Dieta mediteraneană are efecte pozitive în stres și anxietate, dar nu influențează simptomele depresive

©

Autor:

Dieta mediteraneană are efecte pozitive în stres și anxietate, dar nu influențează simptomele depresive
Studiul publicat în Nutrients investighează legătura dintre aderarea la dieta mediteraneană (MedDiet) și severitatea simptomelor de depresie, anxietate și stres la adulții de peste 60 de ani care trăiesc independent în Australia. Cercetările anterioare au evidențiat beneficiile dietei mediteraneene în reducerea riscului de boli cronice și susținerea îmbătrânirii sănătoase. Deși studiile au arătat o relație inversă între dietele antiinflamatorii și depresie la adulții tineri și de vârstă mijlocie, rezultatele rămân inconsistente, mai ales la populația în vârstă.
Metodologia studiului a inclus un sondaj online de 75 de articole, folosind instrumentul DASS-21 pentru a măsura severitatea simptomelor de depresie, anxietate și stres și MEDAS pentru a evalua aderența la MedDiet. Analiza statistică a implicat regresia liniară pentru a examina asocierea dintre aderența la MedDiet și simptomele de depresie, anxietate și stres, controlând pentru covariate precum starea cognitivă.

Rezultatele au arătat că un număr semnificativ de participanți au raportat simptome ușoare de depresie, anxietate și stres. Aderența la MedDiet a fost invers asociată cu severitatea simptomelor de anxietate și stres, dar nu a fost legată de simptomele depresive. Consumul mai mare de legume a fost invers asociat cu simptomele de depresie, în timp ce consumul de fructe a fost invers asociat cu simptomele legate de stres. De asemenea, consumul de nuci a fost invers asociat cu simptomele de anxietate și stres, iar consumul de leguminoase a fost invers legat de severitatea simptomelor de anxietate.

În concluzie, studiul susține aderența la un model alimentar sănătos pentru combaterea tulburărilor de sănătate mintală, în special la adulții în vârstă. Studii viitoare ar trebui să investigheze aceste descoperiri prin studii prospective și încercări clinice robuste, pentru a explora inconsistențele în rezultate între participanții de diferite vârste și pentru a poziționa intervențiile MedDiet ca un tratament adjuvant în practica psihiatrică pentru managementul simptomatologiei de sănătate mintală.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-02-2024 | creare: 01-02-2024 | Vizite: 284
Bibliografie
Mediterranean diet linked to lower anxiety and stress levels, but no effect on depression, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240130/Mediterranean-diet-linked-to-lower-anxiety-and-stress-levels-but-no-effect-on-depression-study-shows.aspx

Allcock, L., Mantzioris, E., & Villani, A. (2023). Adherence to a Mediterranean Diet Is Inversely Associated with Anxiety and Stress but Not Depression: A Cross-Sectional Analysis of Community-Dwelling Older Australians. Nutrients, 16(3), 366. doi: https://doi.org/10.3390/nu16030366
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •