Uitatul la televizor cel puțin trei ore pe zi dublează riscul de moarte prematură la adulți

©

Autor: Redacția ROmedic

Uitatul la televizor cel puțin trei ore pe zi dublează riscul de moarte prematură la adulți

Uitatul la televizor este cea mai frecventă activitate sedentară în care se implică oamenii. Această tendință tinde să crească în ultimul timp, deși studiile trag un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl are asupra sănătății.

În 2014 a fost publicat un studiu longitudinal, realizat pe o durată de aproximativ 8 ani, care a indicat o asociere între timpul petrecut în fața micului ecran și mortalitatea prematură la adulți. Studiul, realizat de o echipă de cercetători din Pamplona (Spania) și publicat în Journal of the American Heart Association Report, a fost realizat pe un număr de 13 284 de participanți, cu media de vârstă de 37 de ani.

Au fost vizate trei dintre cele mai frecvente comportamente sedentare la ora actuală: privitul la televizor, timpul petrecut în fața calculatorului și condusul, fiind estimat timpul zilnic acordat de respondenți acestor activități.

Pe durata celor 8 ani cât s-a derulat studiul, 97 de morți au fost înregistrate (19 având cauze cardiovasculare, 46 provocate de cancer și 32 din alte cauze). Raportând aceste cifre la timpul petrecut la televizor, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care se uitau la televizor cel puțin trei ore pe zi aveau un risc dublu de moarte prematură, indiferent de cauză, comparativ cu cei care acordau cel mult o oră televizorului.

În schimb nu a fost identificată nicio legătură semnificativă între condus, respectiv timpul petrecut la calculator și moartea prematură. Studii viitoare sunt necesare pentru a explica acest aspect.

Contracararea efectului negativ al sedentarismului este necesară. Limitarea timpului petrecut la televizor la maxim două ore pe zi și implicarea în cât mai multe activități fizice pot fi de un real folos pentru starea noastră de sănătate.

 

Sursa: American Heart Association


Data actualizare: 18-09-2014 | creare: 29-08-2014 | Vizite: 2018
Bibliografie
Watching too much TV may increase risk of early death in adults, link: https://newsroom.heart.org/news/watching-too-much-tv-may-increase-risk-of-early-death-in-adults
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poți să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice și diabetul la copii
  • Studiu privind efectele prezenței televizorului sau a computerului în camera copilului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum