Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul aparÈ›ine secÈ›iei pentru doctoranzi Harvard T.H. Chan School of Public Health a universității Harvard È™i a urmărit obiceiurile alimentare È™i starea de sănătate a 126.233 de persoane pe parcursul a 32 de ani. Pe perioada sondajului s-au înregistrat 33.304 decese, iar autorii studiului au examinat relaÈ›ia între tipul de grăsimi din dieta subiecÈ›ilor È™i decesele în general, precum È™i decesele cauzate de boli cardiovasculare, cancer, boli neurodegenerative È™i respiratorii.
Potrivit rezultatelor, grăsimile trans au avut cel mai semnificativ impact asupra sănătății: fiecare creÈ™tere cu 2% a aportului de acest tip de grăsime a rezultat în creÈ™terea cu 16% a riscului de moarte prematură. De asemenea, consumul de grăsimi saturate a fost asociat cu creÈ™terea riscului de moarte prematură. În comparaÈ›ie cu acelaÈ™i număr de calorii provenite din carbohidraÈ›i, fiecare creÈ™tere cu 5% în consumul de grăsimi saturate a fost asociată cu o creÈ™tere cu 8% a mortalității.
În schimb, aportul crescut de grăsimi nesaturate (poli- È™i mononesaturate) a fost asociat cu o scădere între 11% È™i 19% a mortalității, comparativ cu acelaÈ™i număr de calorii provenite din carbohidraÈ›i.
Efectele diferitelor tipuri de grăsimi asupra sănătății a depins de înlocuitorul acestora. Spre exemplu, persoanele care au înlocuit grăsimile saturate cu grăsimi nesaturate au avut un risc semnificativ mai scăzut de deces prematur, dar persoanele care au înlocuit grăsimile saturate cu carbohidraÈ›i au înregistrat un risc doar uÈ™or mai scăzut de moarte prematură. Potrivit autorilor, acest fapt se datorează dietei americane, în care carbohidraÈ›ii provin în cea mai mare parte din amidon È™i zahar, ambele având un impact similar grăsimilor saturate asupra riscului de deces.
Rezultatele studiului sugerează că înlocuirea grăsimilor saturate ca untul, untura È™i grăsimea din carne roÈ™ie cu grăsimi nesaturate - ca uleiul de măsline, uleiul de rapiță È™i cel de soia - poate avea efecte benefice substanÈ›iale asupra sănătății. Totodată, este important ca această schimbare să facă parte în continuare din recomandările dietetice.
Studiul a fost publicat în revista JAMA Internal Medicine.
Sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 03-11-2019 | creare: 08-07-2016 | Vizite: 1701
Bibliografie
Higher consumption of unsaturated fats linked with lower mortality, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-higher-consumption-unsaturated-fats-linked.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Perspectivele adulților de 55+ asupra dietelor vegetale bogate în proteine
- Naringina, flavonoidul din citrice care protejează inima și vasele: dovezi preclinice și clinice promițătoare
- Alimentele ultra-procesate sunt asociate cu un risc mai mare de boala inflamatorie intestinală
- O substanță comună din înducitorii artificiali poate deteriora ADN-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Boala Whipple
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Sfaturi pentru alegerea tipurilor de grasime
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Uleiuri vegetale
- Grăsimi bune versus grăsimi rele
- Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică
- Semnele care arată că mănânci prea multe grăsimi
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum