Durere de cap la frig

©

Autor:

Durere de cap la frig

Schimbările sezoniere, în special tranziția către sezonul rece, determină creșterea frecvenței și a intensității durerilor de cap. Durerea de cap la frig, experimentată nu doar în urma expunerii la temperaturi reduse, ci și în urma consumului de alimente sau băuturi extrem de reci, este adesea cauzată de constricția vaselor de sânge din creier, care provoacă o diminuare a aportului de oxigen la nivelul acestuia. De asemenea, expunerea la temperaturi scăzute poate favoriza apariția virozelor și a gripei, care adesea debutează cu dureri de cap. (1, 2)

Ce cauzează durerea de cap la frig?

Există mai multe motive pentru care oamenii pot resimți dureri de cap în condiții de temperaturi scăzute. Primul și cel mai evident este constricția sau îngustarea vaselor de sânge din creier. Când corpul este expus la frig, pentru a economisi căldura, vasele de sânge se contractă, mai ales în extremități. Cu toate acestea, constricția vaselor de sânge poate determina scăderea aportului de oxigen la nivelul creierului și poate duce la apariția durerilor de cap. (2, 3)

Frigul și expunerea la temperaturi scăzute pot agrava sinuzita, o afecțiune comună care afectează sinusurile. Sinusurile sunt cavități umplute cu aer, situate în craniu și acoperite de o membrană mucoasă. Atunci când această membrană se inflamează din cauza unei infecții sau a altor factori, poate apărea sinuzita. Când expunerea la frig se prelungește, vasoconstricția (contractarea vaselor de sânge) poate avea loc în zona sinusurilor, ceea ce poate agrava inflamația existentă și poate duce la dureri de cap. Din acest motiv, persoanele cu sinuzită cronică pot fi mai predispuse să resimtă disconfortul în timpul sezonului rece. (3, 4)

Infecțiile virale sau bacteriene

În sezonul rece, mecanismele naturale de apărare ale corpului pot fi mai puțin eficiente, ceea ce crește riscul de infecții respiratorii sau alte afecțiuni de natură infecțioasă. Virozele respiratorii, cum ar fi gripa, se răspândesc mai ușor în condițiile unor temperaturi scăzute. În plus, schimbările de temperatură pe care experimentate odată cu trecerea de la cald la rece pot avea un efect asupra sistemului imunitar, slăbindu-l și făcându-l mai susceptibil la infecții.

Atunci când organismul se confruntă cu un virus sau cu o bacterie, sistemul imunitar răspunde declanșând o reacție inflamatorie. În cazul răcelii sau gripei, inflamația poate afecta sinusurile și alte zone din jurul capului, ceea ce duce la apariția presiunii și în cele din urmă a durerii de cap. În plus, mucusul acumulat și umflarea mucoaselor pot contribui la apariția senzației de tensiune și disconfort. (4, 5)

Nevralgiile de trigemen sau de nerv facial

Nevralgiile de trigemen, cunoscute și sub denumirea de nevralgii de nerv facial, reprezintă o afecțiune care provoacă dureri severe și intermitente în regiunile feței inervate de nervul trigemen, cel mai mare dintre cele 12 perechi de nervi cranieni, responsabil pentru transmiterea senzațiilor de la față la creier. Durerea resimțită în cazul unei nevralgii de trigemen este deseori descrisă ca fiind extrem de intensă, ca un șoc electric sau o arsură. Durerea de cap asociată cu nevralgia de trigemen poate fi declanșată de stimuli ușori, cum ar fi vorbitul, mestecatul, periajul dinților, cât și de expunerea la temperaturi reci. (6, 7)

Spondiloza

Spondiloza este o afecțiune care implică degenerarea coloanei vertebrale, care poate să apară în orice parte a coloanei vertebrale, dar este mai frecventă în regiunile cervicale (gât) și lombare (zona inferioară a spatelui). Spondiloza este deseori asociată cu înaintarea în vârstă, deoarece discurile intervertebrale încep să se uzeze și să-și piardă flexibilitatea, odată cu trecerea timpului. Frigul, deși nu influențează riscul de apariție a spondilozei, poate agrava simptomele condiției. În rândul persoanelor care suferă de spondiloză cervicală, expunerea la frig se asociază cu o amplificare a durerilor de cap. (8, 9)

Cum să ne protejăm?

Pentru prevenirea apariției durerilor de cap în timpul expunerii la frig, pot fi luate în considerare următoarele măsuri generale:

  • purtarea unor obiecte de îmbrăcăminte adecvate sezonului rece;
  • utilizarea unei căciuli sau a unei pălării pentru protejarea de frig a capului și a urechilor;
  • consumul unor cantități adecvate de lichide, inclusiv ceaiuri calde, pentru a menține corpul hidratat și pentru a evita agravarea simptomelor durerii de cap;
  • evitarea expunerii prelungite la temperaturi scăzute;
  • menținerea unui aport suficient de vitamina D (studiile arată că peste 40% dintre persoanele care suferă de migrene cronice au deficit de vitamina D);
  • menținerea unei bune circulații sanguine;
  • stabilirea unui program de somn consistent (schimbarea orei și scăderea luminii solare în timpul iernii pot perturba semnificativ ritmurile de somn);
  • evitarea schimbărilor bruște de temperatură, care pot contribui la declanșarea durerii de cap la frig;
  • practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditația și respirația profundă (poate reduce stresul, contribuind astfel la prevenirea durerilor de cap).


În cazul în care durerile de cap sunt asociate cu alte afecțiuni, cum ar fi sinuzita sau răceala comună, tratamentul acestor condiții va ameliora durerea de cap. Dacă durerile de cap persistă sau devin severe, este recomandată consultarea unui medic, pentru evaluare și îndrumări specifice. (1, 2, 10)


Data actualizare: 26-09-2023 | creare: 26-09-2023 | Vizite: 2239
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mă doare capul când e frig - sinuzită?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum