Premiul Nobel în medicină, acordat cercetătorilor ce au descoperit „GPS-ul intern” al creierului
Autor: Redacția ROmedic
Se crede că aceștia au reușit să rezolve o chestiune ce i-a preocupat pe filosofi și cercetători de secole: cum reușește creierul uman să se orienteze și să ne ghideze prin mediul atât de complex în care trăim.
Bazele acestei descoperiri au fost puse în 1971, când britanicul John O'Keefe descoperise că un tip de celulă nervoasă din hipocampus era mereu activată când individul se afla într-un anume loc dintr-o încăpere.
Când subiectul își schimba poziția și se deplasa în alte părți ale camerei, alte celule nervoase deveneau active. O'Keefe concluziona atunci că aceste celule realizeau o „hartă” a camerei.
În 2005, soții Moser au identificat un alt tip de celulă nervoasă, localizată în cortexul entorinal, ajuta creierul să determine „coordonatele” spațiale și să „navigheze” în respectivul spațiu.
Deși descoperirile inițiale au fost făcute în ambele cazuri pe șoareci de laborator, testele imagistice și studiile pe pacienți ce treceau printr-o operație pe creier au confirmat că situația este similară și la oameni.
Se crede că descoperirea acestor celule nervoase de localizare și orientare are un aport semnificativ în înțelegerea altor procese cognitive, precum memoria, gândirea și planificarea.
Zonele în care au fost găsite celulele cu pricina (hipocampus și cortex entorinal) sunt afectate în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, astfel că bolnavii se rătăcesc adesea și au dificultăți în a recunoaște locul în care se află.
O astfel de descoperire poate, așadar, să permită o investigare detaliată a mecanismelor prin care pacienții cu Alzheimer suferă aceste pierderi de memorie spațială.
Sursa: Medical News Today
http://www.medicalnewstoday.com/articles/283547.php
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Testele sangvine în boala Alzheimer pot detecta modificări înaintea apariției simptomelor
- O calitate mai bună a aerului reduce riscul de demență în rândul femeilor vârstnice
- Capacitatea de concentrare ar putea scădea după consumul unei mese bogate în grăsimi săturate
- Creierul ar putea învața mai rapid atunci când este sub amenințarea unui pericol, sugerează un studiu
- Cancer malign pe creier
- Tensiune mica-neoxigenare a creierului
- Creier gaurit de la carbonat de litiu
- Probleme cu creierul...
- De ce credeti ca am simtit ca-mi pocneste creierul?
- Cum pot afla daca mai sint intreg la creier ?
- Probleme cu memoria si orientarea in spatiu
- 'Radioul' din creier
- Performantele creierului pot fi imbunatatite?