Durerea de spate acută (ce te imobilizează la pat)
Autor: Teodorescu Mihai
Durerea de spate reprezintă una dintre cele mai chinuitoare şi comune probleme ale zilelor noastre şi apare deopotrivă la persoanele bolnave, cât şi la cele sănătoase. De cele mai multe ori, durerile de spate sunt de formă acută şi apar de regulă din cauza unor posturi inadecvate, în special la cei care obișnuiesc să stea pe scaun mai multe ore. Conform ultimelor studii, un procent de 80% din populația adultă a experimentat dureri acute de spate, în timp ce o treime dintre aceştia au raportat aceste dureri de spate în intervalul ultimelor trei luni.
Durerile de spate acute sunt mecanice, cauzate de perturbări în mișcările componentelor spatelui şi de regulă dispar de la sine, fără un tratament propriu-zis. În schimb, atunci când durerile de spate persistă mai mult de 12 săptămâni şi nu cedează la medicație, se poate considera că persoana în cauză suferă de durere de spate cronică. (1)
Cauze
Durerile pot fi localizate la orice nivel al spatelui, astfel că eventualele cauze vor putea fi stabilite doar în funcție de localizare. De regulă, durerile acute nu au o cauză ce ar putea să fie evidențiată sau sunt de ordin mecanic. Acest tip de dureri tind să crească sau să scadă în intensitate în funcție de poziția corporală şi sunt mai accentuate atunci când persoana în cauză se mişcă. Durerile de ordin mecanic apar frecvent şi sunt rezultatul unor posturi neadecvate. (2)
Degenerarea discurilor intervertebrale reprezintă o cauză mecanică relativ frecventă, această problemă fiind asociată adesea cu durerile de spate. Degenerările discurilor apar încă de la vârsta de 11 ani, însă primele simptome apar în mod normal la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. În urma deteriorării discurilor, capacitatea acestora de amortizare scade considerabil, astfel că flexia, îndoirea şi torsiunea spatelui inferior ar putea produce dureri. Înălțimea discului este modificată, astfel că mecanica coloanei vertebrale se schimbă. Comprimarea discurilor intervertebrale ar putea duce la ruperea acestora, cauzând dureri de o intensitate crescută. (1)
Spondiloza, provocată de uzura de la nivelul oaselor şi al mușchilor, este o altă afecțiune care poate provoca dureri ale spatelui, ce vor iradia la nivelul gâtului şi al umărului, atunci când este localizată cervical, sau la nivelul piciorului şi chiar al tălpii, atunci când este vorba de spondiloză lombară. (3)
Leziunile minore pot provoca rănirea ligamentelor, ale unui tendon sau ale muşchilor, provocând astfel dureri de spate acute. Atunci când leziunile sunt grave, se poate produce o comprimare a coloanei vertebrale, fiind posibilă chiar şi ruperea unui disc intervertebral sau comprimarea nervilor spinali. (1)
Sciatica provoacă dureri în regiunea lombară, apare după vârsta de 40 de ani şi este cauzată de o afectare a nervului sciatic. Aceste dureri de spate iradiază către şolduri şi picioare şi pot avea intensități diferite, în funcție de gravitate. Fiind vorba mai degrabă de un simptom decât de o boală, sciatica este de formă acută sau cronică. (4)
Reticulopatia este o afecțiune ce apare atunci când rădăcina nervoasă spinală este comprimată de către un disc herniat sau rupt. Această presiune, exercitată asupra rădăcinii nervoase a nervului, va produce dureri de spate ce va iradia în alte zone ale corpului.
