Efectul TV asupra copiilor (conform studiilor)

©

Autor:

Efectul TV asupra copiilor (conform studiilor)

Majoritatea copiilor de astăzi sunt conectați la diverse dispozitive cum ar fi tablete, televizoare și smartphone-uri înainte de a putea merge cu bicicleta sau chiar înainte de a vorbi.
Tehnologia poate face parte dintr-o copilărie sănătoasă, atât timp cât acest privilegiu nu este abuzat. [1]

În timp ce televiziunea poate să distreze, să informeze şi să delecteze, influenţează de asemenea şi în moduri nedorite.
Timpul îndelungat petrecut în faţa televizorului îndepărtează copiii de la activitățile importante precum lectura, jocurile în aer liber, interacțiunea familială și dezvoltarea socială. Caracterele din spatele ecranului sunt adesea stereotipuri exagerate, care pot denatura așteptările copiilor față de oamenii în viața de zi cu zi. [2]

Televiziunea are potențialul de a genera atât efecte pozitive, cât și negative, studiile analizând impactul asupra societății, în special asupra copiilor și adolescenților.
Nu toate programele de televiziune au un impact negativ, dar sunt date convingătoare care demonstrează efectele acestora cu privire la expunerea la violență, sexualitate inadecvată și limbaj ofensator.
Cercetările au arătat că timpul îndelungat de vizionare a violenței TV este asociat cu dezvoltarea unor atitudini și comportamente agresive.
Reclamele de televiziune adesea valorifică naivitatea copiilor și, de asemenea, pot favoriza și întări atitudini materialiste. Toate aceste efecte adverse pot fi reduse la minimum dacă părinții restricționează vizionarea generală și vorbesc frecvent cu copiii despre semnificația a ceea ce văd la televizor. [3]

Un studiu publicat în revista Archives of Disease in Childhood, din Marea Britanie, a examinat legătura dintre utilizarea televizorului de către copii și schimbările de-a lungul timpului în sănătatea mintală a acestora.
Cercetătorii au interogat mamele a peste 11.000 de copii în vârstă de 5 ani cu privire la orele lor obișnuite de utilizare a jocurilor de televiziune și video.
De asemenea, acestea au fost întrebate despre schimbările în comportamentul, emoțiile, atenția şi relațiile copiilor cu cei din jur.

Aproape două treimi dintre copii petrec în faţa televizorului între 1 și 3 ore pe zi, 15% vizionând mai mult de 3 ore și mai puțin de 2% care nu stau deloc în faţa televizorului.
Cei care se uită la televizor mai mult de trei ore pe zi au cu 1,3% mai multe șanse de a avea probleme comportamentale cum ar fi furtul, violenţa, agresivitatea. [4]
Pe baza studiilor, s-a demonstrat că un copil vede anual la televizor aproximativ 12.000 de acte de violență, 14.000 de referințe sexuale și insinuări și 20.000 de anunțuri publicitare. [5]

Efecte pozitive ale vizionării televizorului

Cercetările arată că televiziunea poate avea un impact pozitiv asupra copiilor, ajutându-i să își schimbe comportamentul și atitudinea către o latură pozitivă. Iată câteva modalități prin care televizorul poate avea o influență bună asupra copiilor.

1. Conținut educațional

Câteva canale de televiziune sunt dedicate creării unui conținut educațional și informativ pentru public, în special pentru copii.
Discovery Science (Cum s-a format soarele – steaua sistemului nostru solar?, Ce evenimente s-au produs în prima secundă după Big Bang?, Cum au apărut Jupiter şi Saturn?), Discovery World (Războiul dinozaurilor), Discovery Channel (Cum se fabrică diverse lucruri?, Călători prin timp – Da Vinci), National Geographic (un program despre arheologie, geografie, ştiinţele naturii, studiul şi conservarea culturii şi a istoriei), History Channel (istoria diverselor popoare, epoci trecute, tradiţii şi obiceiuri străvechi), Animal Planet (lumea animalelor: terestră, aeriană, acvatică, subterană) sunt exemplele cele mai puternice cu un impact pozitiv ce stârnesc curiozitatea.

Televiziunea poate fi, de asemenea, un mediu minunat care expune copiii la diferite limbi din întreaga lume.

2. Divertisment

Televiziunea este una dintre principalele surse de divertisment pentru copii. De la filme la spectacole de desene animate, sunetele și imaginile colorate de pe ecran apelează la copii și aceştia își păstrează atenția.
Cu toate acestea, asigurați-vă că conținutul este potrivit pentru copiii dvs., în funcție de vârsta și nivelul de înțelegere.

3. Sport

O modalitate bună de a vă expune copiii la sport este prin intermediul televizorului.
Încurajați-i să urmărească diverse sporturi, cum ar fi tenisul, fotbalul, baseballul și baschetul; spuneţi-le despre modul de joc, regulile acestuia și alte informații interesante. Dacă manifestă interes pentru orice, încurajați-i să practice sportul respectiv.

4. Expunerea la culturi diferite

Televiziunea vă permite să călătoriți în întreaga lume fără să fiți nevoiți să ieșiți din casă.
Cu alegerea corectă a programelor, copilul dvs. poate învăța despre oameni aparţinând diferitelor culturi ale lumii, tradițiile şi stilul de viață al acestora.

5. Televizorul poate inspira

Emisiuni TV destinate copiilor și adolescenților sunt nu numai educative, ci și inspiraţionale.
Programele educaționale de televiziune îi încurajează pe copii să încerce lucruri noi. De exemplu, un spectacol TV despre distracție creativă poate inspira un copil să încerce să modeleze lutul, să picteze sau să dea viaţă hârtiei prin origami. De asemenea, un documentar despre oameni de știință, artiști și alte personalităţi publice celebre îi poate inspira să facă fapte bune sau să îşi stabilească un obiectiv înalt în viață. [6]

Efecte negative ale televiziunii asupra copiilor

Din păcate, efectele negative par să le depășească pe cele pozitive. Iată cum televizorul poate fi o influență dăunătoare asupra copiilor dvs.

1. Reduce activitatea fizică

Dependența de emisiuni TV a redus activitatea fizică la copii, uneori aceasta fiind singura activitate pe care o au de-a lungul zilei.

 • Lipsa unei activități fizice adecvate și prea mult timp în faţa ecranului poate duce la probleme de vedere;
 • Cercetările au indicat, de asemenea, că există o legătură directă între timpul petrecut în faţa televizorului și dezvoltarea obezităţii.

2. Impactul dezvoltării sociale

Cine are nevoie de companie atunci când există TV? Copiii care urmăresc o mulțime de programe nu îşi găsesc timp să se joace sau să socializeze.
Interacțiunea puţină spre deloc cu colegii poate afecta dezvoltarea lor socială privind cunoștințele și comportamentele sociale.

3. Afectează dezvoltarea creierului și comportamentul

Televiziunea poate fi educativă, dar timpul îndelungat petrecut în faţa ecranului ar putea afecta dezvoltarea creierului copilului dvs. mai ales în primii ani de viaţă, conform studiilor.

 • Cercetătorii din Japonia au constatat că vizionarea prea multă a televiziunii poate modifica structura creierului;
 • Un alt studiu realizat de Universitatea John Hopkins afirmă că, copiii care petrec mai mult de două ore pe zi în faţa ecranelor pot avea probleme comportamentale.


Efecte psihologice
O teorie spune că atunci când o persoană joacă jocuri video la televizor sau se uită la un program care îi captează atenţia porțiunea ganglionară bazală a creierului devine foarte activă și se eliberează dopamina.
Unii oameni de știință cred că eliberarea de cantități mari de dopamină reduce cantitatea de neurotransmițător disponibilă pentru controlul mișcării, percepția durerii și plăcerii și formarea sentimentelor.
Un studiu realizat de Herbert Krugman a constatat că, în privința telespectatorilor, partea dreaptă a creierului este de două ori mai activă decât partea stângă, ceea ce provoacă o stare de hipnoză.
Cercetările arată că vizionarea televiziunii începând de la o vârstă fragedă poate afecta profund dezvoltarea copiilor. Aceste efecte includ obezitatea, întârzierile de limbaj și dizabilitățile de învățare. Inactivitatea fizică în timpul vizionării TV reduce exercițiile necesare și conduce la suprasolicitare.

Copiii învață să vorbească cel mai bine din interacțiunea cu părinții sau cu alți indivizi. Rezultatele tulburărilor de învățare cauzate de timpul îndelungat acordat vizionării includ ADHD, probleme de concentrare și chiar reducerea IQ-ului. Copiii care urmăresc prea mult televiziunea pot avea dificultăți în a începe școala pentru că nu sunt interesați de profesorii lor. [8]

4. Expunerea la vicii

Nu puteți controla ceea ce este afișat la televizor. De asemenea, este posibil să nu puteți controla întotdeauna ceea ce vizionează copilul dvs. la televizor.

 • Expunerea precoce la conținut necorespunzător (sex, alcool și droguri) ar putea ridica întrebări copiilor, a căror răspunsuri ar putea fi prea complicate pentru a le înțelege. Cea mai gravă parte este că expunerea timpurie poate chiar să le ofere o imagine distorsionată asupra acestor elemente;
 • Violențele reprezentate într-o lumină „pozitivă” în filmele cu super-eroi și altele asemănătoare le dau o idee că este „bine” să fie violente. Deci, copiii care urmăresc emisiuni TV bazate pe super-eroi pot începe să creadă că violența este chiar pozitivă;
 • Poate chiar să încurajeze un comportament violent și agresiv, ceea ce poate fi în detrimentul dezvoltării lor sociale. La unii copii, acest comportament poate apărea imediat, în timp ce la alţii, acesta ar putea apărea în următorii câţiva ani.

5. Oferă o imagine distorsionată a lumii

 • Cantitatea de violență și de arme folosite la televizor le poate da impresia că lumea este un loc nesigur pentru ei;
 • În același timp, emisiunile de animație și de desene animate, care subminează efectele violenței, pot desensibiliza copiii la evenimentele din lumea reală;
 • Filmele și alte emisiuni de televiziune pot exagera realitatea și pot crea scene extrem de violente, care ar putea fi terifiante pentru copii.

6. Consum

Numărul de anunțuri pe care le vede un copil la televizor îl expune la o varietate de mărci și produse care nu îi sunt necesare.

 • Reclamele îi încurajează pe copii să consume alimente și băuturi nesănătoase;
 • Copiii încep să creadă că hrana rapidă, înghețată și băuturile carbogazoase sunt bune;
 • Părinții devin victime ale consumului, deoarece copiii insistă să le cumpere ceva ce au văzut la televizor, chiar dacă acel produs nu reprezintă o necesitate. [6]


Mii de anunțuri TV legate de alimente pe care copiii le văd în fiecare an sunt în primul rând pentru alimente și băuturi cu conținut scăzut de calorii şi nutrienți, potrivit unei revizuiri cuprinzătoare a probelor de către Institutul de Medicină (OIM).
Marketingul produselor alimentare influențează preferințele alimentare și cererile de cumpărare pentru copii, iar comercianții se bazează pe această „putere” pentru a influența ceea ce părinții cumpără.

