Diferențele de sex contribuie la inflamația asociată înaintării în vârstă

©

Autor:

Diferențele de sex contribuie la inflamația asociată înaintării în vârstă
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Birmingham arată că șoarecii femelă în vârstă înregistrează cantități mai mari de celule imune în zone ale corpului în care acestea nu ar trebui să existe. Conform oamenilor de știință, concluziile studiului curent demonstrează existența unor diferențe între sexe ce contribuie la manifestări diferite ale inflamației odată cu înaintarea în vârstă.
Asif Iqbal, profesor de biologie a inflamației la universitatea britanică și autor principal al studiului, afirmă că lucrarea este prima în care se descoperă o diferență clară între sexe în ceea ce privește influența înaintării în vârsta asupra celulelor sistemului imunitar, sugerând că atitudinile terapeutice nu ar trebui să fie adaptate numai vârstei unui pacient, ci și sexului acestuia.

De asemenea, autorii sunt de părere că aceste concluzii sugerează și posibile motive pentru care anumite boli inflamatorii precum artrita afectează în special persoanele de sex feminin. În plus, prin intermediul studiului s-a observat un fenomen întâlnit numai la femele, în care limfocitele B precursoare ale anticorpilor au fost extravazate din vasele sanguine și s-au acumulat în cavitatea peritoneală. Mai mult, integritatea pereților vasculari în această zonă a fost redusă, efect observat cu ajutorul colorațiilor pe bază de fluoresceină, iar cantitatea de agenți pro-inflamatori a crescut considerabil.

Helen McGettrick, de la Institutul de Inflamație și Îmbătrânire din cadrul universității, este de părere că ceea ce stă la baza acestor diferențe dintre sexe este menopauza, mai exact schimbările hormonale ce apar odată cu aceasta. Cu toate acestea, în cadrul studiului nu a fost identificată cu exactitate cauza modificărilor în cauză, afirmația autoarei fiind astfel o supoziție.

Aceasta mai menționează și faptul că, odată ce studiul actual va ajunge în faza de testare clinică pe oameni, concluziile acestuia vor demonstra necesitatea unei personalizări a tratamentelor preventive în funcție de sex, întrucât inflamația stă la baza majorității afecțiunilor asociate înaintării în vârstă. Mai mult, aceasta sugerează ca cercetările să fie axate pe stadiile inițiale de dezvoltare tardivă umană, astfel încât modificările cu pricina să poată fi adresate din timp.

Echipa a mai condus un studiu anterior în care s-a demonstrat că administrarea profilactică a unei peptide numite PEPITEM reduce răspunsul inflamator cauzat de obezitate, prin modularea transportului celulelor inflamatorii prin organism.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-06-2023 | creare: 14-06-2023 | Vizite: 287
Bibliografie
Sex differences contribute to age-related inflammation: Study, link: https://www.news-medical.net/news/20230613/Sex-differences-contribute-to-age-related-inflammation-Study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inflamația cronică - ce este și cum ne afectează organismul
  • Băile fierbinți pot reduce inflamația
  • Hiperactivitatea celulelor imune poate declanșa inflamația în corp
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum