Depresia netratată produce modificări în creier de-a lungul timpului
©
Autor: Airinei Camelia

Aceeași echipă canadiană a identificat în cercetări anterioare o asociere între inflamație și depresie. Împreună cu studiul de față, rezultatele cercetărilor încep să schimbe percepția asupra tratamentului în depresie. Tot mai multe date arată că implicațiile acestei tulburări se extind în timp, iar afectarea creierului va necesita abordări de tratament diferite de cele existente.
La studiu au participat 25 de persoane cu depresie netratată de peste 10 ani, 25 de persoane cu depresie de mai puțin de 10 ani și 30 de persoane fără diagnostc de depresie. Toți participanții au fost scanați pentru a se detecta o proteină specifică ce rezultă în urma răspunsului inflamator al creierului la leziuni sau afecțiuni. O anumită cantitate de inflamație ajută organismul să se repare și să se apere de boli, însă prea multă inflamație se traduce prin boli cronice, inclusiv afecțiuni cardiovasculare sau tulburări neurodegenerative, ca Alzheimer si Parkinson.
Efectul depresiei asupra creierului s-a dovedit a fi cumulativ, astfel că persoanele care sufereau de mai mulți ani aveau și nivelul cel mai ridicat de inflamație. Printre zonele din creier cel mai afectate s-a numărat cortexul prefrontal, sediul rațiunii și altor funcții executive.
Autorii au concluzionat că cel mai probabil va trebui să privim depresia ca pe o tulburare a creierului cu bază biologică. Lăsată netratată, depresia ar putea avea un curs degenerativ, alterând substanța cerebrală asemănător altor tulburări neurodegenerative. Toate acestea sunt un impuls pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente și încetarea stigmatizării persoanelor afectate.
Sursa: Forbes
Data actualizare: 06-03-2018 | creare: 06-03-2018 | Vizite: 1986
Bibliografie
Untreated Depression May Change The Brain Over Time, Study Finds, https://www.forbes.com/sites/daviddisalvo/2018/02/28/untreated-depression-may-change-the-brain-over-time-study-finds/#1a3905424190 ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Sunetele influențează creierul în curs de dezvoltare mai devreme decât se credea anterior
- Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
- Tratamentul cu gabapentină poate îmbunătăți recuperarea neuromotorie după un accident vascular cerebral
- Modificările de la nivelul globului ocular ar putea prezice declinul cognitiv?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Agresivitate pe fondul depresiei?
- La 16 ani am suferit pt prima data o depresie/tulburare anxioasa
- Depresie
- Anxietate si depresie majora
- Sunt depresiva de 8 ani
- Sufar din cauza bolii mele
- Avc grav, diabet, glaucom, depresie suicid la doar 60 de ani
- Tratament Zeldox
- Anxietate si depresie de 22 ani
- Cum sa-mi continui viata fara el?