Dieta deficitară a făcut posibilă reapariția scorbutului, în Australia

©

Autor:

Dieta deficitară a făcut posibilă reapariția scorbutului, în Australia
Scorbutul sau deficiența de vitamina C este o boală asociată în mod tradițional cu vechii marinari care navigau luni întregi pe mări, fără să consume fructe și legume proaspete.

Deși până nu demult o afecțiune extrem de rar întâlnită, scorbutul și-a făcut apariția în Australia, surprinzând prin numărul mare de cazuri. Se pare că problema ar fi prezentă și în Marea Britanie, iar anul acesta s-a înregistrat cazul unui bebeluș cu Scorbut în Spania.

Potrivit directorului Centrului de cercetare în Diabet, Obezitate și Endocrinologie de la Institutul Westmeat din Sydney, Dr. Jenny Gunton, reapariția scorbutului în Australia este cauzată de dieta deficitară. Aceasta a descoperit afecțiunea după ce a observat la mai mulți pacenți răni care nu se vindecau.

„Atunci când le-am pus întrebări privind dieta, o singură persoană consuma legume și fructe proaspete prea puține sau deloc. Ceilalți pacienți consumau cantități obișnuite de legume, doar că le găteau prea mult, distrugând astfel vitamina C”, a declarat Dr. Gunton. ”Această stare reiterează pericolul de a consuma multe calorii și totuși prea puțini nutrienți.”

Lipsa vitaminei C din organism duce la formarea defectuoasă a colagenului și a țesutului conector, fapt ce se traduce oprin vânătăi, sângerare gingivală, pete de sânge la încheieturi, dureri articulare și vindecarea defectuoasă a rănilor.

Printre alimentele care țin scorbutul la distanță se numără portocalele, căpșunile, brocoli, kiwi, ardeii grași și grepfrutul, însă gătirea excesivă poate distruge nutrienții esențiali.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 04-01-2019 | creare: 30-11-2016 | Vizite: 1159
Bibliografie
Poor diet sees scurvy reappear in Australia, link: https://medicalxpress.com/news/2016-11-poor-diet-scurvy-reappear-australia.html#nRlv
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: