Să înțelegem rinoreea și congestia nazală

©

Autor:

Să înțelegem rinoreea și congestia nazală

Rinoreea reprezintă o scurgere a excesului de fluid din nas. Acest fluid este, de fapt, mucusul, care poate avea o consistență mai mult sau mai puțin vâscoasă, poate fi limpede sau opac, iar scurgerea poate fi intermitentă sau constantă [1].

Mucusul prezent la nivelul cavității nazale are un scop bine definit. El oferă protecție împotriva bacteriilor, precum și a altor microorganisme. Reprezintă astfel o barieră, împiedicând corpurile străine să pătrundă în plămâni. În cazul alergiilor sau al răcelilor mucusul poate curge atât din nas (rinoreea), cât și pe gât [1, 3].

Congestia nazală sau „nasul înfundat”, pe de altă parte, este adesea un simptom al altei afecțiuni, cum ar fi o infecție a sinusurilor. Aceasta apare atunci când țesuturile nazale și cele adiacente, dar și vasele de sânge, se umflă cu excesul de fluid, determinând apariția senzașiei de „înfundare”. Concestia nazală poate fi însoțită sau nu de rinoree [4, 5].

Cauze

În mod normal, nasul și sinusurile produc mucus, care mențin cavitatea nazală umedă și care este reabsorbit în gât. Există, însă, multe cauze care pot duce la apariția rinoreei sau a congestiei nazale, printre care se numără:

  • răceala și gripa-mucusul format în aceste situații poate umple cavitatea nazală și poate provoca o obstrucție nazală temporală [1];
  • alergiile-mucusul este format în exces în cazul alergiilor, pentru a împiedica alergeni precum praful, polenul, părul de animale sau iarba, să pătrundă în organism, ducând astfel la apariția reacțiilor alergice [3, 5];
  • infecții are sinusurilor-sinusurile se pot umple cu mucus infectat, rezultând astfel o infecție a acestora, condiție numită sinuzită. Mucusul asociat cu această afecțiune are, de obicei, o consistență mai vâscoasă și o culoare galbenă sau verzuie [1, 3];
  • deviație de sept nazal-cele două părți ale cavității nazale sunt despărțite printr-un perete numit sept nazal. Uneori, acesta poate fi deviat mai mult spre una dintre cavități, ducând astfel la o ostrucție a ei. Deviația de sept poate apărea la naștere sau în tipul vieții, în urma unor traume [1];
  • alte cauze-varicela, plânsul, vremea rece, fumul de țigară, dependența de droguri, aerul uscat, expunerea la substanțe chimice iritante [3, 4].
  • sarcină-congestia nazală poate apărea uneori și în timpul sarcinii, de obicei la finalul primului trimestru, fiind cauzată de fluctuațiile hormonale și aportul crescut de sânge, specifice acestei perioade. Aceste modificări pot afecta membranele nazale, ducând la inflamarea, uscarea sau sângerarea lor [4].


Tratament și măsuri de prevenție

Tratamentul acestor afecțiuni depinde de cauza principală care stă la baza lor. În multe dintre cazuri, rinoreea și congestia nazală pot fi tratate cu succes acasă, cu remedii simple. Însă, uneori este nevoie de intervenția personalului specializat [3].

Dacă răceala sau gripa reprezintă principala cauză a rinoreei și congestiei nazale, opțiunile de tratament pot fi limitate. În majoritatea cazurilor, organismul se va recupera singur, cu ajutorul odihnei și a administrării lichidelor. Dacă simptomele gripei sunt severe, medicul poate recomanda administrarea medicamentelor antivirale, cu ajutorul cărora timpul de videcare se poate scurta [3].

Remedii acasă

Pentru ameliorarea simptomelor celor două afecțiuni, se recomandă [2, 3, 6]:

  • suflarea ușoară a nasului;
  • evitarea alergenilor cunoscuți;
  • evitarea factorilor iritanți obișnuiți, precum: fumul de țigară, modificările bruște ale umidității;
  • consumul de lichide;
  • utilizarea unui spray nazal salin (nu mai mult de trei zile la rând, fără recomandarea medicului);
  • inhalarea aburului dintr-un castron cu apă fierbinte;
  • băile calde;
  • folosirea unui umidificator pentru aer.

Antihistaminicele

Sunt medicamente care au capacitatea de a preveni și trata simptomele reacțiilor alergice. Acestea se administrează în special la recomandarea medicilor. Este indicat să nu administăm acest tip de medicamente fără recomanarea specialiștilor, mai ales dacă am luat deja somnifere sau sedative [3].

Medicamente

Antibioticele pot fi eficiente în tratarea rinoreei și a congestiei nazale dacă la baza acestora stă o infecție bacteriană. Însă acest tip de medicamente se administrează doar la recomandarea medicului specialist! [6]

Prevenirea apariției rinoreei și a congestiei nazale

Rinoreea și congestia nazală nu pot fi prevenite întotdeauna, însă pot fi luate anumite măsuri astfel încât riscurile de apariție a afecțiunilor care stau la baza lor să fie diminuate. Printre aceste măsuri se numără [3]:

  • spălarea regulată a mâinilor, astfel încât să se țină la distanță bacteriile;
  • folosirea șervețelelor la strănut sau tuse;
  • spălarea mâinilor după suflarea nasului.


În cazul existenței alergiilor, este importantă evitarea alergenilor. Astfel se pot evita simptomele reacțiilor alergice, printre care și rinoreea. Evitarea fumului de țigări, precum și a altor elemente iritante contribuie la prevenirea iritării și inflamării mucoasei nazale [3].

Concluzii

Rinoreea și congestia nazală sunt două afecțiuni cu afecțiuni cu manifestări diferite, care au, însă, cauze asemănătoare, putând fi tratate în moduri similare.


Data actualizare: 29-03-2021 | creare: 29-03-2021 | Vizite: 1767
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îmi curge apă din nas
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum