Efectele benefice ale vitaminelor C și E în prevenirea procesului de îmbătrânire

Efectele benefice ale vitaminelor C și E în prevenirea procesului de îmbătrânire

©

Autor:

Efectele benefice ale vitaminelor C și E în prevenirea procesului de îmbătrânire

Vitaminele reprezintă compuși organici esențiali pentru desfășurarea proceselor vitale.

Numeroase studii clinice È™i epidemiologice asociază procesul de îmbătrânire cu un aport redus de vitamine cu proprietăți antioxidante. De asemenea, a fost observat faptul că persoanele cu o dietă bogată în compuÈ™i vitaminici antioxidanÈ›i prezintă, în general, un risc mai scăzut de boli cronice majore, comparativ cu persoanele a căror dietă este deficitară în aceÈ™ti nutrienÈ›i.

În organismul uman, efecte antioxidante majore au fost identificate pentru vitaminele C È™i E.

Efectele benefice ale vitaminei C în prevenirea procesului de îmbătrânire

Vitamina C, cunoscută È™i sub denumirea de acid ascorbic, reprezintă un nutrient esenÈ›ial organismului uman, întrucât acesta nu este capabil să o sintetizeze. Acest compus este întâlnit în concentraÈ›ii semnificative la nivel hepatic È™i sanguin, dar È™i la nivelul:

  • glandelor suprarenale;
  • ovarelor;
  • creierului;
  • splinei;
  • globilor oculari.


Această vitamină hidrosolubilă îndeplineÈ™te numeroase funcÈ›ii la nivelul organismului, fiind implicată în:

  • reacÈ›iile de hidroxilare necesare sintezei de colagen È™i carnitină;
  • procesul de absorbÈ›ie a fierului;
  • eliminarea radicalilor liberi oxidanÈ›i È™i a speciilor reactive de oxigen din sistemele biologice (este un puternic agent reducător). (1, 2)


Radicalii liberi sau speciile reactive de oxigen reprezintă compuși cu reactivitate crescută, care pot interacționa cu diferite structuri sau țesuturi ale organismului. Acest proces determină modificări funcționale responsabile de apariția stărilor patologice.

Câteva exemple de specii reactive de oxigen sunt reprezentate de:

  • radicalul hidroxil;
  • peroxidul de hidrogen;
  • oxigenul singlet.

Alimente bogate în vitamina C:

  • Citrice
  • MăceÈ™e
  • Broccoli
  • Cătină
  • Coacăze
  • Kiwi
  • Ardei iute. (3)

Mecanism de acțiune:

Toate funcțiile fiziologice și biochimice cunoscute ale vitaminei C se datorează statutului său de donor de electroni.

  • 1. Acidul ascorbic donează doi electroni de la nivelul unei duble legături È™i astfel, împiedică oxidarea altor compuÈ™i;
  • 2. În urma acestui transfer, compusul vitaminic suferă un proces de oxidare;
  • 3. Cei doi electroni sunt cedaÈ›i secvenÈ›ial, astfel că în decursul acestei reacÈ›ii se formează compuÈ™i intermediari;
  • 4. Specia chimică formată după pierderea primului electron poartă denumirea de acid semidihidroascorbic (radicalul ascorbil) È™i reprezintă un radical liber (dar este relativ stabil È™i nu prezintă efecte dăunătoare). Acest proces poartă denumirea de cicatrizare sau stingere a radicalilor liberi.
  • 5. După pierderea celui de-al doilea electron, compusul format este acidul dehidroascorbic.
  • 6. Odată formaÈ›i, radicalul ascorbil È™i acidul dehidroascorbic pot fi reduÈ™i înapoi la acid ascorbic. Însă, la om tot acidul ascorbic care este oxidat nu mai poate fi recuperat, motiv pentru care este necesar un aport alimentar regulat de vitamina C.

Funcția antioxidantă directă:

Numeroase studii au demonstrat capacitatea de interacÈ›iune a acidului ascorbic cu diferite specii reactive de oxigen, rezultate în urma proceselor metabolice. Astfel, vitamina C s-a dovedit a fi o „capcană” foarte eficientă pentru anionul superoxid, oxigenul singlet, ionul hidroperoxid.

Funcție antioxidantă indirectă:

În acelaÈ™i timp, ascorbatul pare să fie È™i un agent protector veritabil al membranelor celulare împotriva peroxidării lipidice, prin conservarea capacității antioxidante a vitaminei E. În urma unor studii efectuate în acest sens s-au obÈ›inut următoarele constatări:

  • o reducere de 13% a peroxizilor lipidici serici la o populaÈ›ie vârstnică, după administrarea a 400 mg/zi de acid ascorbic timp de un an;
  • cobaii expuÈ™i la tetraclorură de carbon au evidenÈ›iat o scădere a exhalării de etan, atunci când subiecÈ›ii au fost alimentaÈ›i cu un nivel ridicat de acid ascorbic;
  • peroxidarea lipidelor din ficat, cauzată de administrarea de compuÈ™i policloruraÈ›i bifenilici, a fost suprimată la cobai, concomitent cu suplimentarea vitaminei C în dietă;
  • vitamina C poate, în organismele vii, să regenereze tocoferolul prin reducerea radicalului α-tocoferoxil (rezultat în urma captării de către vitamina E a unui radical peroxid);
  • o scădere a nivelului de vitamina E în ficat, plămâni È™i glande suprarenale în urma unei diete cu deficit de vitamina C. (1, 2, 3, 4, 5)


Prin urmare, în organismele vii, acidul ascorbic prezintă atât funcÈ›ie antioxidantă directă, prin captarea radicalilor peroxidici solubili în apă, cât È™i o funcÈ›ie antioxidantă indirectă, prin regenerarea vitaminei E. Cel din urmă mecanism prezintă o importanță deosebită, întrucât este generat radicalul ascorbat mai puÈ›in reactiv, care nu atacă È™i nu degradează lipidele È™i proteinele de la nivel membranar.

