Dezvoltarea alergiilor la sugari poate fi împiedicată de mici molecule din laptele matern

©

Autor:

Dezvoltarea alergiilor la sugari poate fi împiedicată de mici molecule din laptele matern

Deși cauza nu a fost încă descoperită pe deplin, se crede că bebelușii alăptați la sân sunt mai puțin predispuși să se confrunte cu boli alergice, inclusiv eczeme și alergii alimentare, decât cei hrăniți cu lapte praf.
Potrivit unui studiu recent realizat de Penn State College of Medicine, moleculele mici care se găsesc în laptele matern al majorității persoanelor ar putea diminua șansele ca bebelușii să dezvolte afecțiuni alergice precum dermatita atopică și alergiile alimentare.

Aproximativ o treime dintre copii suferă de boli atopice, cum ar fi alergiile alimentare, astmul și o afecțiune a pielii numită dermatită atopică, ca urmare a unui răspuns necorespunzător al sistemului imunitar la expunerile din mediul înconjurător.


Relația dintre mediu, biologie, creșterea și dezvoltarea neurologică a copiilor este subiectul principal al cercetărilor doctorului Steven Hicks, profesor asociat de pediatrie și pediatru la Penn State Health Children‘s Hospital. Cercetările sale anterioare au arătat modul în care acizii micro ribonucleici (miARN), molecule minuscule care pot controla expresia genelor în tot corpul, pot fi folosite pentru a identifica afecțiuni medicale specifice, cum ar fi autismul sau comoția cerebrală.


Potrivit lui Hicks, laptele matern uman conține aproape 1.000 de tipuri diferite de miARN-uri, iar compoziția variază în funcție de trăsăturile materne, cum ar fi greutatea, dieta și genetica. Pe baza cercetărilor anterioare care leagă aceste miARN-uri de anumite afecțiuni alergice, „am emis ipoteza că patru dintre aceste miARN-uri ar putea avea un efect protector împotriva alergiilor la sugari.”


Potrivit unor studii, alăptarea susținută la sân a fost legată de o incidență mai mică a atopiei. „Faptul că a crescut conținutul de miR-375 pe parcursul alăptării poate explica această asociere”, a declarat Hicks.
„Spre deosebire de laptele praf, care nu conține miARN-uri umane, miR-375 este prezent în peste 99% din probele de lapte uman și reprezintă puțin sub 1% din toate miARN-urile din laptele matern.”


Hicks consideră că rezultatele acestui studiu ar putea duce la noi abordări pentru prevenirea reacțiilor alergice la copiii mici. Studiile viitoare se vor concentra pe verificarea acestor rezultate, pe definirea mecanismelor prin care miR-375 previne alergiile și pe investigarea intervențiilor pentru a crește concentrația de miR-375 în laptele matern de la mame.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images | Aliseenko


Data actualizare: 06-12-2022 | creare: 06-12-2022 | Vizite: 222
Bibliografie
Tiny molecules in breast milk may protect infants from developing allergies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221115113944.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea precoce la animale poate reduce riscul de alergii și obezitate la copii
  • Aportul ridicat de zahăr în sarcină - asociat cu apariția alergiilor la copil
  • Antibioticele în exces pot crește riscul de apariție a alergiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum