Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
©
Autor: Mancaș Mălina
Iubitorii de ciocolată s-ar putea bucura de acest aliment cu un conținut mult mai redus de grăsimi și gust mai bun. Oamenii de știință au descoperit o metodă de eliminare a conținutului de grăsimi în timpul procesului de producție.
Procedeul are la bază utilizarea de câmpuri electrice, idee la care s-au gândit specialiștii în electroreologie, implicând studiul deformării materiei și manipulării de către forțele electrice.
Prin aplicarea unui câmp electric în aceeași direcție cu cea a curgerii ciocolatei lichide, se poate reduce vâscozitatea în acea direcție. Astfel, conținutul de grăsime poate fi reglat, mai precis redus de la 40-60% la 32-58% cel puțin, menținându-i și proprietățile nutritive.
Ulterior, particulele de cacao devin agregate în lanțuri mici după aplicarea câmpului electric. Descoperirea ar putea duce la obținerea ciocolatei cu un conținut mult mai redus de grăsimi, mai sănătoasă și mai gustoasă, aroma de cacao fiind mai intensă.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Sursa: Science Alert
Procedeul are la bază utilizarea de câmpuri electrice, idee la care s-au gândit specialiștii în electroreologie, implicând studiul deformării materiei și manipulării de către forțele electrice.
Prin aplicarea unui câmp electric în aceeași direcție cu cea a curgerii ciocolatei lichide, se poate reduce vâscozitatea în acea direcție. Astfel, conținutul de grăsime poate fi reglat, mai precis redus de la 40-60% la 32-58% cel puțin, menținându-i și proprietățile nutritive.
Ulterior, particulele de cacao devin agregate în lanțuri mici după aplicarea câmpului electric. Descoperirea ar putea duce la obținerea ciocolatei cu un conținut mult mai redus de grăsimi, mai sănătoasă și mai gustoasă, aroma de cacao fiind mai intensă.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Sursa: Science Alert
Data actualizare: 23-06-2016 | creare: 23-06-2016 | Vizite: 1575
Bibliografie
Scientists just cut 20% of the fat out of chocolate using electrical fields, link: https://www.sciencealert.com/how-electrical-fields-can-be-used-to-create-low-fat-chocolate ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Boala Whipple
- Grasimile
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Sfaturi pentru alegerea tipurilor de grasime
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Raportul talie-solduri
- Omega 3. Surse si beneficii
- Ciocolata - un aliment sănătos?
- Uleiuri vegetale
- Grăsimi bune versus grăsimi rele
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum