Consumul de pește pentru prevenția bolii Parkinson

De ce „mor” celulele creierului în boala Parkinson și despre efectele toxice ale alfa-sinucleinei citiți pe larg în articol.
Printre mecanismele care justifică rolul consumului de pește pentru îmbunătățirea funcției cognitive se numără efectele acizilor grași esențiali Omega-3 și Omega-6 care se găsesc într-un raport optim în speciile de pește, la care se adaugă mai nou efectele parvalbuminei.
Alfa-sinucleina manifestă efecte toxice atunci când capacitatea celulei de a o degrada este depășită, lucru care conduce la acumularea ei în exces și implicit la moarte celulară. Parvalbumina utilizează alfa-sinucleina în beneficiu propriu și astfel previne acumularea și formarea plăcilor de amiloid în care predomină această proteină, implicate în patogenia bolii Parkinson.
Alte afecțiuni neurodegenerative care implică acumularea structurilor amiloide ce interferează cu funcția cerebrală sunt boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică și boala Huntington. Astfel, autorii doresc să cerceteze mai departe asocierea dintre consumul de pește bogat în parvalbumină și sănătatea neurologică, informațiile obținute în urma acestui studiu fiind insuficiente pentru a stabili cauzalitatea.
Tot acești încurajează consumul de pește în contextul unui tipar alimentar sănătos, cum este dieta mediteraneană de exemplu. Studii anterioare sugereză o prevalență mai redusă a cazurilor de Alzheimer și Parkinson la persoanele care au aderat la principiile unei diete meditereene, în cadrul căreia se recomandă un aport regulat de pește.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Aritmii, dispnee, amroteala in bratul stang, ceafa, piept, dureri ciudate la pacient YOPD
- Os de peste blocat in gat de 2 luni!
- Peste la bebe
- Boala Parkinson
- Boala Parkinson si hematurie
- Sunt două proteine care distrug neuronii în boala Parkinson: alpha-synuclein și kinaza-C?
- Boala Parkinson-diagnostic RMN
- Caderi dese octogenara