Efectul TV asupra copiilor (conform studiilor)

Efectul TV asupra copiilor (conform studiilor)

©

Autor:

Efectul TV asupra copiilor (conform studiilor)

Majoritatea copiilor de astăzi sunt conectaÈ›i la diverse dispozitive cum ar fi tablete, televizoare È™i smartphone-uri înainte de a putea merge cu bicicleta sau chiar înainte de a vorbi.
Tehnologia poate face parte dintr-o copilărie sănătoasă, atât timp cât acest privilegiu nu este abuzat. [1]

În timp ce televiziunea poate să distreze, să informeze ÅŸi să delecteze, influenÅ£ează de asemenea ÅŸi în moduri nedorite.
Timpul îndelungat petrecut în faÅ£a televizorului îndepărtează copiii de la activitățile importante precum lectura, jocurile în aer liber, interacÈ›iunea familială È™i dezvoltarea socială. Caracterele din spatele ecranului sunt adesea stereotipuri exagerate, care pot denatura aÈ™teptările copiilor față de oamenii în viaÈ›a de zi cu zi. [2]

Televiziunea are potenÈ›ialul de a genera atât efecte pozitive, cât È™i negative, studiile analizând impactul asupra societății, în special asupra copiilor È™i adolescenÈ›ilor.
Nu toate programele de televiziune au un impact negativ, dar sunt date convingătoare care demonstrează efectele acestora cu privire la expunerea la violență, sexualitate inadecvată și limbaj ofensator.
Cercetările au arătat că timpul îndelungat de vizionare a violenÈ›ei TV este asociat cu dezvoltarea unor atitudini È™i comportamente agresive.
Reclamele de televiziune adesea valorifică naivitatea copiilor È™i, de asemenea, pot favoriza È™i întări atitudini materialiste. Toate aceste efecte adverse pot fi reduse la minimum dacă părinÈ›ii restricÈ›ionează vizionarea generală È™i vorbesc frecvent cu copiii despre semnificaÈ›ia a ceea ce văd la televizor. [3]

Un studiu publicat în revista Archives of Disease in Childhood, din Marea Britanie, a examinat legătura dintre utilizarea televizorului de către copii È™i schimbările de-a lungul timpului în sănătatea mintală a acestora.
Cercetătorii au interogat mamele a peste 11.000 de copii în vârstă de 5 ani cu privire la orele lor obiÈ™nuite de utilizare a jocurilor de televiziune È™i video.
De asemenea, acestea au fost întrebate despre schimbările în comportamentul, emoÈ›iile, atenÈ›ia ÅŸi relaÈ›iile copiilor cu cei din jur.

Aproape două treimi dintre copii petrec în faÅ£a televizorului între 1 È™i 3 ore pe zi, 15% vizionând mai mult de 3 ore È™i mai puÈ›in de 2% care nu stau deloc în faÅ£a televizorului.
Cei care se uită la televizor mai mult de trei ore pe zi au cu 1,3% mai multe șanse de a avea probleme comportamentale cum ar fi furtul, violenţa, agresivitatea. [4]
Pe baza studiilor, s-a demonstrat că un copil vede anual la televizor aproximativ 12.000 de acte de violență, 14.000 de referințe sexuale și insinuări și 20.000 de anunțuri publicitare. [5]

Efecte pozitive ale vizionării televizorului

Cercetările arată că televiziunea poate avea un impact pozitiv asupra copiilor, ajutându-i să îÈ™i schimbe comportamentul È™i atitudinea către o latură pozitivă. Iată câteva modalități prin care televizorul poate avea o influență bună asupra copiilor.

1. Conținut educațional

Câteva canale de televiziune sunt dedicate creării unui conÈ›inut educaÈ›ional È™i informativ pentru public, în special pentru copii.
Discovery Science (Cum s-a format soarele – steaua sistemului nostru solar?, Ce evenimente s-au produs în prima secundă după Big Bang?, Cum au apărut Jupiter ÅŸi Saturn?), Discovery World (Războiul dinozaurilor), Discovery Channel (Cum se fabrică diverse lucruri?, Călători prin timp – Da Vinci), National Geographic (un program despre arheologie, geografie, ÅŸtiinÅ£ele naturii, studiul ÅŸi conservarea culturii ÅŸi a istoriei), History Channel (istoria diverselor popoare, epoci trecute, tradiÅ£ii ÅŸi obiceiuri străvechi), Animal Planet (lumea animalelor: terestră, aeriană, acvatică, subterană) sunt exemplele cele mai puternice cu un impact pozitiv ce stârnesc curiozitatea.

Televiziunea poate fi, de asemenea, un mediu minunat care expune copiii la diferite limbi din întreaga lume.

2. Divertisment

Televiziunea este una dintre principalele surse de divertisment pentru copii. De la filme la spectacole de desene animate, sunetele È™i imaginile colorate de pe ecran apelează la copii È™i aceÅŸtia îÈ™i păstrează atenÈ›ia.
Cu toate acestea, asiguraÈ›i-vă că conÈ›inutul este potrivit pentru copiii dvs., în funcÈ›ie de vârsta È™i nivelul de înÈ›elegere.

3. Sport

O modalitate bună de a vă expune copiii la sport este prin intermediul televizorului.
ÎncurajaÈ›i-i să urmărească diverse sporturi, cum ar fi tenisul, fotbalul, baseballul È™i baschetul; spuneÅ£i-le despre modul de joc, regulile acestuia È™i alte informaÈ›ii interesante. Dacă manifestă interes pentru orice, încurajaÈ›i-i să practice sportul respectiv.

4. Expunerea la culturi diferite

Televiziunea vă permite să călătoriÈ›i în întreaga lume fără să fiÈ›i nevoiÈ›i să ieÈ™iÈ›i din casă.
Cu alegerea corectă a programelor, copilul dvs. poate învăța despre oameni aparÅ£inând diferitelor culturi ale lumii, tradiÈ›iile ÅŸi stilul de viață al acestora.

5. Televizorul poate inspira

Emisiuni TV destinate copiilor și adolescenților sunt nu numai educative, ci și inspiraţionale.
Programele educaÈ›ionale de televiziune îi încurajează pe copii să încerce lucruri noi. De exemplu, un spectacol TV despre distracÈ›ie creativă poate inspira un copil să încerce să modeleze lutul, să picteze sau să dea viaţă hârtiei prin origami. De asemenea, un documentar despre oameni de È™tiință, artiÈ™ti È™i alte personalităţi publice celebre îi poate inspira să facă fapte bune sau să îÅŸi stabilească un obiectiv înalt în viață. [6]

Efecte negative ale televiziunii asupra copiilor

Din păcate, efectele negative par să le depășească pe cele pozitive. Iată cum televizorul poate fi o influență dăunătoare asupra copiilor dvs.

1. Reduce activitatea fizică

Dependența de emisiuni TV a redus activitatea fizică la copii, uneori aceasta fiind singura activitate pe care o au de-a lungul zilei.

  • Lipsa unei activități fizice adecvate È™i prea mult timp în faÅ£a ecranului poate duce la probleme de vedere;
  • Cercetările au indicat, de asemenea, că există o legătură directă între timpul petrecut în faÅ£a televizorului È™i dezvoltarea obezităţii.

2. Impactul dezvoltării sociale

Cine are nevoie de companie atunci când există TV? Copiii care urmăresc o mulÈ›ime de programe nu îÅŸi găsesc timp să se joace sau să socializeze.
Interacțiunea puţină spre deloc cu colegii poate afecta dezvoltarea lor socială privind cunoștințele și comportamentele sociale.

3. Afectează dezvoltarea creierului și comportamentul

Televiziunea poate fi educativă, dar timpul îndelungat petrecut în faÅ£a ecranului ar putea afecta dezvoltarea creierului copilului dvs. mai ales în primii ani de viaţă, conform studiilor.

  • Cercetătorii din Japonia au constatat că vizionarea prea multă a televiziunii poate modifica structura creierului;
  • Un alt studiu realizat de Universitatea John Hopkins afirmă că, copiii care petrec mai mult de două ore pe zi în faÅ£a ecranelor pot avea probleme comportamentale.


Efecte psihologice
O teorie spune că atunci când o persoană joacă jocuri video la televizor sau se uită la un program care îi captează atenÅ£ia porÈ›iunea ganglionară bazală a creierului devine foarte activă È™i se eliberează dopamina.
Unii oameni de știință cred că eliberarea de cantități mari de dopamină reduce cantitatea de neurotransmițător disponibilă pentru controlul mișcării, percepția durerii și plăcerii și formarea sentimentelor.
Un studiu realizat de Herbert Krugman a constatat că, în privinÈ›a telespectatorilor, partea dreaptă a creierului este de două ori mai activă decât partea stângă, ceea ce provoacă o stare de hipnoză.
Cercetările arată că vizionarea televiziunii începând de la o vârstă fragedă poate afecta profund dezvoltarea copiilor. Aceste efecte includ obezitatea, întârzierile de limbaj È™i dizabilitățile de învățare. Inactivitatea fizică în timpul vizionării TV reduce exerciÈ›iile necesare È™i conduce la suprasolicitare.

Copiii învață să vorbească cel mai bine din interacÈ›iunea cu părinÈ›ii sau cu alÈ›i indivizi. Rezultatele tulburărilor de învățare cauzate de timpul îndelungat acordat vizionării includ ADHD, probleme de concentrare È™i chiar reducerea IQ-ului. Copiii care urmăresc prea mult televiziunea pot avea dificultăți în a începe È™coala pentru că nu sunt interesaÈ›i de profesorii lor. [8]

4. Expunerea la vicii

Nu puteÈ›i controla ceea ce este afiÈ™at la televizor. De asemenea, este posibil să nu puteÈ›i controla întotdeauna ceea ce vizionează copilul dvs. la televizor.

  • Expunerea precoce la conÈ›inut necorespunzător (sex, alcool È™i droguri) ar putea ridica întrebări copiilor, a căror răspunsuri ar putea fi prea complicate pentru a le înÈ›elege. Cea mai gravă parte este că expunerea timpurie poate chiar să le ofere o imagine distorsionată asupra acestor elemente;
  • ViolenÈ›ele reprezentate într-o lumină „pozitivă” în filmele cu super-eroi È™i altele asemănătoare le dau o idee că este „bine” să fie violente. Deci, copiii care urmăresc emisiuni TV bazate pe super-eroi pot începe să creadă că violenÈ›a este chiar pozitivă;
  • Poate chiar să încurajeze un comportament violent È™i agresiv, ceea ce poate fi în detrimentul dezvoltării lor sociale. La unii copii, acest comportament poate apărea imediat, în timp ce la alÅ£ii, acesta ar putea apărea în următorii câÅ£iva ani.

5. Oferă o imagine distorsionată a lumii

  • Cantitatea de violență È™i de arme folosite la televizor le poate da impresia că lumea este un loc nesigur pentru ei;
  • În acelaÈ™i timp, emisiunile de animaÈ›ie È™i de desene animate, care subminează efectele violenÈ›ei, pot desensibiliza copiii la evenimentele din lumea reală;
  • Filmele È™i alte emisiuni de televiziune pot exagera realitatea È™i pot crea scene extrem de violente, care ar putea fi terifiante pentru copii.

6. Consum

Numărul de anunÈ›uri pe care le vede un copil la televizor îl expune la o varietate de mărci È™i produse care nu îi sunt necesare.

  • Reclamele îi încurajează pe copii să consume alimente È™i băuturi nesănătoase;
  • Copiii încep să creadă că hrana rapidă, îngheÈ›ată È™i băuturile carbogazoase sunt bune;
  • PărinÈ›ii devin victime ale consumului, deoarece copiii insistă să le cumpere ceva ce au văzut la televizor, chiar dacă acel produs nu reprezintă o necesitate. [6]


Mii de anunÈ›uri TV legate de alimente pe care copiii le văd în fiecare an sunt în primul rând pentru alimente È™i băuturi cu conÈ›inut scăzut de calorii ÅŸi nutrienÈ›i, potrivit unei revizuiri cuprinzătoare a probelor de către Institutul de Medicină (OIM).
Marketingul produselor alimentare influenÈ›ează preferinÈ›ele alimentare È™i cererile de cumpărare pentru copii, iar comercianÈ›ii se bazează pe această „putere” pentru a influenÈ›a ceea ce părinÈ›ii cumpără.

  • Mâncăruri, băuturi È™i restaurante de marcă sunt adesea prezentate în emisiuni TV È™i filme (termenul pentru industria de anunÈ›uri pentru aceasta este „plasarea produselor”), iar aceste destinaÈ›ii de plasare a produselor sunt copleÈ™itoare pentru alimentele nesănătoase;
  • Studiile de laborator constată că anunÈ›urile pentru alimentele TV influenÈ›ează consumul. Într-un experiment, de exemplu, copiii care au vizionat desene animate cu reclame alimentare au mâncat cu 45% mai multe alimente în timpul vizionării decât copiii care au vizionat desene animate cu publicitate nealimentară. [7]


Recomandări

  • LimitaÈ›i timpul pe care copiii îl petrec în vizionarea diverselor programe TV la cel mult 1 până la 2 ore pe zi;
  • ÎndepărtaÈ›i televizoarele din camerele copiilor;
  • DescurajaÈ›i vizionarea televiziunii pentru copiii mai mici de 2 ani È™i încurajaÈ›i mai multe activități interactive, cum ar fi comunicarea, jocul, cântatul È™i cititul împreună;
  • MonitorizaÈ›i emisiunile pe care le vizionează copiii È™i adolescenÈ›ii; majoritatea programelor ar trebui să fie informative, educaÈ›ionale È™i nonviolente;
  • VizualizaÈ›i programele de televiziune împreună cu copiii È™i discutaÈ›i conÈ›inutul;
  • SetaÈ›i o limită săptămânală de vizionare; la începutul săptămânii, selectaÈ›i programele de televiziune pe care le aprobaÈ›i;
  • DeconectaÈ›i televizorul în anumite momente, cum ar fi orele de masă È™i orele de dormit;
  • AmintiÈ›i-vă că copiii învață din ceea ce fac părinÈ›ii: dacă petreceÅ£i mult timp în faÅ£a televizorului, este posibil ca cei mai mici să copieze acelaÅŸi comportament;
  • PărinÈ›ii ar trebui să elaboreze împreună cu copiii lor un orar cu privire la timpul petrecut în faÅ£a televizorului;
  • DiscutaÈ›i cu copilul dvs. ce este real È™i ce se face în televiziune. ExplicaÈ›i modul în care televizorul foloseÈ™te actori de cascadorie, zoom-uri, animaÈ›ii pentru a crea fantezie. [2, 5]


Medicii care doresc să se implice în comunitățile lor pot lua în considerare următoarele:

  • OferiÈ›i părinÈ›ilor resurse È™i informaÈ›ii pentru a promova programele de conÈ™tientizare a mass-media în comunitățile È™i È™colile lor;
  • Sprijinirea eforturilor de eliminare a publicității pe canale de televiziune;
  • LuaÈ›i în considerare acceptarea invitaÈ›iilor de a vorbi în grupurile părinteÈ™ti, consiliile È™colare È™i alte organizaÈ›ii cu privire la impactul mass-mediei asupra copiilor È™i tinerilor;
  • Sprijinirea cercetărilor ulterioare privind impactul mass-mediei asupra bunăstării mintale È™i fizice a copiilor È™i adolescenÈ›ilor. [2]


Concluzii

  • În viaÅ£a celor mici televizorul ar trebui să ocupe un loc insignifiant ÅŸi mai degrabă să îÅŸi trăiască copilăria dezvoltându-se armonios practicând diverse sporturi, implicându-se în jocuri strategice menite să îi dezvolte pe plan intelectual, observând ÅŸi descoperind lumea cu proprii ochiÅŸori ÅŸi nu din faÅ£a ecranului.
  • Un rol important îl reprezintă părinÅ£ii ce pot comunica cu copiii lor, oferindu-le atenÅ£ie, de asemenea, informându-i cu privire la avantajele ÅŸi dezavantajele televiziunii.
  • Televizorul reprezintă un mijloc prin care copiii pot absorbi informaÅ£ii care îi ajută în diverse circumstanÅ£e, secretul fiind echilibrul.

Data actualizare: 20-11-2018 | creare: 20-11-2018 | Vizite: 4860
Bibliografie
1. Kids Health, link: https://kidshealth.org/en/parents/tv-affects-child.html
2. The Harmful Effects of Watching Television for Children, link: https://doctor.ndtv.com/children/the-harmful-effects-of-watching-television-for-children-1698154
3. Impact of media use on children and youth, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2792691/
4. Television link to behaviour problems in young children, link: https://www.telegraph.co.uk/news/health/children/9952564/Television-link-to-behaviour-problems-in-young-children.html
5. The effects of television on child health: implications and recommendations, link: https://adc.bmj.com/content/83/4/289
6. 12 Good And Bad Effects Of Television On Children, link: https://www.momjunction.com/articles/good-bad-effects-television-children_0074078/#gref
7. Obesity Prevention Source, link: https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/television-and-sedentary-behavior-and-obesity/
8. Social aspects of television, link: https://en.wikipedia.org/wiki/Social_aspects_of_television
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poÈ›i să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice È™i diabetul la copii
  • Studiu privind efectele prezenÈ›ei televizorului sau a computerului în camera copilului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum