Fertilitatea cuplurilor ar putea fi afectată de poluarea fonică din apropierea casei
Autor: Costin Oana

Dacă studii anterioare au sugerat că femeile care locuiesc într-o zonă cu trafic intens reușesc, în medie, să conceapă în al șaselea ciclu menstrual, cercetarea danezilor a ajuns la alte rezultate: pentru fiecare 10 decibeli de zgomot suplimentar provenit din traficul din zona unde locuiește, o femeie are un risc între 5%-8% ca perioada până când reușește să conceapă să fie de 6 luni sau mai mult.
Acest risc s-a menținut și atunci când variabile precum nivelul de sărăcie sau poluarea cu oxid de nitrogen au fost controlate. Asocierea nu a fost însă valabilă pentru femeile care au rămas însărcinate după 12 luni, în cazul lor autorii considerând că ar fi implicate alte cauze ale infertilității.
Nu se știe însă dacă poluarea fonică afectează femeile sau bărbații. Studiile anterioare au sugerat că perturbarea somnului, care poate apărea în cazul zgomotului intens, a fost asociată cu scăderea fertilității la femei și cu scăderea calității spermei în cazul bărbaților, iar expunerea la zgomotul produs de traficul aerian ar activa un sistem cerebral care perturbă ritmul ovulației.
Autorii studiului danez consideră că legătura dintre fertilitate și poluarea fonică este un subiect care necesită cercetări suplimentare, înainte de a se formula recomandări pentru cuplurile care își doresc să aibă un copil, dar că persoanele îngrijorate de acest aspect ar putea, dacă au posibilitatea, să aleagă să doarmă în camerele mai ferite de zgomot ale casei.
Studiul a fost publicat în revista Environment International.
Sursa: New Scientist
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Stabilizarea modului de funcționare a organismului în perioada peripartum poate ajuta la minimalizarea anxietății
- Consumul de cafea este sigur în timpul sarcinii, conform unor noi informații genetice
- Consumul ocazional de alcool în sarcină crește riscul de diabet la copii
- Consumul de pește cu conținut ridicat de mercur în timpul sarcinii poate dăuna sănătății copilului, însă rezultatele nu sunt concludente
- Suntem sau nu fertili?
- Cum aflu daca pot avea copii?
- Posibile cauze ale infertilitatii
- Postinor 2... cat este de eficient?
- Dak e scurgere alba gelatinoasa..e perioada fertila
- Singura sansa este FIV-ul?
- Apiterapie pentru infertilitate?
- Sunt insarcinata?
- Am facut analize pentru fertilitate