Părul din nas - cum îl gestionăm corect medical

©

Autor:

Părul din nas - cum îl gestionăm corect medical

Părul din nas este o parte naturală a corpului uman care servește ca sistem de apărare. Părul nazal păstrează resturile nocive care provin din mediul extern și menține umiditatea aerului pe care îl respirăm.

Cum gestionezi părul din nas?

Tunderea părului din nas este cea mai sigură și accesibilă opțiune pentru majoritatea oamenilor. Foarfeca pentru tuns părul din nas este, adesea, inclusă în kiturile de îngrijire. Acest tip de foarfece ar trebui să aibă vârfuri rotunjite pentru a împiedica leziunile la nivelul nasului.

Tunderea părului din nas îți permite să îndepărtezi sau să scurtezi doar firele de păr care sunt cele mai vizibile, fără să-ți rănești pielea din interiorul nasului.

Pentru a tunde părul din nas:

  • Stai în fața unei oglinzi cu lumină bună.
  • Suflă nasul mai întâi și curăță orice depuneri de mucus.
  • Ține foarfecele ferm și înclină capul înapoi.
  • Taie părul.
  • Suflă nasul de câteva ori după tuns pentru a elimina orice resturi de fire de păr, însă nu clăti cu apă. (1)


O modalitate alternativă de a-ți tunde părul din nas este cu ajutorul unui aparat de tuns electric.

Epilarea cu ceară sau smulgerea părului

Ambele metode nu sunt recomandate, deoarece, pe de o parte, epilarea cu ceară ar putea irita pielea nasului, iar, de pe altă parte, smulgerea părului poate duce la infecții.

Cu toate acestea, epilarea cu ceară durează mai mult decât tunderea părului, deoarece îndepărtează întregul fir de păr de sub linia pielii. Dacă utilizezi ceară pentru a îndepărta părul nazal acasă, asigură-te că citești și urmezi exact instrucțiunile. Dacă zona este dureroasă sau iritată după epilare, folosește o compresă caldă pentru a ameliora durerea și a ajuta vindecarea.

În ceea ce privește folosirea cremei depilatoare, aceasta este foarte puternică și riști să inhalezi vaporii toxici sau să produci leziuni grave la nivlul mucoasei nazale.

Epilarea cu laser

Aceasta este o metodă permanentă de a scăpa de părul nedorit. Tratamentul cu laser este controversat atunci când vine vorba de îndepărtarea părului nazal, deoarece ar putea răni mucoasele din interiorul cavității nazale.

Un tratament cu laser pentru părul nasului vizează doar părul vizibil aflat în marginea interioară a nării. Tratamentele cu laser sunt cea mai scumpă opțiune de îndepărtarea a părului.

Este recomandat să îndepărtezi părul din nas?

Deoarece părul din nas împiedică particulele să intre în organism, reducând alergiile și infecțiile, acesta nu ar trebui să fie îndepărtat complet

Așadar, poți îndepărta doar părul care este vizibil și care este considerat neplăcut din punct de vedere cosmetic, însă, ia în calcul rolul pe care acesta îl are, mai ales la persoanele alergice sau care suferă de astm. (2)

Riscuri

Semnele și simptomele ale firelor de păr crescute sub piele:

  • umflături minuscule, care pot fi umplute cu puroi
  • durere
  • mâncărime
  • roşeaţă (3)


Cum tratezi firele crescute sub piele?

Folosește o cârpă înmuiată în apă caldă pentru a curăța pielea și utilizează mișcări circulare pentru a elibera firul de păr. De asemenea, poți utiliza un ac steril pentru a ridica părul din piele.

Așadar, ia în considerare că părul din nas funcționează ca o barieră pentru bacteriile și alți contaminanți din mediul extern, iar cea mai indicată metodă de a-l gestiona este prin tunderea acestuia.


Data actualizare: 18-10-2019 | creare: 18-10-2019 | Vizite: 27956
Bibliografie
1. How to Get Rid of Nose Hair. Url: https://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Nose-Hair
2. Ozturk AB, et al. (2011.) Does nasal hair (vibrissae) density affect the risk of developing asthma in patients with seasonal rhinitis? https://www.karger.com/Article/Abstract/321912
3. Mayo Clinic Staff. (2015). Ingrown hair. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-hair/symptoms-causes/syc-20373893
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: