Vitamina A stimulează arderea grăsimilor în condiții de frig

©

Autor:

Vitamina A stimulează arderea grăsimilor în condiții de frig

Potrivit unui nou studiu din Viena, temperaturile reci cresc nivelele de vitamina A la oameni și la cobai, iar acest lucru stimulează transformarea țesutului adipos alb („rău”) în țesut adipos brun („bun”), ceea ce crește arderea grăsimilor și generarea de căldură.
Rezultatele au fost publicate în revista Molecular Metabolism și ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament împotriva obezității.

 

Atât oamenii, cât și mamifere dețin cel puțin două tipuri de țesut adipos, alb și brun. Atunci când se produce creșterea în greutate, caloriile în exces se stochează în principal în țesutul alb. La polul opus, țesutul brun arde grăsimile, generând căldură. La specia umană, peste 90% din depozitele de grăsime sunt formate din țesut adipos alb, fiind localizate la nivelul abdomenului, fundului și coapselor.

 

Conform cercetătorilor, la oameni și cobai, aplicarea temperaturilor scăzute crește nivelele vitaminei A și ale proteinei care leagă retinolul (transportorul vitaminei A). În timp ce majoritatea rezervelor de vitamina A sunt stocate în ficat, expunerea la frig le redistribuie în țesutul adipos. Creșterea nivelelor de vitamina A determină transformarea țesutului adipos alb în țesut adipos brun, care stimulează arderea grăsimilor.

 

Atunci când, prin tehnici de genetică, oamenii de știință au blocat transportorul vitaminei A la cobai, atât creșterea vitaminei A cât și transformarea adipocitelor albe în adipocite brune au fost inexistente. Prin urmare, au fost afectate procesul de oxidare a grăsimilor și producerea de căldură iar șoriceii nu au putut să se mai protejeze împotriva frigului. Mai mult, adăugarea vitaminei A la adipocitele umane albe a stimulat expresia caracteristicilor de țesut adipos brun, ceea ce a crescut metabolismul și consumul de energie.

 

Deși rezultatele sugerează că vitamina A este importantă în ceea ce privește funcția țesutului adipos și metabolismul, ele nu recomandă neapărat consumul în cantități mari de vitamina A, fără prescrierea unui medic.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 27-10-2020 | creare: 27-10-2020 | Vizite: 721
Bibliografie
Vitamin A boosts fat burning in cold conditions: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201021112318.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum