Dermatita atopică la copii și adolescenți - o revizuire a tratamentelor standard și ale noilor terapii

©

Autor:

Dermatita atopică la copii și adolescenți - o revizuire a tratamentelor standard și ale noilor terapii
Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii care afectează adesea copiii și adolescenții, caracterizată prin disfuncția sistemului imunitar și răspunsurile imune mediate de T helper 2 (Th2). Tratamentele variază în funcție de severitate și includ corticosteroizi topici, inhibitori de calcineurină, corticosteroizi orali, antihistaminice, agenți imunosupresori, medicamente biologice și molecule mici. O revizuire publicată în Frontiers in Medicine discută abordările terapeutice actuale pentru dermatita atopică.
Corticosteroizii topici sunt tratamentul primar, corticosteroizii de mare potență fiind folosiți la debut pentru a controla inflamația și a regenera bariera cutanată. Copilul poate dezvolta rezistență, ceea ce duce la o eficacitate redusă a tratamentului. Inhibitorii calcineurinei, cum ar fi tacrolimus și pimecrolimus, sunt tratamente de linia a doua pentru pacienții de doi ani și mai mari, oferind ameliorarea mâncărimii și leziunilor. Corticosteroizii orali sunt rezervați cazurilor severe, dar utilizarea pe termen lung poate duce la diferite efecte adverse.

Agenții imunosupresori precum ciclosporina A, metotrexatul, azatioprina și micofenolatul de mofetil sunt utilizați în cazurile severe. Ciclosporina A este alegerea de prima linie, în timp ce metotrexatul, azatioprina și micofenolatul de mofetil sunt opțiuni de linia a doua cu potențiale efecte secundare. Produse biologice care vizează citokinele Th2, cum ar fi dupilumab, tralokinumab și lebrikizumab, au fost dezvoltate pentru cazuri moderate până la severe. Dupilumab este aprobat pentru copiii cu șase luni și peste.

Sunt, de asemenea, explorate noi substanțe biologice de citokine anti-T2 și molecule mici precum inhibitorii PDE-4 și JAK. Crisaborolul, difamilast și roflumilast sunt inhibitori PDE-4 utilizați pentru boala uşoară până la moderată. Ruxolitinib, un inhibitor local de JAK, este promițător, în timp ce upadacitinib, abrocitinib și baricitinib sunt inhibitori orali de JAK aprobați pentru adolescenții de 12 ani și peste. Aceste tratamente oferă rezultate pozitive, dar pot fi asociate cu anumite riscuri.

Revizuirea oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a progreselor recente în intervențiile terapeutice pentru dermatita atopică pediatrică, evidențiind diferite opțiuni de tratament disponibile pentru diferite niveluri de severitate și discutând atât beneficiile, cât și potențialele efecte secundare.

sursa: News Medical
foto: marishkaSM / Shutterstock.com

Data actualizare: 22-08-2023 | creare: 22-08-2023 | Vizite: 612
Bibliografie
The standard of care and recent advancements in the control of skin inflammation, link: https://www.news-medical.net/news/20230821/The-standard-of-care-and-recent-advancements-in-the-control-of-skin-inflammation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi medicamente pentru dermatita atopică
  • Cum arată eczemele, de ce apar și cum se tratează
  • Dermatita atopică la copil - cum îngrijim pielea atopică, precauții, sfaturi utile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum