Algoritmii de învățare automată ar putea fi folosiți pentru monitorizarea tremorului parkinsonian

©

Autor:

Algoritmii de învățare automată ar putea fi folosiți pentru monitorizarea tremorului parkinsonian

Cercetătorii de la Colegiul de Inginerie și Informatică al Universității Atlantic din Florida, în colaborare cu cercetătorii de la Școala de Medicină Icahn și Centrul Medical al Universității din Rochester, au dezvoltat algoritmi care pot fi folosiți împreună cu senzorii purtabili pentru a monitoriza pacienții bolnavi de Parkinson. Cu ajutorul acestora, se vor putea realiza estimări cu privire la gradul de severitate al tremorului parkinsonian, pe baza modului de manifestare în tiparele de mișcare. Monitorizarea se poate realiza în mod continuu, inclusiv când pacienții se află acasă. Abordarea are potențialul de a oferi clinicienilor o modalitate de a urmări severitatea tremorului pacienților, astfel încât să obțină un spectru complet de tremoruri, pentru a putea gestiona și trata în mod corespunzător afecțiunea.

tremorul este una dintre caracteristicile de bază ale bolii Parkinson și apare încă din primele faze ale bolii, interferând cu activitățile zilnice ale pacientului, precum scrisul și mâncatul. Tulburarea de mișcare involuntară poate reduce calitatea vieții persoanelor bolnave, astfel că de cele mai multe ori pacientul ajunge în cabinetul medicului pentru o evaluare a tremorului. Măsurarea tremurăturilor se realizează de către medicul neurolog, cu ajutorul scalei unificate de evaluare a bolii parkinson. Din nefericire, această modalitate de evaluare nu se bazează pe experiențele zilnice de tremor ale pacientului, ci pe un examen fizic efectuat la fața locului.

Examenele fizice ce sunt folosite la momentul actual pot oferi doar o imagine a experienței de tremor zilnic a unui pacient cu Parkinson, de regulă în timp ce acesta îndeplinește sarcini specifice. În schimb, algoritmii de învățare, în combinație cu senzorii de purtat, pot monitoriza în mod continuu și pe perioade extinse experiențele de tremor și pot estima tremorul total. Deoarece se consideră că în timpul liber și în mediul natural persoanele cu Parkinson efectuează o varietate de mișcări libere ale corpului, studiul actual ar putea să ajute la gestionarea și tratarea eficientă a tremorului.

 

Metoda de monitorizare prezentată de către cercetători a arătat o scădere a tremorului după administrarea medicamentelor, chiar și la pacienții ale căror rezultate din evaluări nu corespundeau cu rezultatele obținute pe scala unificată de evaluare a bolii Parkinson. Această nouă modalitate de evaluare a tremorului la pacienții cu Parkinson oferă cele mai bune rezultate și este considerată cea mai bună metodă de estimare a tremorului ce a fost descrisă până la momentul actual în literatura de specialitate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 429
Bibliografie
Machine learning leads to novel way to track tremor severity in Parkinson's patients, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191030090309.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum