Stresul este asociat cu probleme de fertilitate la femei

©

Autor:

Stresul este asociat cu probleme de fertilitate la femei
Cercetătorii au identificat într-un nou studiu cum poluarea fonică ca factor de stres ar putea diminua rezervele ovariene de la nivelul sistemului reproducător al animalelor de laborator. Femelele de șobolan care au fost expuse unor țipete generate în laborator, au asociat modificări ale fertilității.
Studiul publicat în revista Endocrinology explorează modul în care rezerva ovariană este diminuată prin influența factorilor de stres. În mod normal, o femeie se naște cu un număr limitat de ovule, iar acestea scad cu vârsta. Totuși, potențialul reproductiv pare mult mai rapid influențat, prin scăderea accelerată a numărului și a calității acestora, pe fondul nivelului crescut de stres.

Cercetătorii au utilizat un model de țipăt pe femelele de șobolan timp de 3 săptămâni. Ulterior, au analizat nivelul hormonilor sexuali, numărul și calitatea ovulelor de la nivel ovarian și capacitatea de reproducere după împerechere.

Factorul de stres fonic a scăzut nivelul estrogenului și al hormonului anti-mullerian al șobolanilor, numărul și calitatea ovulelor, respectiv capacitatea de reproducere. În concluzie, stresul poate fi asociat cu o rezervă ovariană redusă.

Problemele de fertilitate reprezintă o problemă majoră de sănătate caracteristică acestui secol, iar impactul strestului asupra organismului este subestimat. În cercetări extinse, se urmărește înțelegerea asocierii dintre stresul cronic și fertilitate, cu extinderea perspectivelor asupra sănătății reproducătoare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-05-2022 | creare: 13-05-2022 | Vizite: 221
Bibliografie
Stress may be associated with fertility issues in women, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220510102841.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
  • Cauze hormonale de infertilitate la femei
  • Cauze pelviene ale infertilitatii la femei
  •