Factorii asociați cu succesul pierderii în greutate în dietele de slăbire

©

Autor:

Factorii asociați cu succesul pierderii în greutate în dietele de slăbire
Un studiu recent publicat în Cell Reports Medicine a explorat factorii care guvernează succesul intervențiilor de pierdere în greutate pe termen lung și scurt.

Mulți indivizi obezi încearcă să slăbească însă este dificil să își mențină pierderea în greutate, rapoartele arătând faptul că 30-50% din greutate este recâștigată într-un an. Acest lucru poate fi din cauza lipsei de aderență susținută la dieta care a cauzat pierderea în greutate. Obezitatea și hipernutriția pot cauza o inflamație bazală de grad scăzut ce poate duce la disfuncții metabolice care pot influența răspunsul unei persoane la intervențiile de pierdere în greutate.

Studiul și rezultatele

În acest studiu, cercetătorii au efectuat o analiză secundară utilizând date dintr-un studiu de intervenție alimentară de pierdere în greutate pentru a examina efectele factorilor alimentari și non-alimentari asupra pierderii în greutate.
Studiul privind interacțiunea factorilor cu succesul tratamentului (DIETFITS) a cuprins 609 persoane alocate aleatoriu la o dietă sănătoasă scăzută în grăsimi (HLF) sau la o dietă sănătoasă scăzută în carbohidrați (HLC) timp de un an.


Participanții au oferit date la început, la șase luni și la un an, când au fost colectate date privind aportul alimentar, markeri clinici, biomarkerele proteice, raportul respirator (rația respiratorie) și compoziția corporală.

Nu au existat diferențe în caloriile alimentare între grupurile HLC și HLF la punctele de timp specificate.

Cei mai mulți participanți au pierdut în greutate în prima jumătate de an, cu grupul HLC pierzând mai multă greutate în prima jumătate de an, dar și recâștigând mai mult în următoarea jumătate de an.

Din moment ce cele mai multe schimbări alimentare au fost evidente în prima jumătate de an, echipa a examinat impactul restricției alimentare în această perioadă (denumită intervenție pe termen scurt) prin determinarea restricției calorice și aderenței la dietă. Cercetătorii au observat că aderența la dietă a fost mai importantă decât restricția calorică în diferențierea celor două grupuri.

 

Nutrienții benefici scăderii în greutate

De asemenea, au identificat o serie de nutrienți asociați cu pierderea în greutate în grupurile HLF (24 nutrienți), HLC (38 nutrienți) și 18 nutrienți în ambele. În grupul HLC, vitaminele K și E și raportul vitamina C/fier au corelat cu o pierdere în greutate mai reușită.
Deoarece participanții HLC au redus carbohidrații dietetici, caloriile din grăsimi au crescut.
Un procent mai mare de acizi grași mono-nesaturați (MUFAs) față de acizii grași saturați (SFAs) a fost asociat cu o pierdere în greutate mai mare la participanții HLC.
În grupul HLF, carbohidrații neprocesați au corelat semnificativ cu pierderea în greutate.

Deși cei mai mulți participanți (399) au pierdut în greutate în prima jumătate de an, unii dintre aceștia (118) au continuat să piardă în greutate în următoarea jumătate de an (intervenție pe termen lung - grupul Wq1 ), în timp ce alții nu au făcut-o (grupul Wq3), deși participanții nu au diferențiat în aderența la dietă sau restricția calorică.

 

Proteine asociate cu pierderea în greutate

Este de remarcat faptul că mai mulți indivizi din grupul HLF au atins pierderea în greutate pe termen lung. Mai mult, proteomica tintită a fost realizată pentru a explora proteinele exprimate diferit între grupurile Wq1 și Wq3, concentrându-se pe mostrele inițiale pentru biomarkere care pot prezice succesul intervenției pe termen lung.


Au fost identificate mai multe proteine asociate cu pierderea în greutate. De exemplu, indivizii HLC au fost mai probabil să piardă mai multă greutate într-un an dacă au prezentat niveluri mai scăzute la bază ale familiei receptorului factorului de necroză tisulară, membru 13B (TNFRSF13B), dickkopf-related protein 1 (DKK1), alpha-L-iduronidase (IDUA) și interleukin (IL)-16.
Indivizii HLC cu niveluri mai ridicate ale acestor proteine au fost preponderent în grupul Wq1 (cu piedere în greutate și în a doua jumatate a anului), iar cei cu niveluri mai scăzute au fost preponderent în grupul Wq3.

Concluzie

Acest studiu sugerează că aderența la dietă și anumiți nutrienți sunt factori importanți asociați cu succesul intervențiilor de pierdere în greutate, iar prezența unor proteine specifice pot prezice succesul intervenției pe termen lung. Aceste descoperiri pot fi utilizate pentru a spori eficacitatea intervențiilor de pierdere în greutate prin identificarea și țintirea factorilor cheie care contribuie la succesul acestora.

Data actualizare: 20-01-2023 | creare: 20-01-2023 | Vizite: 331
Bibliografie
Li X, Perelman D, Leong AK, Fragiadakis G, Gardner CD, Snyder MP. (2022).
Distinct factors associated with short-term and long-term weight loss induced by low-fat or low-carbohydrate diet intervention.
Cell Reports Medicine.
https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(22)00434-7
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum