Florentina Ioniţă Radu (Spitalul Militar): Serviciile medicale spitaliceşti au crescut

Data publicării: 11-10-2018

Serviciile medicale spitaliceşti, în regim de spitalizare continuă, au crescut cu 17,74% (de la 46.847 în anul 2016 la 52.484 în 2017), a declarat joi comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", la conferinţa anuală organizată de unitatea medicală.

Potrivit acesteia, anul trecut, complexitatea serviciilor oferite a avut un trend ascendent, înregistând o creştere de 2,17%.

"În termeni financiari, veniturile anuale, realizate din servicii spitaliceşti, au crescut cu 37,45%, de la 135.990.483 lei la 186.911.581 lei. Cu o proporţie a urgenţelor de 21% din totalul pacienţilor internaţi, adresabilitatea Unităţii de Primire Urgenţe a crescut de la 24.772 de pacienţi în 2014, la 33.879 în 2017. În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie, progresul este la fel de important, creşterea numărului total de consultaţii de specialitate oferite în ambulatoriul integrat al SUUMC fiind de la 28.835 în anul 2015 la 70.772 în 2017. Valoarea totală realizată de specialităţile clinice a crescut, în anul 2017, cu 20,64%, comparativ cu anul 2016. De menţionat că adresabilitatea se menţine la aceleaşi valori ridicate şi în primul semestru al acestui an", a afirmat medicul militar.

Comandantul SUUMC a spus că, în prezent, unitatea asigură asistenţă medicală în cadrul a 33 de programe naţionale.

Totodată rezultatul patrimonial (rezultat economic care exprimă performanţa financiară a spitalului) al anului 2017 este cu 131,56% mai mare decât cel realizat în anul 2016, în valoare de 132.576.926 lei.

Potrivit medicului militar, în ultimii patru ani, aparatura medicală a fost schimbată aproape în totalitate.

"Pe parcursul anului 2017 au fost iniţiate şi finalizate 115 concursuri ce s-au finalizat cu încadrarea a 215 posturi vacante de personal civil contractual (28 de medici, 85 de asistente medicale şi personal de îngrijire). În anul 2018, până în prezent, au fost scoase la concurs 193 de posturi de personal civil contractual, dintre care 124 de posturi pentru personal medical. La acest moment, în cadrul Spitalului Militar Central îşi desfăşoară activitatea 76 de medici rezidenţi militari şi 308 medici rezidenţi civili, conform repartiţiilor Ministerului Sănătăţii. Tot pe componenta de învăţământ, în cadrul proiectului de modernizare şi extindere a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", am luat în calcul dezvoltarea capabilităţii de cercetare ştiinţifică şi învăţământ medical şi medico-militar (amfiteatre, laboratoare dotate cu simulatoare, săli de curs etc.), sens în care vom reabilita clădirea în care în prezent funcţionează laboratorul de anatomie patologică, pe care o vom redirecţiona către formarea şi perfecţionarea tinerilor care optează pentru o carieră în medicină, respectiv pentru studenţi şi rezidenţi. Sălile de curs vor fi dotate cu simulatoare în care să poată fi aplicate şi învăţate tehnici şi proceduri performante din medicina de urgenţă, o gamă largă de intervenţii chirurgicale, măsuri de prim ajutor", a susţinut Florentina Ioniţă Radu.

Ea a mai spus că SMC îşi propune finalizarea lucrărilor de modernizare a centrului de diagnostic imagistic, care va cuprinde două aparate computer tomograf şi două aparate de rezonanţă magnetică, finalizarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor pentru Centrul de excelenţă în imagistica neinvazivă multimodală cardiovasculară şi operaţionalizarea activităţilor medicale (aparatura este deja achiziţionată şi instalată, personalul medical este instruit, urmează realizarea tarifelor pe manoperă, acreditarea şi încheierea contractului pentru furnizarea serviciilor medicale oferite), dar şi finalizarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor pentru Centrul de Stroke, care să permită tratarea urgenţelor cerebro-vasculare ce ar putea fi incompatibile cu viaţa în situaţia în care nu se intervine în regim de urgenţă.

SMC mai are în plan realizarea unui buncăr de radioterapie şi o construcţie nouă pentru Centrul de boli oncologice - în colaborare cu Banca Mondială, consolidarea şi refacerea clădirilor emblematice ale Spitalului Militar Central - Pavilionul Dermatologie, Anatomie patologică, Urologie, Comandament, reabilitarea circuitelor de acces, a reţelei de apă şi canal, a reţelei electrice, refacerea şi modernizarea bazei de tratament BFT, refacerea şi modernizarea blocului alimentar şi a spălătoriei.
Sursa: Agerpres, 11-10-2018, Vizualizari 226
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.