Deficitul de vitamina D poate duce la demență

Conform oamenilor de È™tiință, în Australia aproximativ 487.500 de persoane suferă din cauza acestei afecÈ›iuni, demenÈ›a fiind a doua cauză de deces la nivel naÈ›ional. În plus, la nivel global, 55 de milioane de oameni au fost diagnosticaÈ›i cu demență, 10 milioane de cazuri fiind descoperite doar anul trecut.
Studiul a fost realizat prin analiza datelor a 294.514 de participanÈ›i înregistraÈ›i în cadrul UK Biobank, în vederea analizării nivelurilor de vitamină D pe care aceÈ™tia le prezentau È™i a posibilei asocieri dintre scăderea acestora È™i apariÈ›ia demenÈ›ei sau a accidentului vascular cerebral. Metoda de analiză pe care cercetătorii au utilizat-o a fost randomizarea mendeliană neliniară, astfel încât corelaÈ›iile dintre rezultatele imagistice neurologice, demență È™i AVC să fie evaluate într-o manieră obiectivă È™i concretă. Elina Hyppönen, autor principal al studiului È™i director al Centrului Australian pentru Sănătate, afirmă că descoperirile oferă un potenÈ›ial marcat în vederea prevenirii apariÈ›iei acestei tulburări neurologice È™i corectării deficienÈ›elor de vitamină D.
Conform acesteia, vitamina responsabilă de dezvoltarea demenÈ›ei este un precursor hormonal al căror efecte asupra creierului sunt recunoscute pe scară largă, însă examinarea posibilității de prevenire a deficitului acesteia nu a fost facilă până la studiul prezent. Rezultatele cercetării au demonstrat faptul că, în ciuda faptului că deficienÈ›a este relativ comună, aceasta are implicaÈ›ii importate pentru riscurile de instalare a demenÈ›ei, specialiÈ™tii observând că până la 17% din cazurile de demență ar fi putut fi evitate prin creÈ™terea nivelurilor de vitamină D la populaÈ›ia din Marea Britanie.
Hyppönen menÈ›ionează È™i faptul că prevalenÈ›a demenÈ›ei la nivel global, dublată de caracterul progresiv È™i debilitant al bolii sunt motivele pentru care prevenirea acesteia este o necesitate de importanță marcată. Autoarea subliniază faptul că prin eliminarea deficitului de vitamină D se pot obÈ›ine beneficii asupra sănătății unui număr crescut de oameni care altfel s-ar îmbolnăvi de aceasta. În plus, doctorul atrage atenÈ›ia asupra necesității ca toate persoanele să fie atente la nivelele de vitamină D pe care le au, deoarece, cu toate că demenÈ›a nu apare la toÈ›i oamenii care au un astfel de deficit, este mai bine să prevenim decât să tratăm.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ai probleme cu somnul? Insomnia creste riscul de atac vascular cerebral si alte boli cardiovasculare
- Cercetătorii au identificat o moleculă critică pentru regenerarea funcțională a creierului
- Rolul activității cerebrale din cadrul somnului în eliminarea proteinelor toxice și prevenirea bolii Alzheimer
- Stimularea măduvei spinării cu impulsuri de înaltă frecvență ameliorează durerea pe termen lung
- Deficit de vitamina D
- Vitamina D, va rog sa ma lamuriti
- Lipsa vitamina D
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Durere in piept/ lipsa vitamina d
- Luare vitamina d
- Carenta de vitamina D
- Hipovitaminoza D