Antibioticele în exces pot crește riscul de apariție a alergiilor

©

Autor:

Antibioticele în exces pot crește riscul de apariție a alergiilor
Timp de mulți ani cercetătorii au studiat efectele administrării excesive de antibiotice asupra dezvoltării bacteriilor rezistente la antibiotice, care duc la îngreunarea luptei împotriva bolilor infecțioase.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (The Centers for Disease Control and Prevention) estimează că bacteriile rezistente la antibiotice sunt responsabile pentru aproximativ 23.000 decese și 2 milioane de îmbolnăviri anual. Dar când ne gândim la supraadministrarea de antibiotice, nu ne gândim de obicei și la apariția alergiilor.

Citește despre REZISTENȚA LA ANTIBIOTICE și cum o putem preveni și află care sunt cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

În ultimele 2-3 decenii, imunologii și alergologii au identificat o creștere drastică a prevalenței alergiilor. Cele mai comune sunt alergiile dermatologice ca eczemele, alergiile respiratorii ca astmul și rinitele și alergiile alimentare ca alergia la arahide.

Un studiu recent publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology arată că ar putea exista o asociere între administrarea prelungită de antibiotice și dezvoltarea alergiilor. S-a analizat asocierea dintre administrarea de antibiotice copiilor în primul an de viață și apariția simptomelor de astm, rinoconjunctivită și eczemă ulterior la 6 și 7 ani. Studiul a fost realizat pe un grup de 193.412 copii din 71 centre din 29 țări participante. S-a ajuns la concluzia că există o asociere între consumul de antibiotice în primul an de viață și dezvoltarea alergiilor, în special astm și eczeme.

Antibioticele luptă împotriva infecțiilor, dar redus și bacteriile sănătoase din sistemul gastrointestinal, așa-numitul microbiom intestinal. Acest lucu face ca sistemul imunitar să reacționeze negativ la substanțe inofensive ca alimentele sau particule de praf, și poate duce la dezvoltarea unor potențiale alergii fatale.

În cazul bebelușilor cu diversitate bacteriană redusă, cum se întâmplă în cazul administrării de antibiotice, este prezent un risc mai mare de dezvoltare a eczemei, și nu e vorba doar de antibioticele administrate bebelușilor direct, ci și de cele preluate de la mamă prin laptele matern.

Cu cât bacteriile rezistente la antibiotice devin o problemă mai amplă, cu atât e necesară dezvoltarea de noi antibiotice, dar procesul de dezvoltare de noi antibiotice este de lungă durată (până la 10 ani). Organizațiile de sănătate susțin administrarea conștientă și limitată a antibioticelor (doar în cazurile când sunt neapărat necesare), pentru prevenirea rezistenței la antibiotice, și mai nou, și pentru reducerea tendinței în ceea ce privește dezvoltarea alergiilor.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 22-02-2018 | creare: 22-02-2018 | Vizite: 1419
Bibliografie
(1) There Could Be a Link Between Antibiotics And The Crazy Rise in Allergies, link: https://www.sciencealert.com/antibiotic-overuse-might-be-why-so-many-kids-have-allergies
(2) Antibiotic use in infancy and symptoms of asthma, rhinoconjunctivitis, and eczema in children 6 and 7 years old: International Study of Asthma and Allergies in Childhood Phase III, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674909012536
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele administrate înainte de doi ani cresc riscul de obezitate
  • MIT: Antibioticele sunt medicamente universale, ce pot trata orice afecțiune
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum