Dieta mediteraneană poate reduce riscul de complicații ale sarcinii

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de complicații ale sarcinii

©

Autor:

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de complicații ale sarcinii
Adoptarea dietei mediteraneene îmbunătățeÈ™te rezultatele sarcinii, reducând semnificativ riscul de apariÈ›ie a efectelor adverse, potrivit unui studiu publicat în jurnalul JAMA Network Open. Principalele reacÈ›ii adverse din timpul sarcinii, precum eclampsia, preeclampsia sau diabetul gestaÈ›ional, constituie importanÈ›i factori de risc pentru morbiditatea È™i mortalitatea maternă. Din acest motiv, studiul actual subliniază necesitatea prevenirii reacÈ›iilor adverse pentru a conserva È™i îmbunătăți durata de viață sănătoasă a femeilor.
În cadrul studiului, cercetătorii au determinat dacă aderarea la o dietă mediteraneană pe perioada sarcinii este asociată cu o reducere a riscului de a dezvolta orice reacÈ›ii adverse legate de sarcină. Efectuat la opt unități medicale din SUA pentru o perioadă de trei ani, studiul a inclus peste 10.000 de femei gravide, care nu au născut niciodată anterior. Femeile au fost urmărite de la momentul primei vizite la centrul medical (vizită care a avut loc între a È™asea È™i a 13-a săptămâna de sarcină) până la momentul naÈ™terii. În cadrul vizitei iniÈ›iale, participantele au completat un chestionar de frecvență a alimentelor, răspunsurile acestora fiind folosite pentru a evalua dieta în momentul concepÈ›iei.

Rezultatul primar al studiului a implicat apariÈ›ia efectelor adverse în timpul sarcinii, precum eclampsia sau preeclampsia, hipertensiunea prenatală, diabetul gestaÈ›ional, naÈ™terea înainte de termen, naÈ™terea unui nou-născut considerat mic pentru vârsta gestaÈ›ională sau naÈ™terea unui copil mort.

Predominanta unei aderări reduse, moderate È™i ridicate la o dietă mediteraneană în timpul sarcinii a fost de 38,2%, 31,2% È™i, respectiv, 30,6%. Rezultatele au indicat faptul că femeile gravide cu un scor ridicat pentru dieta mediteraneană au avut un risc cu 21% mai mic de a dezvolta efecte adverse, comparativ cu femeile cu un scor redus. Printre altele, cercetătorii au observat o reducere a riscului de diabet gestaÈ›ional cu aproape 37%.

Dieta mediteraneană, devenită tot mai populară în ultimii ani, datorită potenÈ›ialului său de a îmbunătății sănătatea generală È™i de a preveni creÈ™terea în greutate, se bazează în principal pe consumul de alimente pe bază de plante È™i pe reducerea consumului de carne procesată È™i grăsimi saturate. Studii anterioare au asociat consumul crescut de alimente pe bază de plante È™i redus de carne sau grăsimi saturate cu un risc mai mic de apariÈ›ie a bolilor cronice, cât È™i cu o mortalitate mai redusă. 

sursa: News Medical
foto: Marian Weyo/Shutterstock

Data actualizare: 12-01-2023 | creare: 12-01-2023 | Vizite: 274
Bibliografie
Could the adoption of a Mediterranean diet improve pregnancy outcomes? link: https://www.news-medical.net/news/20221229/Could-the-adoption-of-a-Mediterranean-diet-improve-pregnancy-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare È™i a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală È™i risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum