Lipsa de activitate fizică, asociată cu un risc mai mare de tromboză la femei

©

Autor:

Lipsa de activitate fizică, asociată cu un risc mai mare de tromboză la femei
Un studiu realizat în Austria sugerează că femeile sedentare au risc mai ridicat de tromboză, comparativ cu cele care au o activitate fizică moderată. Sedentarismul ar predispune la formarea cheagurilor de sânge care pot bloca vasele, oprind aportul de sânge la organe. Totuși, cercetătorii susțin că trombocitele își pot relua funcția normală cu ajutorul exercițiilor fizice (alergare timp de 40 de minute) pe o perioadă de 2 luni, de 3 ori pe săptămână.

Studiul a fost publicat în Medicine and Science în Sports and Exercise.

Bolile cardiovasculare, respectiv infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (AVC) sunt printre cele mai întâlnite cauze de deces în lume. Dezvoltându-se în timp, aceste boli sunt asociate cu anumiți factori de risc care acționează negativ asupra unor celule țintă. Activarea plachetară poate determina agregarea trombocitelor cu formarea unui tromb (cheag de sânge), ce împiedică fluxul sangvin. Mai mult, trombocitele activate sunt implicate și în procesele inflamatorii, iar activarea plachetară excesivă poate duce la deteriorarea funcției cardiovasculare și simptomatologia specifică.

Studiul sugerează că o activitate fizică moderată poate scădea riscul de tromboză și acest lucru într-un interval foarte scurt de timp. Odată activate, trombocitele eliberează mediatori care pot induce modificări vasculare aterosclerotice. Un stil de viață sedentar este corelat cu o activare plachetară crescută, fiind un factor de risc predispozant pentru ateroscleroză. Conform datelor epidemiologice, persoanele active au un risc cu 40% mai scăzut pentru evenimente cardiovasculare decât cele sedentare.

Rezultatele ar putea avea o importanță deosebită pentru prevenția trombozei.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 02-08-2019 | creare: 04-05-2016 | Vizite: 2239
Bibliografie
Physical inactivity increases risk of thrombosis, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-physical-inactivity-thrombosis.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tromboza - explicații
  • Riscul de tromboză
  •