Consumul de pește pentru prevenția bolii Parkinson
Parvalbumina, o proteină cu rol în legarea calciului È™i care este prezentă în anumite tipuri de peÈ™te s-ar părea că este implicată în prevenirea formării agregatelor de alfa-sinucleină asociate bolii Parkinson. Studiul suedez desfășurat în cadrul Chalmers University of Technology se alătură cercetărilor anterioare care sugerează rolul benefic al consumului de peÈ™te pentru susÈ›inerea pe termen lung a sănătății neurologice.
De ce „mor” celulele creierului în boala Parkinson È™i despre efectele toxice ale alfa-sinucleinei citiÈ›i pe larg în articol.
Printre mecanismele care justifică rolul consumului de peÈ™te pentru îmbunătățirea funcÈ›iei cognitive se numără efectele acizilor graÈ™i esenÈ›iali Omega-3 È™i Omega-6 care se găsesc într-un raport optim în speciile de peÈ™te, la care se adaugă mai nou efectele parvalbuminei.
Alfa-sinucleina manifestă efecte toxice atunci când capacitatea celulei de a o degrada este depășită, lucru care conduce la acumularea ei în exces È™i implicit la moarte celulară. Parvalbumina utilizează alfa-sinucleina în beneficiu propriu È™i astfel previne acumularea È™i formarea plăcilor de amiloid în care predomină această proteină, implicate în patogenia bolii Parkinson.
Alte afecÈ›iuni neurodegenerative care implică acumularea structurilor amiloide ce interferează cu funcÈ›ia cerebrală sunt boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică È™i boala Huntington. Astfel, autorii doresc să cerceteze mai departe asocierea dintre consumul de peÈ™te bogat în parvalbumină È™i sănătatea neurologică, informaÈ›iile obÈ›inute în urma acestui studiu fiind insuficiente pentru a stabili cauzalitatea.
Tot aceÈ™ti încurajează consumul de peÈ™te în contextul unui tipar alimentar sănătos, cum este dieta mediteraneană de exemplu. Studii anterioare sugereză o prevalență mai redusă a cazurilor de Alzheimer È™i Parkinson la persoanele care au aderat la principiile unei diete meditereene, în cadrul căreia se recomandă un aport regulat de peÈ™te.
Sursa: Medical Xpress
De ce „mor” celulele creierului în boala Parkinson È™i despre efectele toxice ale alfa-sinucleinei citiÈ›i pe larg în articol.
Printre mecanismele care justifică rolul consumului de peÈ™te pentru îmbunătățirea funcÈ›iei cognitive se numără efectele acizilor graÈ™i esenÈ›iali Omega-3 È™i Omega-6 care se găsesc într-un raport optim în speciile de peÈ™te, la care se adaugă mai nou efectele parvalbuminei.
Alfa-sinucleina manifestă efecte toxice atunci când capacitatea celulei de a o degrada este depășită, lucru care conduce la acumularea ei în exces È™i implicit la moarte celulară. Parvalbumina utilizează alfa-sinucleina în beneficiu propriu È™i astfel previne acumularea È™i formarea plăcilor de amiloid în care predomină această proteină, implicate în patogenia bolii Parkinson.
Alte afecÈ›iuni neurodegenerative care implică acumularea structurilor amiloide ce interferează cu funcÈ›ia cerebrală sunt boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică È™i boala Huntington. Astfel, autorii doresc să cerceteze mai departe asocierea dintre consumul de peÈ™te bogat în parvalbumină È™i sănătatea neurologică, informaÈ›iile obÈ›inute în urma acestui studiu fiind insuficiente pentru a stabili cauzalitatea.
Tot aceÈ™ti încurajează consumul de peÈ™te în contextul unui tipar alimentar sănătos, cum este dieta mediteraneană de exemplu. Studii anterioare sugereză o prevalență mai redusă a cazurilor de Alzheimer È™i Parkinson la persoanele care au aderat la principiile unei diete meditereene, în cadrul căreia se recomandă un aport regulat de peÈ™te.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 08-05-2019 | creare: 09-05-2018 | Vizite: 1303
Bibliografie
Eating fish could prevent Parkinson's disease, link: https://medicalxpress.com/news/2018-04-fish-parkinson-disease.html?utm_source=tabs&utm_medium=link&utm_campaign=story-tabs ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ce beneficii pentru sănătatea inimii are consumul de cacao și fructe de pădure? (studiu)
- Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei
- Dieta ketogenică poate avea un efect negativ asupra nivelului de colesterol LDL, sugerează un studiu recent
- Suplimentarea cu vitamina D poate preveni sau amâna demența
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala Parkinson si gradul de handicap
- Aritmii, dispnee, amroteala in bratul stang, ceafa, piept, dureri ciudate la pacient YOPD
- Diagnostic Parkinson fara tremuraturi !!!
- Tremurari ale mainilor.. un simptom al bolii Parkinson?
- Bolnav ciroza și parkinson
- Boala Parkinson-diagnostic RMN
- Parkinson, psihiatrie sau prefacatorie
- Cosmaruri medicatie Parkinson