Declinul cognitiv la femei

©

Autor:

Declinul cognitiv la femei
Declinul cognitiv este un aspect inerent al îmbătrânirii, iar odată cu creșterea speranței de viață există un interes tot mai mare din partea cercetătorilor pentru a înțelege mai bine acest proces.

Însă nu există un consens între oamenii de știință privind vârsta la care începe deteriorarea cognitivă – unii consideră că după 30 de ani, în timp ce alții de la 55, 60 sau chiar 70 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea din California au realizat un studiu în care au analizat informațiile privind abilitățile cognitive ale femeilor de vârsta a doua (între 42 și 52 de ani), participante la un studiu național observațional și longitudinal (Study of Women's Health Across the Nation – SWAN). Din totalul de 2709 de femei cu o stare generală bună de sănătate incluse în acest studiu, s-au testat abilitățile cognitive a 80% dintre ele în cel puțin trei etape, iar autorii studiului de față au folosit rezultatele de la al treilea test ca nivel de referință.

2124 dintre participante au fost monitorizate timp de 10 ani, iar în fiecare an acestea răspundeau la o serie de teste care au vizat viteza procesării (viteza percepției și reacției), memoria episodică verbală și memoria de lucru. În total au fost analizate 7185 de teste, cu o perioadă medie de follow-up de 6,5 ani.

Rezultatele au indicat un debut timpuriu al declinului cognitiv la femeile de vârstă mijlocie. Pe durata celor 10 ani de monitorizare, s-a înregistrat o deteriorare medie cu 4,9% a capacităților cognitive, cu o viteză medie pe an de 0,28%.

Autorii consideră că sunt necesare studii suplimentare pentru a cerceta factorii implicați în acest proces de deteriorare, precum și dezvoltarea unor strategii de intervenție pentru reducerea acestuia.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 25-01-2017 | creare: 25-01-2017 | Vizite: 1150
Bibliografie
In women, age-related cognitive decline may start sooner than we think, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/315421.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum