Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității

©

Autor:

Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
În urma unui studiu desfășurat la scară largă, pe parcursul a trei decenii, s-a constatat asocierea între consumul mai mare de grăsimi nesaturate și mortalitatea mai scăzută.

Studiul aparține secției pentru doctoranzi Harvard T.H. Chan School of Public Health a universității Harvard și a urmărit obiceiurile alimentare și starea de sănătate a 126.233 de persoane pe parcursul a 32 de ani. Pe perioada sondajului s-au înregistrat 33.304 decese, iar autorii studiului au examinat relația între tipul de grăsimi din dieta subiecților și decesele în general, precum și decesele cauzate de boli cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative și respiratorii.

Potrivit rezultatelor, grăsimile trans au avut cel mai semnificativ impact asupra sănătății: fiecare creștere cu 2% a aportului de acest tip de grăsime a rezultat în creșterea cu 16% a riscului de moarte prematură. De asemenea, consumul de grăsimi saturate a fost asociat cu creșterea riscului de moarte prematură. În comparație cu același număr de calorii provenite din carbohidrați, fiecare creștere cu 5% în consumul de grăsimi saturate a fost asociată cu o creștere cu 8% a mortalității.

În schimb, aportul crescut de grăsimi nesaturate (poli- și mononesaturate) a fost asociat cu o scădere între 11% și 19% a mortalității, comparativ cu același număr de calorii provenite din carbohidrați.

Efectele diferitelor tipuri de grăsimi asupra sănătății a depins de înlocuitorul acestora. Spre exemplu, persoanele care au înlocuit grăsimile saturate cu grăsimi nesaturate au avut un risc semnificativ mai scăzut de deces prematur, dar persoanele care au înlocuit grăsimile saturate cu carbohidrați au înregistrat un risc doar ușor mai scăzut de moarte prematură. Potrivit autorilor, acest fapt se datorează dietei americane, în care carbohidrații provin în cea mai mare parte din amidon și zahar, ambele având un impact similar grăsimilor saturate asupra riscului de deces.

Rezultatele studiului sugerează că înlocuirea grăsimilor saturate ca untul, untura și grăsimea din carne roșie cu grăsimi nesaturate - ca uleiul de măsline, uleiul de rapiță și cel de soia - poate avea efecte benefice substanțiale asupra sănătății. Totodată, este important ca această schimbare să facă parte în continuare din recomandările dietetice.

Studiul a fost publicat în revista JAMA Internal Medicine.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 03-11-2019 | creare: 08-07-2016 | Vizite: 1457
Bibliografie
Higher consumption of unsaturated fats linked with lower mortality, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-higher-consumption-unsaturated-fats-linked.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Scorțișoara ar putea contracara efectele unei diete bogate în grăsimi?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum