Expunerea la razele UV poate proteja adulții tineri și copiii împotriva sclerozei multiple

©

Autor:

Expunerea la razele UV poate proteja adulții tineri și copiii împotriva sclerozei multiple
Locuirea în regiuni însorite și petrecerea timpului în aer liber poate reduce riscul de a dezvolta scleroză multiplă (SM), arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din California - San Francisco (UCSF) la care au participat copii și adulți tineri. Studiul confirmă lucrările anterioare ale altor cercetători, care au demonstrat o asociere între expunerea crescută la ultraviolete în copilărie și șansele mai mici de SM la adulți.
Studiul a inclus 332 de participanți cu vârsta cuprinsă între 3 și 22 de ani, care au avut scleroză multiplă timp de șapte luni în medie. Locațiile și cantitatea de expunere la soare au fost corelate în funcție de vârstă și sex cu 534 de participanți fără scleroză multiplă.

În chestionarele completate de participanții cu SM sau de părinții lor, 19% au declarat că au petrecut mai puțin de 30 de minute zilnic în aer liber în timpul verii anterioare, comparativ cu 6% dintre cei care nu au avut SM. Când cercetătorii s-au ajustat pentru riscurile de SM, cum ar fi fumatul și sexul feminin, au descoperit că participanții care au petrecut în medie 30 de minute până la o oră pe zi în aer liber au avut o șansă cu 52% mai mică de SM, comparativ cu cei care au petrecut în medie mai puțin de 30 de minute în aer liber zilnic.

„Se știe că expunerea la soare crește nivelul de vitamina D. De asemenea, stimulează celulele imunitare din piele care au un rol protector împotriva unor boli precum scleroza multiplă. Vitamina D poate modifica, de asemenea, funcția biologică a celulelor imunitare și, ca atare, joacă un rol în protejarea împotriva bolilor autoimune”, a declarat co-autorul principal Emmanuelle Waubant, profesor în Departamentul de Neurologie de la UCSF.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o asociere cu intensitatea luminii solare și au estimat că locuitorii din Florida ar avea cu 21% mai puține șanse decât locuitorii din New York de a avea SM. Ei au remarcat că expunerea la soare era „dependentă de doză”. Astfel, cu cât expunerea era mai lungă, cu atât riscul era mai mic. În plus, chiar și expunerea în primul an de viață părea să protejeze împotriva SM. Studiul mai arată că utilizarea protecției solare nu pare să diminueze efectele terapeutice ale luminii solare.

sursa: Science Daily
foto: University of California San Francisco

Data actualizare: 10-12-2021 | creare: 10-12-2021 | Vizite: 338
Bibliografie
Sunshine may shield children, young adults from MS, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211208161146.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de echilibru ar putea ajuta persoanele cu scleroză multiplă
  • Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
  • De ce pacienții cu scleroză multiplă dezvoltă dizabilități
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum