Dieta mediteraneană poate reduce riscul de complicații ale sarcinii

©

Autor:

Dieta mediteraneană poate reduce riscul de complicații ale sarcinii
Adoptarea dietei mediteraneene îmbunătățește rezultatele sarcinii, reducând semnificativ riscul de apariție a efectelor adverse, potrivit unui studiu publicat în jurnalul JAMA Network Open. Principalele reacții adverse din timpul sarcinii, precum eclampsia, preeclampsia sau diabetul gestațional, constituie importanți factori de risc pentru morbiditatea și mortalitatea maternă. Din acest motiv, studiul actual subliniază necesitatea prevenirii reacțiilor adverse pentru a conserva și îmbunătăți durata de viață sănătoasă a femeilor.
În cadrul studiului, cercetătorii au determinat dacă aderarea la o dietă mediteraneană pe perioada sarcinii este asociată cu o reducere a riscului de a dezvolta orice reacții adverse legate de sarcină. Efectuat la opt unități medicale din SUA pentru o perioadă de trei ani, studiul a inclus peste 10.000 de femei gravide, care nu au născut niciodată anterior. Femeile au fost urmărite de la momentul primei vizite la centrul medical (vizită care a avut loc între a șasea și a 13-a săptămâna de sarcină) până la momentul nașterii. În cadrul vizitei inițiale, participantele au completat un chestionar de frecvență a alimentelor, răspunsurile acestora fiind folosite pentru a evalua dieta în momentul concepției.

Rezultatul primar al studiului a implicat apariția efectelor adverse în timpul sarcinii, precum eclampsia sau preeclampsia, hipertensiunea prenatală, diabetul gestațional, nașterea înainte de termen, nașterea unui nou-născut considerat mic pentru vârsta gestațională sau nașterea unui copil mort.

Predominanta unei aderări reduse, moderate și ridicate la o dietă mediteraneană în timpul sarcinii a fost de 38,2%, 31,2% și, respectiv, 30,6%. Rezultatele au indicat faptul că femeile gravide cu un scor ridicat pentru dieta mediteraneană au avut un risc cu 21% mai mic de a dezvolta efecte adverse, comparativ cu femeile cu un scor redus. Printre altele, cercetătorii au observat o reducere a riscului de diabet gestațional cu aproape 37%.

Dieta mediteraneană, devenită tot mai populară în ultimii ani, datorită potențialului său de a îmbunătății sănătatea generală și de a preveni creșterea în greutate, se bazează în principal pe consumul de alimente pe bază de plante și pe reducerea consumului de carne procesată și grăsimi saturate. Studii anterioare au asociat consumul crescut de alimente pe bază de plante și redus de carne sau grăsimi saturate cu un risc mai mic de apariție a bolilor cronice, cât și cu o mortalitate mai redusă. 

sursa: News Medical
foto: Marian Weyo/Shutterstock

Data actualizare: 12-01-2023 | creare: 12-01-2023 | Vizite: 360
Bibliografie
Could the adoption of a Mediterranean diet improve pregnancy outcomes? link: https://www.news-medical.net/news/20221229/Could-the-adoption-of-a-Mediterranean-diet-improve-pregnancy-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •