Dietele bogate în grăsimi, efecte negative asupra creierului
©
Autor: Teodorescu Mihai

Cercetătorii au descoperit faptul că dietele nesănătoase, de regulă asociate cu obezitatea, contribuie la apariÈ›ia unor nereguli de funcÈ›ionare în regiunea hipotalamusului, porÈ›iune cu rol de reglare a homeostaziei È™i a metabolismului. Studiul a evaluat modul în care este stimulată inflamaÈ›ia hipotalamică, un răspuns fiziologic la malnutriÈ›ie È™i obezitate, în urma unei diete care prevedea consumul în cantități crescute de grăsimi È™i carbohidraÈ›i.
Cercetătorii au observat inflamaÈ›ii hipotalamice la animalele cu o dietă bogată în grăsimi, descoperind totodată modificări ale structurii fizice în celulele microgliale, celule imunitare cu rol de protecÈ›ie a sistemului nervos central. În cadrul studiului, mitocondriile, organitele celulare care oferă energie organismului, au avut dimensiuni mai mici decât în mod normal. Această modificare a dimensiunilor a fost determinată de existenÈ›a proteinei UCP2, care poate să reglementeze energia mitocondriilor È™i să afecteze astfel controlul exercitat de către hipotalamus asupra energiei È™i a homeostaziei glucozei. Activarea microgliei, datorată modificărilor de structură a mitocondriilor lor, a afectat neuronii din creier, care, odată cu primirea unui semnal inflamator, datorat dietei bogate în grăsimi, a stimulat animalele din grupul cu dieta nesănătoasă să îÈ™i crească consumul de alimente bogate în grăsimi. Odată cu blocarea mecanismului, lucru realizat prin eliminarea proteinei UCP2, animalele care înainte consumau cantități mari de grăsimi, au redus semnificativ consumul acestor alimente.
InflamaÈ›ia de la nivelul hipotalamusului a fost remarcată la doar trei zile de la consumul unei diete bogate în grăsimi, înainte ca organismul să prezinte semne de obezitate. Mecanismul celular care determină apariÈ›ia modificărilor rapide la nivelul sistemului nervos central, fără a exista o modificare a greutății corporale, a suscitat interesul oamenilor de È™tiință, fiind de aÈ™teptat ca studiile viitoare să explice modul în care microglia activată poate influenÈ›a sau chiar determina apariÈ›ia bolilor neurologice. Boala Alzheimer, afecÈ›iune asociată cu modificări în celulele microgliale, a cărei incidenÈ›a este mai mare în rândul persoanelor obeze, ar putea fi influenÈ›ată de alimentaÈ›ie.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 09-11-2020 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 1444
Bibliografie
High-fat diets affect your brain, not just your physical appearance, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190909121234.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Boala Whipple
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Sfaturi pentru alegerea tipurilor de grasime
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Uleiuri vegetale
- Grăsimi bune versus grăsimi rele
- Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică
- Semnele care arată că mănânci prea multe grăsimi
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum