Am un baiat de 13 ani cu probleme de comportament atat acasa cat si la scoala

21-05-2013
adnas10mar
Nu este medic/terapeut
adnas10mar
Baiatul meu nu vrea sa invete, surprinzator are totusi note destul de bune la scoala. Se poarta urat cu colegii lui, ii ironizeaza si dispretuieste pe cei ' tocilari ', face glume pe seama lor. Acelasi comportament sfidator si ironic il are si fata de profesorii care nu-i plac. Scoala este pentru el ceva plictisitor, se chinuie sa stea cuminte pentru ca se plictiseste la scoala, nu vrea sa-si ia notite, nu-si face temele ( le face mai mult in pauze la scoala ). Profesorii in general spun ca este inteligent si capabil dar nu vrea sa munceasca, este pasiv.Face glume cu tenta sexuala si totul a culminat cu glume pe seama mamei unui coleg, motiv pentru care este amenintat de scaderea notei la purtare.Injura urat in prezenta celor de varsta lui sau cand se enerveaza brusc indiferent daca il auzim sau nu. Mari probleme au fost si in relatia cu tatal sau, acum s-a mai imbunatatit, dar a fost o perioada neagra. Zilnic ii facea tatalui sau nervi in mod intentionat, totul din cauza restrictionarii accesului la calculator sau televizor. Trebuie sa spun ca tatal sau l-a batut de cateva ori si de fiecare data imi spunea ca isi uraste tatal pentru asta si pentru ca se poarta urat cu el.In plus se intelege foarte rau si cu sora lui mai mare cu doi ani.In general si acasa sunt probleme, nu vrea sa faca nimic din ceea ce-i spunem, nu stim cum sa mai procedam, banuim ca are probleme medicale. Oare este cazul sa mergem la un psihiatru sau un psiholog ?
11 comentarii
0
21-05-2013, ora 11:46
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Incercati cateva sedinte la psiholog, cat mai curand posibil. Baiatul are niste dificultati emotionale pe care este nevoie sa le tratati. As recomanda terapie de familie, pentru a va ajuta sa intelegeti ce se intampla in cadrul familiei si de unde provine furia lui.
0
21-05-2013, ora 18:26
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
Buna ziua,
NU are fiul nimic si
DACA nu ma insel ati mai scris.
DACA ma insel-iertare.
Tatal.este tatal bun?
O fi un baiat inteligent, se plictiseste la scoala
iar
familia NU l-a apropiat inca de mic.
DA- el simte ca este marginalizat...si ca sora este cea favorita.
Sunt frati buni?
Va doresc putere si
mare rabdare.
Sigur va fi om bun in viata.
Apropiati-l de dvs...si mai ales de sot.
Uraste bataia..NU asa se procedeaza.
cele bune,
0
21-05-2013, ora 19:44
bia1
Nu este medic/terapeut
bia1
din ce descrieti dvs. simptomele se aseamana cu ADHD -- impulsivitate-hiperactivitate..consultati un psiholog..mult succes si toate cele bune.
0
22-05-2013, ora 14:13
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Buna ziua,
În acest caz trebuie să ţineţi cont de temperamentul copilului cât şi de motivaţia lui pentru studiu. De multe ori chiar şi psihiatrii sau psihologii aleg diagnosticul de ADHD în funcţie de comportamentele sfidătoare, când poate fi vorba despre indiferenţă învăţată, pasivitate sau lipsa responsabilităţii.
Recomand şedinţe de parenting, şi o evaluare funcţională pentru băiat. Această intervenţie se poate realiza şi online.
Numai bine.
0
23-05-2013, ora 10:21
adnas10mar
Nu este medic/terapeut
adnas10mar
Multumesc tuturor pentru amabilitatea de a-mi raspunde.Domnule doctor Cristian Andrei va rog sa-mi dati mai multe detalii despre ce inseamna evaluarea functionala ( presupun doar ca trebuie facute anumite teste ; spre ce anume sa ma indrept ?) si deasemenea va intreb cum pot fi realizate online ? Va multumesc.
0
23-05-2013, ora 11:51
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Evaluarea functionala presupune obtinerea unor date despre comportamentele deficitare, atat din partea parintilor cat si din partea copilului. Se realizeaza pe baza de interviu, pornind de la simptomele descrise. Testele se aplica la fel, verbal, acelasi lucru fiind valabil pentru interventiile fata-in-faţă.
Intervenţia online se desfăşoară pe internet, de obicei pe audiochat (yahoo messenger).
0
27-07-2013, ora 02:55
Madeline__
Nu este medic/terapeut
Madeline__
Aveti un mesaj privat.
0
30-07-2013, ora 18:04
Psiholog Camelia Ioanas
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Camelia Ioanas
Buna ziua. Tinarul dumneavoastra are o inteligenta peste medie, numai un tinar foarte intelligent poate fi ironic cu sine si cu altii. Ce alte calitati mai are copilul dumneavoastra? Ce lucruri bune face el? Sinteti atenta la ce anume face el bun? Ii aduceti la cunostinta faptul ca a facut ceva bun, remarcati atunci cind actiunile lui sint pozitive si le laudati pe masura? Poate v-ar prinde bine sa schimbati usor optica. Si da, cred cu tot sufletul ca un psiholog v-ar putea ajuta foarte mult. Succes in meseria de parinte si poate ne scrieti vesti bune. Cu drag, psiholog Camelia Ioanas
0
31-07-2013, ora 12:37
adnas10mar
Nu este medic/terapeut
adnas10mar
Comentariul dumneavoastra ma incurajeaza si va multumesc. Intr-adevar are mai multe calitati, dar din pacate nu le constientizeaza si nu le exploateaza suficient. Nu stiu cum sa-l motivez.Multumesc frumos pentru mesaj.
0
31-07-2013, ora 13:14
Psiholog Camelia Ioanas
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Camelia Ioanas
Este foarte bine ca dumneavoastra ii vedeti calitatile. Este esential, as spune. Haideti sa facem un exercitiu. Cind aveti dumneavoastra 1 minut la dispozitie, aveti nevoie de o oglinda si aveti nevoie sa fiti singura. In fata oglinzii am sa va rog sa zimbiti fals. Va rog sa observati cum arata figura dumneavoastra cind zimbiti fals. Apoi, dupa citeva secunde (minim 10) de zimbit fals (in care remarcati si ce va trece prin minte cd va vedeti zimbind asa fals), am sa va rog sa reveniti la mimica normala a fetei dvs. Apoi va rog sa va ginditi la ceva sau cineva (poate chiar fiul dvs) care va face placere, care va aduce bucurie. Si acum va rog sa zimbiti onest. Ce remarcati? Cum este fizionomia dumneavoastra atunci cd zimbiti cu tot sufletul? Ce puteti vedea in oglinda? Ei bine, la fel de onest si cu acelasi zimbet onest, deschis, plenar, va invit sa ii faceti un compliment pe zi fiului dumneavoastra, ceva punctual, chiar poate si nesemnificativ (ex: am remarcat ca ai dus gunoiul astazi, iti multumesc). Poate fi nesemnificativ pt dumneavoastra, obisnuita cu munca si mama responsabila, insa pt un tinar care de abia invata valorile, poate fi ceva major - el poate si-a luat 1 minut din timpul de calculator pt a duce gunoiul. Este doar un exemplu, sint sigura ca puteti gasi multe altele. Va stau la dispozitie cu drag. Toate cele bune. Camelia Ioanas
0
31-10-2013, ora 11:41
Demetra Cucueanu
Identitate neconfirmată
Demetra Cucueanu
"Intr-adevar are mai multe calitati, dar din pacate nu le constientizeaza si nu le exploateaza suficient. Nu stiu cum sa-l motivez."
Probabil ca nici dumneavoastra nu va valorizati suficient. Nu constientizati si nu exploatati toate calitatile, permiteti altora sa le treaca cu vederea prin faptul ca nu le manifestati si nu va bucurati de ele.
O terapie de familie sau/si individuala este un prim pas in a restabili relatii armonioase in familie. Aceasta se va reflecta in relatiile cu ceilalti (scoala, societate) si in atitudinea fata de invatatura, munca, asumarea responsabilitatii.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul