Femeile cu uşoare probleme cognitive ajung să dezvolte demenţă mai repede decât bărbaţii

Data publicării: 23-07-2015

Femeile cu insuficienţă cognitivă uşoară, care pot fi semne timpurii ale bolii Alzheimer, evoluează de două ori mai repede spre demenţă decât bărbaţii cu probleme similare cum sunt pierderile de memorie, potrivit unui studiu publicat marţi, informează AFP.

Aceasta ar putea ajuta la explicarea faptului de ce femeile în vârstă sunt mult mai afectate de maladia Alzheimer decât bărbaţii, afirmă cercetătorii care şi-au prezentat concluziile la conferinţa asociaţiei internaţionale Alzheimer (AAIC) de la Washington.

Două treimi dintre americanii cu această boală sunt femei care au trecut de 60 de ani şi au de două ori mai multe şanse să dezvolte Alzheimer decât cancer de san, potrivit asociaţiei menţionate.

Un procent de 16% dintre femeile din SUA de peste 71 de ani suferă de maladia Alzheimer, comparativ cu 11% la bărbaţi, notează AFP.

Studiul a implicat 398 de participanţi, 141 de femei şi 257 de bărbaţi, mai ales septuagenari, care sufereau cu toţii de insuficienţă cognitivă uşoară.

Pe parcursul unei monitorizări de opt ani, statutul cognitiv al femeilor s-a deteriorat de două mai repede decât cel al bărbaţilor, conform testelor standard de măsurare a memoriei şi a altor capacităţi mentale, utilizate pentru studii clinice, a declarat dr. Murali Doraiswamy, profesor de psihiatrie la centrul medical al Universităţii Duke din Carolina de Nord, autorul principal al studiului.

"Aceste rezultate sugerează posibilitatea existenţei unor factori de risc genetic sau factori de mediu specifici celor două sexe care ar putea influenţa rata de degradare a abilităţilor cognitive", a explicat Katherine Amy Lin, cercetător la Universitatea Duke şi unul dintre co-autorii studiului.

Potrivit opiniei sale, identificarea acestor factori ar trebui să fie o prioritate pentru cercetarea viitoare.

Înţelegerea mecanismelor responsabile pentru aceste diferenţe de vulnerabilitate la Alzheimer între sexe ar putea duce la descoperirea de noi tratamente experimentale, au spus cercetătorii.

Potrivit acestora, aceste diferenţe pot rezulta din trăsăturile biologice individuale de la nivelul creierului.

"Nu am făcut suficiente cercetări pentru determinarea diferenţelor dintre cele două sexe care ar putea explica mai marea vulnerabilitate a femeilor la Alzheimer", a declarat Kristine Yaffe de la Universitatea California din San Francisco.

"Ştim că femeile sunt mai predispuse la depresie şi mai vulnerabile la stres, care sunt consideraţi ca factori de risc pentru această boală", a mai spus ea.

Totodată, Kristine Yaffe a opinat că declanşarea acestei maladii ar putea fi "o interacţiune complexă între factori genetici şi hormonali şi modul în care se dezvoltă creierul", mai notează AFP.

Sursa: Agerpres, 23-07-2015, Vizualizari 234
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.