Anomaliile coloanei vertebrale, precum scolioza, lordoza provoacă de asemenea dureri. Deşi sunt mai rare cazurile, durerile de spate sunt provocate şi de infecții (osteomielită, sacroiliita sau discită), tumori, anevrisme aortice abdominale, osteoporoză, endometrioză, fibromialgie sau de pietrele la rinichi (durere ascuțită localizată în partea inferioară a spatelui). (1)
Factori de risc
Deşi este vorba de un simptom şi nu de o boală, din cauza faptului că acest simptom poate apărea chiar şi fără o cauză precisă, există o serie de factori de risc, care pot favoriza apariția durerilor de spate:
- vârsta: persoanele trecute de vârsta de 50 de ani sunt predispuse dezvoltării uneia dintre afecțiunile amintite precedent, discurile intervertebrale pierzându-şi din flexibilitate pe măsură ce îmbătrânim;
- sarcina: femeile gravide pot avea pe parcursul sarcinii dureri de spate, care de regulă dispar după naştere;
- locul de muncă: afecțiuni ale coloanei pot fi dezvoltate în mod special de către cei care stau multe ore pe scaunul de la birou, într-o poziție proastă, dar şi de către cei care la job sunt nevoiți să ridice sau să împingă greutăți;
- greutatea: o creştere bruscă în greutate poate să vină la pachet cu dureri de spate;
- postura: poziția incorectă a corpului;
- genetica: unele afecțiuni care dau dureri de spate au o componentă genetică. (1)
Explorări paraclinice
Diagnosticarea afecțiunilor care provoacă durerile de spate este esențială, deoarece un tratament împotriva durerilor nu va rezolva problema principală. Metodele de diagnostic includ anamneza, examenul clinic şi testele imagistice. În urma anamnezei şi a examenul clinic medicul va stabili cauzele posibile, urmând ca testele imagistice să stabilească cu exactitate afecțiunea care a provocat durerea. În majoritatea cazurilor, atunci când durerea de spate nu este una severă, testele imagistice nu sunt necesare. Dacă durerile sunt severe sau nu cedează la tratamentul inițial, pentru a se exclude anumite cauze, se apelează la teste imagistice. Radiografia, CT-ul, imagistica prin rezonanță magnetică, imagistica cu ultrasunete, mielograma, scanarea oaselor sau chiar testele de sânge pot ajuta la identificarea afecțiunii care a provocat durerea de spate. (5)
Tratament
Durerea de spate acută fără o cauză precisă dispare de la sine, însă pentru ameliorarea simptomelor se poate apela la medicamentele analgezice şi la medicamente sau creme antiinflamatoare nesteroidiene (atunci când este vorba de o inflamație).
Activitatea fizică este importantă, deoarece exercițiile fizice vor întării musculatura şi vor creşte flexibilitatea. Deşi durerile tind să crească în timpul mişcărilor, este imperios necesar să existe activitate, deoarece doar astfel pot fi evitate anumite complicații, precum scăderea tonusului muscular sau formarea de cheaguri de sânge la nivelul membrelor inferioare. Un terapeut poate fi necesar, pentru persoanele cu dureri de spate cronice, deoarece metodele de tratament (ultrasunete, stimulare electrică, tehnici de masaj) sunt diferite şi pot fi aplicate exclusiv de acesta. (5)
Intervenția chirurgicală este necesară la un număr redus de persoane, precum cei cu probleme structurale (stenoză sau un disc herniat) la care tratamentele inițiale nu au dat rezultate. Durerile cauzate de comprimarea nervilor pot fi de asemenea greu de combătut, fiind într-un final necesară intervenția chirurgicală. Premergător, pot fi aplicate terapii de blocare a nervilor, biofeedback, stimulare a nervului electric transcutanat sau se pot realiza injecții epidurale cu steroizi (pentru tratarea durerilor de spate scăzute și a sciaticii). (1)
Prevenție
Durerile de spate pot fi prevenite, dacă sunt evitați anumiți factori de risc. Postura corpului este importantă, deoarece o poziție proastă va avea efecte imediate asupra coloanei, axul central al corpului. Exercițiile fizice regulate şi-au dovedit eficacitatea nu doar în reducerea durerilor deja instalate, dar şi în prevenirea unor dureri viitoare. Cu toate acestea, trebuie să se evite ridicarea de greutăți mari sau efectuarea unor exerciții care necesită mişcări bruşte.
- Dureri de spate continue.. chiar si dupa tratament
- Mydocalm pt dureri de spate, dupa 15-20 min mi s-a facut rau
- Dureri de spate !
- Am scurgeri mici maronii, dureri de spate si de ovare
- Durere de spate
- Junghiuri in spate
- Rinichi Bolnav ?
- Durere de spate in partea omoplatului stang
- Durere de spate in partea dreapta
- Durere de spate