Efectele benefice ale vitaminelor C și E în prevenirea procesului de îmbătrânire
Vitaminele reprezintă compuși organici esențiali pentru desfășurarea proceselor vitale.
Numeroase studii clinice È™i epidemiologice asociază procesul de îmbătrânire cu un aport redus de vitamine cu proprietăți antioxidante. De asemenea, a fost observat faptul că persoanele cu o dietă bogată în compuÈ™i vitaminici antioxidanÈ›i prezintă, în general, un risc mai scăzut de boli cronice majore, comparativ cu persoanele a căror dietă este deficitară în aceÈ™ti nutrienÈ›i.
În organismul uman, efecte antioxidante majore au fost identificate pentru vitaminele C È™i E.
Efectele benefice ale vitaminei C în prevenirea procesului de îmbătrânire
Vitamina C, cunoscută È™i sub denumirea de acid ascorbic, reprezintă un nutrient esenÈ›ial organismului uman, întrucât acesta nu este capabil să o sintetizeze. Acest compus este întâlnit în concentraÈ›ii semnificative la nivel hepatic È™i sanguin, dar È™i la nivelul:
- glandelor suprarenale;
- ovarelor;
- creierului;
- splinei;
- globilor oculari.
Această vitamină hidrosolubilă îndeplineÈ™te numeroase funcÈ›ii la nivelul organismului, fiind implicată în:
- reacțiile de hidroxilare necesare sintezei de colagen și carnitină;
- procesul de absorbție a fierului;
- eliminarea radicalilor liberi oxidanți și a speciilor reactive de oxigen din sistemele biologice (este un puternic agent reducător). (1, 2)
Radicalii liberi sau speciile reactive de oxigen reprezintă compuși cu reactivitate crescută, care pot interacționa cu diferite structuri sau țesuturi ale organismului. Acest proces determină modificări funcționale responsabile de apariția stărilor patologice.
Câteva exemple de specii reactive de oxigen sunt reprezentate de:
- radicalul hidroxil;
- peroxidul de hidrogen;
- oxigenul singlet.
Alimente bogate în vitamina C:
- Citrice
- Măceșe
- Broccoli
- Cătină
- Coacăze
- Kiwi
- Ardei iute. (3)
Mecanism de acțiune:
Toate funcțiile fiziologice și biochimice cunoscute ale vitaminei C se datorează statutului său de donor de electroni.
- 1. Acidul ascorbic donează doi electroni de la nivelul unei duble legături È™i astfel, împiedică oxidarea altor compuÈ™i;
- 2. În urma acestui transfer, compusul vitaminic suferă un proces de oxidare;
- 3. Cei doi electroni sunt cedaÈ›i secvenÈ›ial, astfel că în decursul acestei reacÈ›ii se formează compuÈ™i intermediari;
- 4. Specia chimică formată după pierderea primului electron poartă denumirea de acid semidihidroascorbic (radicalul ascorbil) și reprezintă un radical liber (dar este relativ stabil și nu prezintă efecte dăunătoare). Acest proces poartă denumirea de cicatrizare sau stingere a radicalilor liberi.
- 5. După pierderea celui de-al doilea electron, compusul format este acidul dehidroascorbic.
- 6. Odată formaÈ›i, radicalul ascorbil È™i acidul dehidroascorbic pot fi reduÈ™i înapoi la acid ascorbic. Însă, la om tot acidul ascorbic care este oxidat nu mai poate fi recuperat, motiv pentru care este necesar un aport alimentar regulat de vitamina C.
Funcția antioxidantă directă:
Numeroase studii au demonstrat capacitatea de interacÈ›iune a acidului ascorbic cu diferite specii reactive de oxigen, rezultate în urma proceselor metabolice. Astfel, vitamina C s-a dovedit a fi o „capcană” foarte eficientă pentru anionul superoxid, oxigenul singlet, ionul hidroperoxid.
Funcție antioxidantă indirectă:
În acelaÈ™i timp, ascorbatul pare să fie È™i un agent protector veritabil al membranelor celulare împotriva peroxidării lipidice, prin conservarea capacității antioxidante a vitaminei E. În urma unor studii efectuate în acest sens s-au obÈ›inut următoarele constatări:
- o reducere de 13% a peroxizilor lipidici serici la o populaÈ›ie vârstnică, după administrarea a 400 mg/zi de acid ascorbic timp de un an;
- cobaii expuÈ™i la tetraclorură de carbon au evidenÈ›iat o scădere a exhalării de etan, atunci când subiecÈ›ii au fost alimentaÈ›i cu un nivel ridicat de acid ascorbic;
- peroxidarea lipidelor din ficat, cauzată de administrarea de compuÈ™i policloruraÈ›i bifenilici, a fost suprimată la cobai, concomitent cu suplimentarea vitaminei C în dietă;
- vitamina C poate, în organismele vii, să regenereze tocoferolul prin reducerea radicalului α-tocoferoxil (rezultat în urma captării de către vitamina E a unui radical peroxid);
- o scădere a nivelului de vitamina E în ficat, plămâni È™i glande suprarenale în urma unei diete cu deficit de vitamina C. (1, 2, 3, 4, 5)
Prin urmare, în organismele vii, acidul ascorbic prezintă atât funcÈ›ie antioxidantă directă, prin captarea radicalilor peroxidici solubili în apă, cât È™i o funcÈ›ie antioxidantă indirectă, prin regenerarea vitaminei E. Cel din urmă mecanism prezintă o importanță deosebită, întrucât este generat radicalul ascorbat mai puÈ›in reactiv, care nu atacă È™i nu degradează lipidele È™i proteinele de la nivel membranar.
Beneficiile vitaminei C:
Datorită capacității sale de a neutraliza speciile reactive de oxigen, vitamina C:- Previne îmbătrânirea prematură a tegumentului;
- Previne apariția afecțiunilor cardiovasculare;
- Participă la buna funcționare a sistemului imunitar;
- Reduce riscul de cataractă;
- Previne apariția afecțiunilor neurodegenerative (boala Parkinson, boala Alzheimer);
- Controlează nivelul de lipoproteine cu densitate scăzută ( „colesterol rău”).
Efectele benefice ale vitaminei E în prevenirea procesului de îmbătrânire
Vitamina E reprezintă un compus organic liposolubil, întâlnit la nivelul membranelor celulare È™i în lipoproteinele circulante. Este un derivat al tocolului, motiv pentru care mai poartă denumirea de tocoferol. Vitamina E este sintetizată exclusiv în organismele vegetale È™i astfel reprezintă un nutrient dietetic esenÈ›ial pentru animale È™i oameni.
Alimente care conțin vitamina E:
- Germenii de grâu
- Legume verzi
- Uleiuri din surse vegetale
- Avocado
- Ardei
- Roșii
- Nuci
- Alune
- Mango
- Kiwi
- Cereale integrale
- Ficat
- Ouă
În ceea ce priveÈ™te activitatea antioxidantă, vitamina E protejează organismul împotriva daunelor oxidative asociate procesului de îmbătrânire datorită:
- capacității sale de a interacÈ›iona în mod direct cu o varietate de radicali liberi de oxigen. Această funcÈ›ie este puternic susÈ›inută de regenerarea promovată de vitamina C;
- rolului său în prevenirea aterosclerozei, prin inhibarea modificărilor oxidative ale lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL). (4)
Mecanism de acțiune:
Vitamina E este prezentă în majoritatea È›esuturilor È™i în principal în acele membrane cu cele mai mari concentraÈ›ii de acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i. Această distribuÈ›ie se datorează lungimii lanÈ›ului său lateral, ce îi oferă capacitatea de a forma o parte integrantă a membranei celulare astfel:
- lanțul său lateral realizează o interacțiune de tip lipid-lipid cu lanțurile acizilor grași polinesaturați;
- grupările metil (-CH3) ale lanÈ›ului lateral al α-tocoferolului se încadrează în buzunarele create de dublele legături cis È™i pot facilita împachetarea moleculară în interiorul membranei, oferindu-i protecÈ›ie;
- gruparea hidroxil a inelului cromanol și grupările polare ale fosfolipidelor se află la suprafața membranei.
Prin această localizare, vitamina E ajută la menÈ›inerea integrității È™i permeabilității membranelor, controlând nespecific metabolismul È™i funcÈ›ionarea celulelor.
Astfel, formarea unui complex între vitamina E È™i acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i:
- inhibă distrugerea oxidativă a membranei celulare;
- reduce mobilitatea moleculară a lipidelor membranare.
AÈ™a cum am menÈ›ionat anterior, acidul ascorbic deÈ›ine un rol esenÈ›ial în regenerarea vitaminei E È™i astfel, în stimularea funcÈ›iei sale antioxidante. (1, 4, 5)
Beneficiile vitaminei E:
Datorită capacității sale de a neutraliza speciile reactive de oxigen, vitamina E:
- Previne îmbătrânirea tegumentului;
- Previne È™i încetineÈ™te instalarea afecÈ›iunilor neurodegenerative (boala Parkinson, boala Alzheimer);
- Reduce riscul de boli cardiovasculare;
- Menține sănătatea ochilor.
2. Rolul antioxidant al vitaminei C, Link: https://doi.org/10.1016/S8755-9668(86)80021-7
3. Rolul vitaminelor în longevitate și prevenirea procesului de îmbătrânire, Link: 10.2147/ciia.2006.1.1.81
4. Efectele compușilor antioxidanți în prevenirea procesului de îmbătrânire, Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685276/
5. Efectul α-tocoferolului și al acidului ascorbic asupra nivelului seric de peroxizi lipidici la persoanele în vârstă, Link: https://doi.org/10.1159/000176802
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Scorbut - deficienta vitaminei C
- Gingivita in scorbut
- Carența de vitamina C
- Carența de vitamină E
- Rolul antioxidantilor in cancer
- Dieta pentru o piele sănătoasă
- Vitamina C - Acid ascorbic
- Vitamina E - Tocoferol
- Vitamina C in timpul sarcinii
- Antioxidanții
- Beneficiile consumului de ananas
- Polifenolii din alimentație
- Ridurile de la ochiul drept sunt destul de vizibile (par de vreo 40 ani)
- Medicina anti-aging sau cum sa intineresti cu ajutorul hgh
- Anticonceptionale yaz si crema cu vitamina E
- Antioxidantii elimina apoptoza (autodistrugerea) celulelor maligne
- Fierul si vitamina c scad efectul anticonceptionalelor????