Termeni ca depresia și schizofrenia ar putea deveni învechiți

©

Autor:

Termeni ca depresia și schizofrenia ar putea deveni învechiți
Oamenii de știință încearcă să dezvolte o nouă generație de tratamente psihiatrice, și pentru asta se axează pe trăsături biologice, nu pe simptome. „Ne îndepărtăm de diagnosticul psihiatric tradițional, care deosebește depresia de adicție, și intrăm în domeniul înțelegerii disfuncției unei anumite trăsături comportamentale ce cauzează psihopatologia”, a declarat Prof. Gunter Schumann de la King's College London, Marea Britanie.

Prof. Schumann și echipa sa folosește imagistica cerebrală pentru a face legătura între funcția rețelelor neuronale și comportamentele problematice specifice tulburărilor psihiatrice. Cercetările sale fac parte din studiul STRATIFY, finanțat de Consiliul European de Cercetare al Uniunii Europene.

Cercetătorii se axează pe comportamente precum procesarea recompensei, învățarea asociativă și emoții. Perturbarea rețelelor biologice care stau la baza acestor comportamente poate rezulta în apariția unei tulburări psihice. Spre exemplu, procesarea recompensei poate fi defectuoasă în boli ca depresia, adicția sau deficitul de atenție (ADHD), însă simptomele sunt diferite pentru fiecare tulburare. Apoi, oamenii de știință vor compara rețelele neurologice ale pacienților diagnosticați cu diferite tulburări mentale, precum și cu cele ale persoanelor de control, sănătoase.

Obiectivul studiului STRATIFY este crearea unor grupe de pacienți caracterizate de anumite mecanisme neurologice, pentru care pot fi realizate medicamente țintite specific. „În prezent, pacienții psihiatrici nu sunt organizați într-un mod care să reflecte biologia și acest lucru îngreunează dezvoltarea unor noi medicamente, deoarece ținta este neclară”, a spus Prof. Schumann.

PRISM este un proiect separat, care privește aceeași problematică, însă în contextul retragerii sociale în schizofrenie și Alzheimer. „Raționamentul după care în prezent dezvolt noi molecule se bazează pe clasificarea simptomatică a tulburărilor, mai degrabă decât pe clasificarea lor biologică. Prin urmare, nu creez medicamente care tratează o problemă biologică, ci creez medicamente bazate pe un sistem de clasificare filozofică”, a declarat Dr. Hugh Marston, de la compania farmaceutică Eli Lilly and Company.

Modul în care sunt privite tulburările mentale se modifică în timp și chiar dacă aceste studii vor avea rezultate dramatice, ar putea dura decenii până ca acestea să aibă ecou în practica medicală. „În timp, aș putea anticipa un proces prin care nu mai tratăm schizofrenia, ci un anumit aspect comportamental al bolii, care contribuie la suferința pacientului”, a mai spus Prof. Schumann.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 09-08-2017 | creare: 09-08-2017 | Vizite: 7194
Bibliografie
Depression, schizophrenia may become redundant terms, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-depression-schizophrenia-redundant-terms.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Xanax - medicamentul care pune viața tinerilor în pericol
  • Auto-medicația cu medicamente psihotrope - efectele negative ale consumului necontrolat
  • Diagnosticul psihiatric - lipsit de valoare științifică
  •