5 zile de răsfăț cu mâncăruri grase dăunează grav sănătății

©

Autor: Redacția ROmedic

5 zile de răsfăț cu mâncăruri grase dăunează grav sănătății
Multe persoane consideră că se pot abate, din când în când, de la alimentația echilibrată recomandată de nutriționiști, considerând că sunt feriți de efectele mâncărurilor nesănătoase, dacă perioada de răsfăț nu depășește câteva zile. Specialiștii nu sunt de acord însă cu această concepție.

Un recent studiu științific arată că este suficient să consumați alimente grase timp de 5 zile pentru a fi afectați în mod negativ.

Potrivit echipei de cercetare, în termen de câteva zile consecutive, mâncărurile grase produc modificări ale metabolismului, care în timp se pot transforma în probleme severe de sănătate, precum obezitatea sau diabetul.

„Cinci zile reprezintă o perioadă foarte scurtă de timp. În vacanțe, concedii sau cu alte ocazii, ne răsfățăm cu mâncăruri grase, crezând că metabolismul nostru nu poate suferi după un interval temporal atât de limitat. Acest studiu arată însă contrariul”, afirmă Matt Hulver, profesor nutriționist și conducător științific al echipei de cercetare de la Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences.

Specialiștii au observat că după 5 zile de regim gras, capacitatea mușchilor de a oxida glucoza în urma ingerării alimentelor este perturbată, tulburare ce poate conduce la incapacitatea organismului de a răspunde la insulină – factor de risc pentru apariția diabetului și a altor maladii cronice.

Cercetarea a fost realizată pe un grup de elevi de liceu, fără probleme cunoscute de sănătate. Dacă o dietă echilibrată și sănătoasă este alcătuită în proporție de 30% din grăsimi, timp de 5 zile, aceștia au urmat un regim bazat pe grăsimi în proporție de 55%.

Ulterior, au fost colectate mostre de mușchi, analizate apoi în laborator. După doar 5 zile, s-a observat că participarea mușchilor în procesul de metabolizare a glucozei a fost alterat, dar, din fericire, elevii nu au prezentat modificări ale greutății corporale și nici rezistență la insulină.

Printre alimentele foarte bogate în grăsimi, care ar trebui evitate, se numără: produsele de tip fast-food, macaroanele cu brânză și mâncărurile preparate în unt.

Sursa: Obesity Journal

Data actualizare: 08-06-2019 | creare: 16-04-2015 | Vizite: 3316
Bibliografie
Five days of eating fatty foods can alter the way your body's muscle processes food, researchers find, link: http://medicalxpress.com/news/2015-04-days-fatty-foods-body-muscle.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum