Femeile sunt îndemnate să mănânce alimente bogate în potasiu pentru a-și îmbunătăți sănătatea cardiacă

©

Autor:

Femeile sunt îndemnate să mănânce alimente bogate în potasiu pentru a-și îmbunătăți sănătatea cardiacă
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Amsterdam arată că femeile care consumă alimente precum bananele, avocado și somon pot beneficia de o reducere a efectelor negative pe care sarea le are asupra stării de sănătate generală. Conform oamenilor de știință, fundamentul din spatele acestui sfat este dat de faptul că evitarea consumului de sodiu este dificilă în condițiile în care majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt procesate, iar potasiul induce creșterea excreția sodiului din organism.
Liffert Vogt, profesor la universitatea olandeză și autor principal al studiului, afirmă că riscurile la care sunt expuse persoanele care consumă cantități crescute de sodiu sunt bine cunoscute, printre acestea numărându-se hipertensiunea arterială și o predispoziție la afecțiuni cardiace precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Aceasta subliniază faptul că sfaturile anterioare au fost axate pe metodele prin care consumul de sare poate fi evitat, însă în cadrul lucrării curente s-a evidențiat un beneficiu mai mare asupra sănătății al consumului de potasiu alimentar.

Eșantionul de studiu a fost compus din 24.963 de participanți, dintre care 55% au fost reprezentați de persoane de sex feminin, având o vârstă cuprinsă între 40 și 79 de ani. În cadrul acestuia, participanții au completat un chestionar privind stilul de viață, le-a fost măsurată tensiunea arterială și le-a fost prelevată o probă de urină, pe baza căreia a fost estimat un aport alimentar în funcție de concentrațiile de sodiu și potasiu din aceasta. Ulterior, asocierea dintre aportul de potasiu și valoarea tensiunii arteriale a fost ajustată în funcție de vârstă, sex și aportul de sodiu, observându-se că, odată ce cantitatea de potasiu consumată creștea, tensiunea arterială înregistra valori mai apropiate de cele normale. Mai exact, specialiștii au calculat că la fiecare gram cu care aportul zilnic de potasiu creștea, tensiunea arterială sistolică înregistra o scădere de 2,4 mmHg.

Cu toate acestea, relația directă dintre aportul de potasiu și tensiunea arterială a fost observată numai la persoanele de sex feminin, întrucât la cele de sex masculin creșterea cantității de potasiu consumată zilnic nu aducea modificări valorilor tensiunii arteriale. Din păcate, în cei 20 de ani ce au urmat studiului, 55% din participanți au decedat, oamenii de știință determinând, din punct de vedere statistic, faptul că femeile care au consumat cantități mai mari de potasiu au înregistrat o scădere a mortalității din cauza afecțiunilor cardiovasculare cu 13%.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-07-2022 | creare: 27-07-2022 | Vizite: 349
Bibliografie
Women urged to eat potassium-rich foods to improve their heart health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220721204852.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Potasiu
  • O alimentație bogată în potasiu poate preveni ateroscleroza
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum