Dieta vegetariană la pacienții cu boală cronică de rinichi

Dieta vegetariană la pacienții cu boală cronică de rinichi

©

Autor:

Dieta vegetariană la pacienții cu boală cronică de rinichi

Ce este boala cronică de rinichi?

Boala cronică de rinichi este o afecțiune ce implică distrugerea structurilor normale din rinichi și incapacitatea acestora de a asigura buna funcționare a organismului.

Această afecțiune este definită prin:

  • scăderea ratei de filtrare glomerulară sub 60mL/min/1, 73m2, pentru cel puÈ›in trei luni;
  • prezenÈ›a anomaliilor structurale sau funcÈ›ionale la nivelul rinichilor cu o durată de cel puÈ›in trei luni.


Diagnosticul bolii cronice de rinichi este unul important È™i impune modificarea stilului de viață pentru a încetini progresia bolii. Primele indicaÈ›ii pe care aceste persoane trebuie să le urmeze sunt:

  • sistarea fumatului;
  • scădere în greutate (pentru supraponderali È™i obezi) ;
  • menÈ›inerea unui nivel corespunzător al activității fizice È™i evitarea sedentarismului;
  • stoparea consumului de alcool;
  • reducerea cantității de sare alimentară.


De asemenea în funcÈ›ie de încadrarea pacientului în unul dintre cele cinci stadii ale afecÈ›iunii, poate fi necesară ajustarea cantității de proteine din alimentaÈ›ie.
Indiferent de stadiul afecÈ›iunii, pacienÈ›ii cu boală cronică de rinichi trebuie să menÈ›ină valorile tensiunii arteriale în parametri optimi. (1)

Regimuri dietetice

Pentru a încetini evoluÈ›ia naturală a bolii este necesară modificarea stilului de viață, inclusiv a regimului alimentar. Astfel, persoanele cu boală cronică de rinichi sunt sfătuite să consume cantități optime de proteine, calorii, grăsimi È™i carbohidraÈ›i pentru a evita acumularea anumitor produÈ™i toxici în organism.

Ajustarea dietei începe încă din primele stadii de boală, fiind importantă reducerea aportului de fosfor, potasiu È™i lichide pentru a evita complicaÈ›iile bolii cronice de rinichi.

1. Potasiul

Este un element esențial pentru buna funcționare a sistemului muscular și cardiovascular. Dezechilibrul acestui mineral poate provoca crampe musculare sau apariția bătăilor cardiace neregulate.
În funcÈ›ie de necesarul de potasiu, pot fi indicate anumite alimente.

Alimente cu conținut scăzut de potasiu:

  • Mere, struguri, căpÈ™uni, ananas;
  • Conopidă, ceapă, ardei, ridichi;
  • Pâine albă, orez alb, carne de pui.


Alimente cu conținut crescut de potasiu:

  • Banane, pepene, portocale;
  • Cartofi, roÈ™ii, spanac;
  • Fasole, orez brun.

2. Fosforul

Împreună cu calciul È™i vitamina D asigură buna funcÈ›ionare a sistemului osos, însă atunci când rinichii funcÈ›ionează defectuos, fosforul se acumulează în sânge, iar oasele devin mai fragile È™i mai susceptibile la fracturi.

Alimentele cu conÈ›inut scăzut de fosfor: Cereale din grâu sau porumb, pâinea, limonada.

Alimente cu conÈ›inut crescut de fosfor: nuci, seminÈ›e, fulgi de ovăz, pâinea integrală.

3. Lichidele

DeÈ™i consumul unor cantități mari de lichide este esenÈ›ial, atunci când apar problemele la rinichi aportul de lichide trebuie limitat. Fiecare pacient este sfătuit să consume puÈ›ine alimente bogate în lichide (fructe, legume, îngheÈ›ată) È™i să È›ină evidenÈ›a cantității de fluide consumate zilnic. (2)

Regimul vegetarian la persoanele cu BCR

Până în prezent se consideră că persoanele consumatoare de carne roÈ™ie sau alimente procesate au un risc mai ridicat de a dezvolta afecÈ›iuni cardiovasculare, renale È™i metabolice. În cazul persoanelor cu boală cronică de rinichi, dieta reprezintă un factor individual pentru iniÈ›ierea acesteia È™i menÈ›inerea progresiei.

Urmând o dietă vegetariană, progresia bolii cronice de rinichi È™i chiar apariÈ›ia complicaÈ›iilor poate fi încetinită. Studii recente au demonstrat beneficiile pe care dietele bazate pe consumul de vegetale le au asupra sănătății. Consumând în principal fructe È™i legume, eliminând alimentele procesate È™i pe cele de origine animală, putem preveni afecÈ›iunile cardiovasculare È™i pe cele metabolice. În acest scop au fost elaborate dietele mediteraneene, dieta DASH È™i dieta MIND.

Atunci când este adoptată o dietă vegetariană, greutatea corporală poate fi menÈ›inută în limite normale datorită conÈ›inutului caloric redus, nivelul colesterolului È™i valorile tensiunii arteriale pot fi menÈ›inute într-un interval optim, riscul de diabet poate fi redus semnificativ. De asemenea, în cazul pacienÈ›ilor cu boală renală cronică dieta vegetariană poate reduce încărcătura acidă È™i absorbÈ›ia fosforului în cantitate mare, scăzând astfel riscul de afectare a oaselor È™i a vaselor de sânge. Dietele vegetariene asigură în plus un conÈ›inut adecvat de proteine.

Dietele sărace în proteine animale au dovedit beneficii semnificative în cazul persoanelor cu boală cronică de rinichi. Prin reducerea nivelului de proteine s-a obÈ›inut ameliorarea hiperparatiroidismului secundar, a rezistenÈ›ei la insulină, a hiperlipidemiei, a valorilor crescute ale tensiunii arteriale È™i a tulburărilor acido-bazice. (3)

Ce diete putem urma?

1. Dieta mediteraneană

Bazată în principal pe consumul de vegetale, această dietă este binecunoscută pentru efectele sale favorabile asupra stării de sănătate. Astfel, consumând în principal cereale integrale, nuci, seminÈ›e, ulei, fructe È™i legume, precum È™i alimente neprocesate, această dietă poate preveni apariÈ›ia unor afecÈ›iuni cronice. (4)

2. Dieta DASH

Dieta DASH este asemănătoare dietei mediteraneene, ambele fiind echilibrate în principii nutritive, fără a exista alimente strict interzise. Spre deosebire de dieta mediteraneană, dieta DASH promovează utilizarea uleiului de măsline în prepararea alimentelor, fiind transportat cu uÈ™urință fără a îÈ™i pierde proprietățile nutritive.
Efectele acestei diete sunt estompate la persoanele supraponderale sau obeze. (5)

3. Dieta MIND

Reprezintă asocierea dintre dieta DASH È™i cea mediteraneană, efectele sale benefice fiind îndreptate asupra sănătății creierului. Având la bază legume verzi, fructe de pădure, nuci, ulei de măsline, peÈ™tele È™i cerealele integrale, această dietă este destinată atât persoanelor cu boală cronică de rinichi, cât È™i în prevenirea tulburărilor neurodegenerative. (6)


Data actualizare: 03-12-2020 | creare: 03-12-2020 | Vizite: 843
Bibliografie
1. Ghiduri de practică medicală Boala Cronică de Rinichi 2007
2. Kidney-friendly diet for CKD, link: https://www.kidneyfund.org/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/kidney-friendly-diet-for-ckd.html#special_diet_concerns
3. Plant-Based Diets for Kidney Disease: A Guide for Clinicians, link: https://www.ajkd.org/article/S0272-6386(20)31045-3/fulltext
4.The Mediterranean Diet: A Must-Have for 2019, link: https://aakp.org/the-mediterranean-diet-a-must-have-for-2019/
5. DASH and Mediterranean Diets as Nutritional Interventions for CKD Patients, link: https://www.ajkd.org/article/S0272-6386(16)30432-2/pdf
6. MIND Diet and Dietary Intervention, link: https://www.pacificneuroscienceinstitute.org/brain-health/specialty-programs/healthy-aging/brain-health-diet/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Semnele bolii cronice de rinichi pot să apară chiar înainte să fii diagnosticat cu diabet
  • Eficiență pentru scădere ponderală È™i risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • STUDIU: Femeile cu diabet gestaÈ›ional au un risc crescut de a dezvolta boală cronică de rinichi
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.