Beneficiile vitaminei C:

Datorită capacității sale de a neutraliza speciile reactive de oxigen, vitamina C:
  • Previne îmbătrânirea prematură a tegumentului;
  • Previne apariÈ›ia afecÈ›iunilor cardiovasculare;
  • Participă la buna funcÈ›ionare a sistemului imunitar;
  • Reduce riscul de cataractă;
  • Previne apariÈ›ia afecÈ›iunilor neurodegenerative (boala Parkinson, boala Alzheimer);
  • Controlează nivelul de lipoproteine cu densitate scăzută (colesterol rău).


Efectele benefice ale vitaminei E în prevenirea procesului de îmbătrânire

Vitamina E reprezintă un compus organic liposolubil, întâlnit la nivelul membranelor celulare È™i în lipoproteinele circulante. Este un derivat al tocolului, motiv pentru care mai poartă denumirea de tocoferol. Vitamina E este sintetizată exclusiv în organismele vegetale È™i astfel reprezintă un nutrient dietetic esenÈ›ial pentru animale È™i oameni.

Alimente care conțin vitamina E:

  • Germenii de grâu
  • Legume verzi
  • Uleiuri din surse vegetale
  • Avocado
  • Ardei
  • RoÈ™ii
  • Nuci
  • Alune
  • Mango
  • Kiwi
  • Cereale integrale
  • Ficat
  • Ouă


În ceea ce priveÈ™te activitatea antioxidantă, vitamina E protejează organismul împotriva daunelor oxidative asociate procesului de îmbătrânire datorită:

  • capacității sale de a interacÈ›iona în mod direct cu o varietate de radicali liberi de oxigen. Această funcÈ›ie este puternic susÈ›inută de regenerarea promovată de vitamina C;
  • rolului său în prevenirea aterosclerozei, prin inhibarea modificărilor oxidative ale lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL). (4)

Mecanism de acțiune:

Vitamina E este prezentă în majoritatea È›esuturilor È™i în principal în acele membrane cu cele mai mari concentraÈ›ii de acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i. Această distribuÈ›ie se datorează lungimii lanÈ›ului său lateral, ce îi oferă capacitatea de a forma o parte integrantă a membranei celulare astfel:

  • lanÈ›ul său lateral realizează o interacÈ›iune de tip lipid-lipid cu lanÈ›urile acizilor graÈ™i polinesaturaÈ›i;
  • grupările metil (-CH3) ale lanÈ›ului lateral al α-tocoferolului se încadrează în buzunarele create de dublele legături cis È™i pot facilita împachetarea moleculară în interiorul membranei, oferindu-i protecÈ›ie;
  • gruparea hidroxil a inelului cromanol È™i grupările polare ale fosfolipidelor se află la suprafaÈ›a membranei.


Prin această localizare, vitamina E ajută la menÈ›inerea integrității È™i permeabilității membranelor, controlând nespecific metabolismul È™i funcÈ›ionarea celulelor.

Astfel, formarea unui complex între vitamina E È™i acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i:

  • inhibă distrugerea oxidativă a membranei celulare;
  • reduce mobilitatea moleculară a lipidelor membranare.


AÈ™a cum am menÈ›ionat anterior, acidul ascorbic deÈ›ine un rol esenÈ›ial în regenerarea vitaminei E È™i astfel, în stimularea funcÈ›iei sale antioxidante. (1, 4, 5)

Beneficiile vitaminei E:

Datorită capacității sale de a neutraliza speciile reactive de oxigen, vitamina E:

  • Previne îmbătrânirea tegumentului;
  • Previne È™i încetineÈ™te instalarea afecÈ›iunilor neurodegenerative (boala Parkinson, boala Alzheimer);
  • Reduce riscul de boli cardiovasculare;
  • MenÈ›ine sănătatea ochilor.


Întrucât vitamina E este o vitamină liposolubilă, suplimentarea dietei cu aceasta se va face doar în urma unei carenÈ›e dovedite clinic. În caz contrar, vitamina E în exces va fi depozitată la nivel hepatic, având efecte extrem de toxice asupra organismului.

Data actualizare: 30-06-2024 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 996
Bibliografie
1. Vitamine și minerale – benefice sau dăunătoare?, Link: https://centerforinquiry.org/
2. Rolul antioxidant al vitaminei C, Link: https://doi.org/10.1016/S8755-9668(86)80021-7
3. Rolul vitaminelor în longevitate și prevenirea procesului de îmbătrânire, Link: 10.2147/ciia.2006.1.1.81
4. Efectele compușilor antioxidanți în prevenirea procesului de îmbătrânire, Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685276/
5. Efectul α-tocoferolului și al acidului ascorbic asupra nivelului seric de peroxizi lipidici la persoanele în vârstă, Link: https://doi.org/10.1159/000176802
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare È™i moarte prematură
  • Au fost identificate 6 substanÈ›e naturale care ar putea încetini îmbătrânirea
  • Consumul cronic de alcool inhibă absorbÈ›ia unor vitamine esenÈ›iale
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum