Expunerea tatălui la alcool înainte de concepție poate avea consecințe grave asupra sănătății fătului

©

Autor:

Expunerea tatălui la alcool înainte de concepție poate avea consecințe grave asupra sănătății fătului
Consumul de alcool înainte de concepție poate cauza defecte de creștere a creierului și feței la copiii născuți ulterior, conform unui nou studiu realizat de către cercetători de la Universitatea Texas A&M. Până acum, cercetările privind sindromul alcoolic fetal (FAS) se concentrau exclusiv pe expunerea maternă la alcool, însă studiul actual demonstrează că și expunerea paternă (a tatălui) poate avea consecințe negative asupra sănătății copilului.
Studiul, realizat de dr. Michael Golding și echipa sa de cercetători de la Universitatea Texas A&M, a implicat utilizarea unui model de șoarece pentru a examina efectele consumului de alcool asupra creșterii creierului, craniului și feței la puii de șoareci. Cercetătorii au descoperit că expunerea la alcool a bărbaților înainte de concepție poate cauza defecte de creștere a creierului și feței, asemănătoare cu cele observate în cazul sindromului alcoolic fetal.

„Am descoperit că expunerile bărbaților la alcool determină diferențe cranio-faciale semnificativ mai puternice decât expunerile materne. Atunci când șoarecii de sex masculin au fost expuși la alcool, am observat o schimbare profundă în organizarea feței la urmași”, a declarat dr. Michael Golding.

Studiul reprezintă un pas important în înțelegerea efectelor consumului de alcool asupra sănătății copilului, iar concluziile sale ar trebui să fie luate în considerare atât de către femeile însărcinate, cât și de către bărbații care planifică să devină părinți. Este important ca părinții să evite consumul de alcool înainte de concepție pentru a minimiza riscurile de sănătate ale copilului lor.

sursa: News Medical
foto: Getty Images. Texas A&M Today

Data actualizare: 19-04-2023 | creare: 19-04-2023 | Vizite: 180
Bibliografie
Male alcohol consumption before conception causes facial growth defects in offspring, link: https://www.news-medical.net/news/20230412/Male-alcohol-consumption-before-conception-causes-facial-growth-defects-in-offspring.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool în preajma concepției poate crește riscul de diabet al copilului
  • Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum