamenii care au consumat cel puțin o porție de pește pe săptămână aveau un risc de boli cardiovasculare cu până la 15% mai mic. (8, 9, 10, 11)

Peștele reduce riscul de degenerare maculară

Degenerarea maculară afectează în special persoanele vârstnice iar unele studii au arătat că acizii grași Omega 3 din pește scade semnificativ riscul acestei boli. (12)

Într-un studiu, voluntarii care au consumat carne de pește aveau un risc cu până la 42% mai redus de a dezvolta degenerare maculară. (13)

Un alt studiu a concluzionat că prin consumare a cel puțin o porție de pește pe săptămână scade riscul de degenerare maculară cu 53%. (14)

Peștele susține creșterea armonioasă

Acizii grași sunt esențiali creșterii și dezvoltării normale a organismului. Acizii grași Omega 3, în special acidul docosahexaenoic (DHA), sunt importanți mai ales pentru dezvoltarea creierului și a vederii. Astfel, carnea de pește este recomandată mai ales gravidelor și femeilor care alăptează. (15, 16)

Peștele poate proteja împotriva depresiei

Beneficiile peștelui pentru creier sunt extinse și atunci când vine vorba de depresie, una dintre cele mai răspândite tulburări psihice.

În ceea ce privește efectele cărnii de pește asupra depresiei studiile spun că oamenii care consumă pește regulat au un risc mai mic de a avea depresie. Mai mult, unele studii au arătat că acizii grași conținuți în pește cresc efectele medicației antidepresive (17, 18, 19, 20)

În plus, există dovezi că peștele are efecte benefici și asupra pacienților cu sindrom bipolar. În acest caz carnea de pește atenuează simptomele. (21)

Consumul de pește scade riscul de diabet

Bolile imune apar atunci când sistemul imunitar crede că țesuturile sănătoase din organism reprezintă „atacatorul”.

Studiile preliminare au arătat că acizii grași Omega 3 și vitamina D din carnea de pește are un rol în reducere bolilor autoimune, în special diabetul de tip 1 la copii și adulți. (22, 23)

Peștele îmbunătățește calitatea somnului

Lipsa somnului continuă să facă probleme la nivel global. Unii experți cred că responsabile ar fi ecranele albastre ale dispozitivelor inteligente, în timp ce alții cred că de vină este deficiența de vitamina D. (24)

Într-un studiu realizat pe o perioadă de șase luni, voluntarii care au consumat somon de trei ori pe săptămână au avut un somn mai odihnitor, fapt care a dus la înlesnirea activităților din timpul zilei. (25)

Pentru a te bucura de toate beneficiile înmagazinate în carnea de pește alege să mănânci această carne slabă de 1-2 ori pe săptămână. Somon, macrou sau ton, alegerea este doar a ta.


Data actualizare: 08-11-2018 | creare: 08-11-2018 | Vizite: 103
Bibliografie
1. Vitamin D: can fish food-based solutions be used for reduction of vitamin D deficiency in Poland? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25466665
2. The health benefits of omega‐3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x
3. Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25084680
4. Fish consumption and cognitive decline with age in a large community study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16216930
5. Why Are Asthma Rates Soaring? https://www.scientificamerican.com/article/why-are-asthma-rates-soaring/
6. Intakes of long-chain omega-3 (n−3) PUFAs and fish in relation to incidence of asthma among American young adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3522136/
7. The top 10 causes of death. http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
8. Association between fish consumption, long chain omega 3 fatty acids, and risk of cerebrovascular disease: systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23112118
9. Fish consumption and CHD mortality: an updated meta-analysis of seventeen cohort studies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21914258/
10. Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis. . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22682084/
11. Fish consumption and risk of major chronic disease in men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19064523
12. Age-related macular degeneration. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22559899/
13. Dietary ω-3 Fatty Acid and Fish Intake and Incident Age-related Macular Degeneration in Women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3134638/
14. Oily fish consumption, dietary docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascular age-related macular degeneration. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18689376
15. Is docosahexaenoic acid, an n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid, required for development of normal brain function? An overview of evidence from cognitive and behavioral tests in humans and animals. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16087970
16. The roles of long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy: review of current knowledge and consensus recommendations. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18184094/
17. Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
18. A meta-analytic review of double-blind, placebo-controlled trials of antidepressant efficacy of omega-3 fatty acids. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17685742
19. A dose-ranging study of the effects of ethyl-eicosapentaenoate in patients with ongoing depression despite apparently adequate treatment with standard drugs. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12365878
20. Omega-3 fatty acid supplementation in patients with recurrent self-harm. Single-centre double-blind randomised controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17267927
21. Omega-3 for bipolar disorder: meta-analyses of use in mania and bipolar depression. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21903025
22. Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14668274
23. Fatty fish consumption and risk of latent autoimmune diabetes in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216999/
24. The world epidemic of sleep disorders is linked to vitamin D deficiency. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22583560/
25. Fish Consumption, Sleep, Daily Functioning, and Heart Rate Variability. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013386/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de pește pentru prevenția bolii Parkinson
  • Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
    Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.