 • Mâncăruri, băuturi și restaurante de marcă sunt adesea prezentate în emisiuni TV și filme (termenul pentru industria de anunțuri pentru aceasta este „plasarea produselor”), iar aceste destinații de plasare a produselor sunt copleșitoare pentru alimentele nesănătoase;
 • Studiile de laborator constată că anunțurile pentru alimentele TV influențează consumul. Într-un experiment, de exemplu, copiii care au vizionat desene animate cu reclame alimentare au mâncat cu 45% mai multe alimente în timpul vizionării decât copiii care au vizionat desene animate cu publicitate nealimentară. [7]


Recomandări

 • Limitați timpul pe care copiii îl petrec în vizionarea diverselor programe TV la cel mult 1 până la 2 ore pe zi;
 • Îndepărtați televizoarele din camerele copiilor;
 • Descurajați vizionarea televiziunii pentru copiii mai mici de 2 ani și încurajați mai multe activități interactive, cum ar fi comunicarea, jocul, cântatul și cititul împreună;
 • Monitorizați emisiunile pe care le vizionează copiii și adolescenții; majoritatea programelor ar trebui să fie informative, educaționale și nonviolente;
 • Vizualizați programele de televiziune împreună cu copiii și discutați conținutul;
 • Setați o limită săptămânală de vizionare; la începutul săptămânii, selectați programele de televiziune pe care le aprobați;
 • Deconectați televizorul în anumite momente, cum ar fi orele de masă și orele de dormit;
 • Amintiți-vă că copiii învață din ceea ce fac părinții: dacă petreceţi mult timp în faţa televizorului, este posibil ca cei mai mici să copieze acelaşi comportament;
 • Părinții ar trebui să elaboreze împreună cu copiii lor un orar cu privire la timpul petrecut în faţa televizorului;
 • Discutați cu copilul dvs. ce este real și ce se face în televiziune. Explicați modul în care televizorul folosește actori de cascadorie, zoom-uri, animații pentru a crea fantezie. [2, 5]


Medicii care doresc să se implice în comunitățile lor pot lua în considerare următoarele:

 • Oferiți părinților resurse și informații pentru a promova programele de conștientizare a mass-media în comunitățile și școlile lor;
 • Sprijinirea eforturilor de eliminare a publicității pe canale de televiziune;
 • Luați în considerare acceptarea invitațiilor de a vorbi în grupurile părintești, consiliile școlare și alte organizații cu privire la impactul mass-mediei asupra copiilor și tinerilor;
 • Sprijinirea cercetărilor ulterioare privind impactul mass-mediei asupra bunăstării mintale și fizice a copiilor și adolescenților. [2]


Concluzii

 • În viaţa celor mici televizorul ar trebui să ocupe un loc insignifiant şi mai degrabă să îşi trăiască copilăria dezvoltându-se armonios practicând diverse sporturi, implicându-se în jocuri strategice menite să îi dezvolte pe plan intelectual, observând şi descoperind lumea cu proprii ochişori şi nu din faţa ecranului.
 • Un rol important îl reprezintă părinţii ce pot comunica cu copiii lor, oferindu-le atenţie, de asemenea, informându-i cu privire la avantajele şi dezavantajele televiziunii.
 • Televizorul reprezintă un mijloc prin care copiii pot absorbi informaţii care îi ajută în diverse circumstanţe, secretul fiind echilibrul.

Data actualizare: 20-11-2018 | creare: 20-11-2018 | Vizite: 2723
Bibliografie
1. Kids Health, link: https://kidshealth.org/en/parents/tv-affects-child.html
2. The Harmful Effects of Watching Television for Children, link: https://doctor.ndtv.com/children/the-harmful-effects-of-watching-television-for-children-1698154
3. Impact of media use on children and youth, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2792691/
4. Television link to behaviour problems in young children, link: https://www.telegraph.co.uk/news/health/children/9952564/Television-link-to-behaviour-problems-in-young-children.html
5. The effects of television on child health: implications and recommendations, link: https://adc.bmj.com/content/83/4/289
6. 12 Good And Bad Effects Of Television On Children, link: https://www.momjunction.com/articles/good-bad-effects-television-children_0074078/#gref
7. Obesity Prevention Source, link: https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/television-and-sedentary-behavior-and-obesity/
8. Social aspects of television, link: https://en.wikipedia.org/wiki/Social_aspects_of_television
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum poți să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
 • Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice și diabetul la copii
 • Studiu privind efectele prezenței televizorului sau a computerului în camera copilului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.