Folosirea telefonului mobil smartphone pentru mai mult de 5 ore pe zi favorizează apariția obezității

©

Autor:

Folosirea telefonului mobil smartphone pentru mai mult de 5 ore pe zi favorizează apariția obezității

În zilele noastre, dependența de telefonul mobil smartphone a devenit obsesivă, dar, deși oferă plăceri nenumărate, este cert că persoanele care exagerează timpul petrecut în fața telefonului smart își modifică automat stilul de viață într—un comportament sedentar, prin reducerea sau chiar absența activităților sportive, ceea ce duce la o îmbătrânire precoce, la obezitate și la riscul bolilor cardio-vasculare.
La ediția din anul acesta a Conferinței Colegiului American de Cardiologie ACC din America Latină 2019, au fost prezentate rezultatele unui studiu efectuat la Facultatea de Științe Medicale, din cadrul Universității Simon Bolivar din Barraquilla, Columbia.

Cercetătorii au relatat că, în perioada Iunie—Decembrie 2018, au analizat un număr de 1.060 de studenți de la Facultatea de Științe Medicale, din cadrul Universității Simon Bolivar. Grupul de studiu a fost alcătuit din 700 de femei si 360 de bărbați, cu media de vârstă de 19 ani si 20 de ani. Bărbații participanți aveau risc de 36,1% de a fi supraponderali, precum si 42,6% risc de obezitate. Femeile aveau 63,9% risc de a fi supraponderale, precum si 57,4% risc de obezitate. Dintre subiecți, 26% care erau supraponderali, precum si 4,6% care erau obezi petreceau mai mult de 5 ore în fața telefonului mobil.

La final, s-a constatat că tinerii care și-au folosit telefonul smart pentru mai mult de 5 ore pe zi, prezintă un risc de obezitate cu 43% mai mare, prin sedentarismul prelungit asociat cu diverse obiceiuri nesănătoase, ceea ce ar putea crește riscul bolilor cardiace. Acei participanți au tendința de două ori mai mare de a consuma mai multe băuturi zaharoase, mâncăruri fast food, dulciuri, gustări nesănătoase, pe lângă faptul că aveau o activitate fizică redusă.

Mirary Mantilla-Morrón, specialist în reabilitare cardio-vasculară si pulmonară, de la Facultatea de Științe Medicale, din Universitatea Simon Bolivar din Barraquilla, Columbia, coordonatorul acestui studiu, a declarat: „Este important ca populația generală să fie informată și să fie conștientă de acest lucru, desi tehnologia mobilă este fără îndoială atractivă, prin faptul că poate fi folosită în scopuri multiple, e portabilă, oferă confortul, accesul la nenumărate servicii, date și surse de entertainment, ar trebui totuși să fie utilizată și pentru a ne îmbunătăți obiceiurile și stilul de viață, comportamentul sănătos. Cine petrece prea mult timp în fața telefonului smart va avea, în mod automat, un comportament sedentar, deoarece se reduce activitatea fizică, ceea ce poate duce la moarte prematură, diabet, boli cardiace, diferite tipuri de cancer, simptome de disconfort osteoarticular si musculoscheletal”.

Rezultatele acestui studiu au subliniat că una din principalele cauze ale obezității a devenit astăzi folosirea abuzivă a telefonului smartphone, factor de risc pentru bolile cardiovasculare. De asemenea, cercetatorii columbieni au determinat și cate ore pe zi mai exact de folosire a telefonului smart constituie acel interval de timp care ne expune riscurilor cardiace, ajungând la concluzia că mai mult de 5 ore reprezintă acea „exagerare” ce ne poate pune în pericol sănătatea.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 12-08-2019 | creare: 12-08-2019 | Vizite: 535
Bibliografie
Five or more hours of smartphone usage per day may increase obesity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190725150918.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dependența de smartphone și nomofobia
  • Alertele „fantomă” ale telefonului și dependența de smartphone
  • Copiii care suferă de astm sunt predispuși la obezitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum