Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară

©

Autor:

Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară
Comitetul de experți din cadrul Asociației Americane a Inimii (American Heart Association, AHA) confirmă rolul consumului de pește de două ori pe săptămână la adulți pentru reducerea riscului de insuficiență cardiacă congestivă, de afecțiuni coronariene, stop cardiac și accident vascularcerebral ischemic. Recomandările dietetice reactulizate au fost publicate în jurnalul Circulation, recenzat de AHA.

Mai precis, Asociația Americană a Inimii recomandă un aport săptămânal a două porții de pește care nu a fost preparat prin prăjire, a câte 100 g fiecare, preferabil pește gras – somon, macrou, hering, păstrăv de captură, sardine sau tuna alb – care constituie o sursă veritabilă de acizi grași esențiali Omega-3.

Experții subliniază rolurile benefice ale acizilor grași polinesaturați din dietă asupra valorilor trigliceridelor, electrofiziologiei cardiace, a funcției endoteliale și posibil asupra presiunii arteriale și inflamației, deși dovezile ce sugerează aceste asocieri sunt mult mai limitate în privința surselor dietetice comparativ cu acizii grași polinesaturați din suplimente nutriționale.

Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular

Mercurul din pește vs. acizi grași esențiali. Riscuri vs. beneficii

Un alt subiect de interes în cazul consumului de pește îl constituie contaminarea cu mercur, care se găsește inevitabil în alimentele de origine marină, cu preponderență în peștii de dimensiuni mari: rechin, pește spadă, Lopholatilus chamaeleonticeps/ tilefish, scrumbie/King mackerel, ton gras, marlin și peștele pion roșu.

În timp ce contaminarea cu mercur poate fi asociată cu simptome neurologice severe la nou-născuți, potrivit datelor științifice existente contaminarea cu mercur nu ar avea efecte negative asupra riscului cardiovascular la adulți.

Se consideră că beneficiile consumului regulat de pește depășește riscurile asociate contaminării cu mercur, în special dacă se respectă recomandările experților de a consuma speciile de pește cu un conținut redus de mercur și să fie alternate speciile între ele, sursele de procurare de captură sau crescătorie, respectiv să se respecte cantitățile indicate pentru un consum sigur.

Trebuie menționat în ceea ce privește peștele de crescătorie faptul că aportul de acizi grași polinesaturați ar putea fi mai mic comparativ cu cel de captură. De asemenea, consumatorii trebuie să fie atenți ca fermele să asigure sisteme de creștere „sustenabile și care să protejeze mediul”.

În cazul suplimentelor din ulei de pește, AHA nu recomandă utilizarea acestora la populația generală pentru a preveni bolile cardiovasculare, lipsindîn acest moment datele științifice solide care să susțină aportul lor în reducerea riscului cardiovascular.
Lucrurile stau însă ușor diferit în cazul prevenției secundare și terțiare, existând studii puternice care sugerează rolul suplimentelor din ulei de pește în reducerea mortalității cardiovasculare la pacienții care au suferit recent un infarct miocardic, respectiv scăderea mortalității și a internărilor la pacienții cu insuficiență cardiacă.

Suplimentele de Omega-3 sint benefice după infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 22-12-2019 | creare: 12-06-2018 | Vizite: 1486
Bibliografie
AHA Advisory Recommends Fish Twice Weekly for CV Health, link: https://www.medscape.com/viewarticle/897212
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primul studiu care relaționează activitatea cerebrală asociată cu stresul cu riscul cardiovascular
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum