Dieta și microbiomul pot influența dezvoltarea cancerului colorectal

©

Autor:

Dieta și microbiomul pot influența dezvoltarea cancerului colorectal
Din anul 2009, incidența cazurilor de cancer colorectal identificate la pacienții sub 50 de ani a crescut cu aproximativ 2% anual, în timp ce screening-urile recomandate începând cu vârsta de 45 de ani contribuie la scăderea numărului de cazuri la vârstnici.
Cercetătorii încearcă să identifice cauza declanșării cancerului colorectal la tineri, plecând de la premiza ca microbiomul intestinal și dietele pacienților sunt factori care contribuie major.

Studiul publicat prezentat recent la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago cercetează relația dintre microbiom și ratele de cancer colorectal la populațiile mai tinere, cu detalierea speciilor de bacterii prezente în mod normal la nivel intestinal, prin secvențiere de ADN.

Au fost analizate date de la 609 pacienți sănătoși și 692 de pacienți cu cancer colorectal, iar oamenii de știință au remarcat cinci bacterii strâns corelate cu cauzarea cancerului colorectal la tineri. Unele specii au fost asociate totodată unor diete bogate în carne procesată și băuturi alcoolice, dar sărace în fructe și legume crude. Sulful din dietă asociază un risc mai mare la persoanele mai tinere.

Cercetătorii subliniază faptul că nu neaparăt consumul de alimente conține substanțe cancerigene, ci produsele secundare rezultate din metabolismul bacteriilor pot fi nocive.
Dieta și microbiomul poate media formarea celulelor canceroase asociate patologiei colorectale la tineri.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a caracteriza microbiomul intestinal, însă există recomandarea unui consum mai mic de carne procesată, dar mai mare în fructe și legume crude.

Cum rolul bacteriilor este obiectivul a mai multor studii, realizarea unui screening avansat și personalizat pentru tineri devine posibil.

Indiferent de vârstă, semnele și simptomele cancerului colorectal trebuie recunoscute: sângerare rectală sau în scaun, prezența unui disconfort abdominal, alternanța diaree-constipație, pierdere în greutate, oboseală intensificată și vărsături. Evaluarea de către medic este esențială.

sursa: News Medical
foto: Colleen Kelley/University of Cincinnati

Data actualizare: 18-02-2024 | creare: 17-06-2022 | Vizite: 453
Bibliografie
Understanding how diet and the microbiome impact colorectal cancer rates, link: https://www.news-medical.net/news/20220614/Understanding-how-diet-and-the-microbiome-impact-colorectal-cancer-rates.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Factori de risc pentru cancerul colorectal
  • Ce trebuie să știi despre screening-ul cancerului colorectal?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum