Consumul de alcool în timpul sarcinii modifică structura cerebrală a nou-născutului

©

Autor:

Consumul de alcool în timpul sarcinii modifică structura cerebrală a nou-născutului
Potrivit unui studiu, consumul de alcool pe parcursul sarcinii, chiar și în cantități mici până la moderate, poate altera structura cerebrală a nou-născutului, întârziind dezvoltarea normală a creierului. Această întârziere în maturarea creierului se poate datora întârzierii etapei de mielinizare și a formării girilor cerebrali la nivelul lobilor frontali și occipitali. Procesul de mielinizare este esențial în buna funcționarea a creierului și a sistemului nervos. Rolul mielinei este de protecție a neuronilor, precum și de transmitere mai rapidă a informației.
Descoperirea a fost făcută pe baza datelor obținute cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare (RMN) fetale.
RMN-ul fetal reprezintă o investigație sigură care permite vizualizarea cu acuratețe a creierului fătului.

Aportul de alcool în timpul sarcinii poate expune fătul la tulburări din spectrul alcoolismului fetal. Acestea includ tulburări de învățare, comportament și limbaj.

Cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare, cercetătorii au examinat structurile cerebrale a 24 de copii expuși la alcool în timpul vieții intrauterine. La momentul efectuării investigației imagistice, ei aveau între 22 și 36 săptămâni de gestație. Expunerea la alcool a fost determinată prin intermediul unor chestionare anonime livrate mamelor. Chestionarele utilizate au inclus Sistemul de de Monitorizare a Riscului în Sarcină (PRAMS – Pregnancy Risk Assessment Monitoring System) și Metoda de Screening T-ACE, care constă din 4 întrebări ce identifică riscul asociat consumului de alcool.

Conform rezultatelor, scorul de maturare totală fetală (fTMS – Fetal total maturation score) a înregistrat valori semnificativ mai scăzute la copiii expuși la alcool. La aceștia, sulcusul temporal superior (STS) drept apărea pe imaginile RMN ca fiind mai superficial, având o adâncime mai mică. Sulcusul temporal superior este implicat în percepția limbajului, gândirea socială și integrarea audiovizuală. Formarea STS are un impact semnificativ în dezvoltarea limbajului pe parcursul copilăriei.
Este important de menționat că aceste modificări cerebrale au fost înregistrate chiar și la fetușii expuși la cantități mici de alcool.

Dintre cele 24 de participante la studiu, 17 au afirmat un consum relativ rar de alcool, de mai puțin de un pahar pe săptămână. Totuși, cercetătorii au observat modificări cerebrale semnificative și la copiii acestor mame.
Din totalul de participante, 3 dintre ele au consumat 1-3 băuturi pe săptămână, 2 au consumat 4-6 băuturi pe săptămână iar una dintre ele peste 14 băuturi pe săptămână. De asemenea, 6 participante au afirmat cel puțin un moment de chef (binge drinking).

În concluzie, femeile gravide ar trebui să renunțe complet la alcool pe parcursul sarcinii. Chiar și cantitățile mici pot determina modificări structurale cerebrale, întârziind maturarea creierului copilului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-12-2022 | creare: 16-12-2022 | Vizite: 256
Bibliografie
Drinking during pregnancy changes baby's brain structure: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221122111554.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool în timpul sarcinii
  • Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
  • Consumul ocazional de alcool în sarcină crește riscul de diabet la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum