Dieta care remodelează metilarea ADN-ului și accelerează metabolismul

©

Autor:

Dieta care remodelează metilarea ADN-ului și accelerează metabolismul
Un studiu publicat în revista Metabolism a investigat efectele unei diete mediteraneene bogate în polifenoli asupra reglării epigenetice. Studiul, desfășurat ca parte a studiului controlat randomizat de intervenție dietetică, Polifenoli neprocesați (DIRECT PLUS), a implicat 260 de participanți care au fost repartizați aleatoriu în trei grupuri de intervenție: ghiduri alimentare sănătoase (HDG), dieta mediteraneană (MED) și o dietă MED modificată, îmbogățit cu polifenoli (verde-MED).
Descoperirile au arătat că ambele diete MED au dus la o scădere moderată în greutate și la o reducere semnificativă a grăsimii hepatice. Cu toate acestea, dieta verde-MED, care a inclus nuci și Mankai (linte de rață, sau linte de apă) ca surse bogate de acid folic și vitamine B, a dus la cea mai mare reducere a circumferinței taliei, colesterolului LDL, tensiunii arteriale diastolice, proteină C reactivă și țesutului adipos visceral.

Pentru a înțelege mecanismele de bază, cercetătorii au analizat metilarea ADN-ului la nivelul genomului și modelele de expresie a ARNm în probe de sânge colectate înainte și după perioada de intervenție de 18 luni. Ei au observat că grupul verde-MED a avut 1.573 de regiuni metilate diferențial și 1.753 de gene exprimate diferențial, în timp ce grupurile HDG și MED au avut mai puține modificări.

Consumul unei diete verde-MED bogată în polifenoli a dus la creșterea nivelurilor de acid folic și vitamina B-12 în ser, comparativ cu alte intervenții dietetice. Aceste niveluri mai ridicate de precursori cu un singur carbon au fost asociate cu modificări epigenetice reduse. Prezența nucilor, a ceaiului verde și a Mankai în dieta verde-MED a fost direct legată de nivelurile crescute de acid folic și vitamina B-12.

Studiul a mai constatat că dieta verde-MED a influențat metilarea și transcrierea genelor care codifică modulatorii epigenetici. În plus, o analiză Weighted Cluster Network a identificat factorii cheie ai modificărilor fenotipice asociate cu dieta verde-MED, inclusiv gena KIR3DS1 și gena Cystathionine Beta-Synthase.

În general, studiul evidențiază impactul semnificativ al unei diete mediteraneene bogate în polifenoli asupra modelelor de metilare a ADN-ului, cu niveluri crescute de acid folic și vitamina B-12 jucând un rol crucial. Polifenolii din dietă reglează, de asemenea, metabolismul cu un singur carbon și au implicații pentru răspunsurile autoimune.

sursa: News Medical
foto: Antonina Vlasova / Shutterstock

Data actualizare: 31-05-2023 | creare: 31-05-2023 | Vizite: 259
Bibliografie
Green Mediterranean diet reshapes DNA methylation, boosts metabolism, link: https://www.news-medical.net/news/20230530/Green-Mediterranean-diet-reshapes-DNA-methylation-boosts-metabolism.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum